Vrhunska vinska laboratorija na Oplencu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vrhunska vinska laboratorija na Oplencu

U okviru projekta „Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije – Impuls Wine“ nabavljena je dodatna oprema za unapređenje laboratorije za analizu vina, čime se uvećava mogućnost za ujednačenje proizvodnje u najorganizovanijoj srpskoj vinskoj regiji.

Šumadijska laboratorija smeštena u prostorijama Kraljevske vinarije na Oplencu sad je definitivno opremljena najsavremenijim uređajima za praćenje proizvodnje vina u različitim fazama. Prvi deo neophodne laboratorijske opreme nabavljen je tokom projekta „Metris Wine“, realizovanog u toku 2017. godine, dok je kroz „Impuls Wine“ nabavljena i dodatna oprema, odnosno novi spektofotometar za savremenu analizu vina u vrlo kratkom vremenu, što je posebno značajno za male i srednje vinarije koje su do sada ove usluge plaćale. Uzorci su slati u udaljene laboratorije, a broj i kvalitet rađenih analiza bio je na nižem nivou od mogućnosti koje pruža nova laboratorija.

IMG 1539

Predsednik Udruženja vinara Šumadije, Veselin Despotović ukazao je na činjenicu da je proces kontrole proizvodnje vina veoma zahtevan, da podrazumeva ozbiljne investicije i opremu, ali da se bez njega ne može zamisliti moderna proizvodnja vina.

- Zahvaljujući projektu „Impuls Wine“ vinari Šumadije dobili su savremenu laboratoriju i uslove da poboljšaju i ujednačne kvalitet vina kroz kontrolu i praćenje osnovnih parametara u procesu proizvodnje – istakao je Despotović i dodao da će poboljšanje i izjednačavanje nivoa kvaliteta vina u Šumadiji biti izuzetno važno za uspešno vinarstvo u ovom kraju.

lab2

Osim što je značajno imati jednu kvalitetno opremljenu laboratoriju koja će biti dostupna svim proizvođačima u okviru Udruženja, ona pored toga može biti i mali profitni centar koji će nakon sertifikacije pružati usluge i drugim zainteresovanim vinarijama uz nadoknadu, a što joj obezbeđuje samoodrživost i kontinuitet u radu na korist svih. Glavna prednost ove laboratorije je što omogućava praćenje procesa u realnom vremenu, brzu i blagovremenu reakciju, dok je u okviru laboratorije zaposlen i tehnolog koji je na raspolaganju svim vinarijama članicama.

Tehnolog Veljko Đorđević napomenuo je da je u tehnološkom smislu najbitnije pratiti sve parametre tokom proizvodnje kako bi se pravovremeno reagovalo, a to je upravo ono što savremena laboratorija omogućava. Pomoću novog uređaja koji radi na principu infracrvene spektofotometrije obavlja se fizičko-hemijska analiza vina i šire i taj uređaj za svega minut-dva može da odredi parametre, čime se dobija kompletna slika o jednom vinu i omogućava brza reakcija kako bi se na kraju dobio kvalitetan finalni proizvod.

nazad na vrh

Srodni tekstovi