Britanija puna lažnog francuskog vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Britanija puna lažnog francuskog vina

Prema nekim proračunima i pisanju The Sunday Times, Velika Britanija preplavljena je lažnim francuskim vinima. Tačnije, u periodu od 2013. godine na ostrvo je ušlo oko 66 miliona boca vina (oko 48 miliona litara) za koje se tvrdi da su falsifikat!

U toj masi „lažnjaka“ čak više od 15 odsto nosi etikete Chateauneuf-du-Pape i Cotes du Rhone, što je dovelo i do hapšenja pojedinih čelnih ljudi u izvozno-distributerskim firmama s obe strane Lamanša. Konkretno, pretpostavlja se da je nekih 1,3 milion boca etiketa Chateauneuf-du-Pape koje se prodaju po ceni između 14 i 50 funti po buteljki u Velikoj Britaniji punjeno zapravo vinom vrednim ne više od četiri funte. Kolike su razmere ovakvih vinskih prevara širom sveta niko ne može ni da pretpostavi. Tek tu i tamo posle nekih većih akcija kao što je bila ova u Velikoj Britaniji u javnost procure nekakve informacije.

Hroničari vinskih prevara odmah su se prisetili kako je prošle godine uhapšen i na dve godine zatvora osuđen bordoški vinar Fransoa-Mari Mare, za koga je dokazano da je jeftino vino punio u boce s etiketama Saint-Emilion, Lalande de Pomerol i Listrac-Medoc, te ih slao na rafove supermarketa.

Vinski trgovci iz regiona Languedoc-Roussillon prodali su 2010. godine čak milione boca lažnog pino noara najvećem vinskom brendu Amerike E&J Gallo, a kada je skandal dospeo na sud optuženi su se branili rečima: „Nijedan se Amerikanac na naše vino nije požalio“!

Sve u svemu, izgleda da ste kao potrošač najsigurniji da ste kupili baš to što piše na etiketi samo u slučaju jeftinih vina koja niko neće da falsifikuje!

nazad na vrh