Prvi Festival tamjanike

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Prvi Festival tamjanike

Prvi Festival tamjanike održaće se 26. maja u klubu restorana Plato na Studentskom trgu u Beogradu od 17 do 22 časova. Izvanredna prilika da se na jednom mestu probaju ova zavodljiva vina koja su postala autentičan izraz srpskih vinara!

I dok su stručnjaci u vezi s prokupcem uglavnom saglasni da se radi o ovdašnjoj autohtonoj sorti s potencijalom za veću vinsku priču od lokalne, kod tamjanike i nije sve tako jasno, kako u pogledu porekla, tako i dometa vina. Čak se i oko imena prećutno usaglašavamo, pa je naši istaknuti vinari na etiketama ponekad krste kao tamjanika, ponekad kao tamnjanika.

tamjanika 02

Ono što je sasvim izvesno jeste da ne potiče iz Srbije, već da je lokalni klon internacionalne sorte poznate kao beli muskat sitnog zrna, odnosno muscat blanc à petits grains na francuskom, sa podugačkom listom sinonima, od kojih su najpoznatiji muskat de frontinjan i muskat kaneli. Nije sporno ni to da se tamjanika kao vino sve do nedavno vezivala gotovo isključivo za Župu, gde su njeni zasadi opstajali uprkos raznim nedaćama kroz koje je srpsko vinogradarstvo prolazilo u raznim periodima, vekovima unazad!

Nedelja Tamjanike

Na Festivalu tamjanike predstaviće se svi renomirani proizvođači vina od ove sorte iz Srbije, a događaj će upotpuniti i nekoliko etiketa crne tamjanike koja se vraća na vinsku scenu.

Posetioci festivala će biti u prilici i da glasaju za tamjanike koje im ostave najbolji utisak kako bi proverili koja je najpopularnija.

Sve ovo samo je uvod u Nedelja tamjanike kada će se vina od ove sorte promovisati u mnogim restoranima i vinskiim barovima Srbije. Cilje je, naravno, popularizacija ove bele sorte karakteristične za naš region, a ova inicijativa i akcija imaju ambiciju da postanu tradicionalni i da se održavaju svake poslednje nedelje u maju mesecu, što je početak perioda godine kada se i najviše piju bela vina.

TAMJANIKA, VINSKA KRALJICA SRBIJE

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama