Porast interesovanja za autohtonim vinima

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Porast interesovanja za autohtonim vinima

Mnogo se priča o velikim svetskim vinskim nadmetanjima kao što su Decanter, IWC, AWC, Mundus Vini, ali prava je šteta što jedno od njih Concours Mondial de Bruxelles privlači tako malo pažnje ovdašnje javnosti, pogotovo proizvođača.

Ovo ocenjivanje koje se svake godine održava u drugoj zemlji i koje je prepoznato od strane svetskih vinskih trgovaca i somelijera kao pouzdan putokaz ka vinima koja imaju potencijal na širem tržištu, donelo nam je u prošlosti mnogo radosti, posebno kada je gotovo nepoznata vinarija Vinis 2016. godine osvojila veliko zlato crvenom kupažom merloa (70%) i kaberne sovinjona iz 2012. godine. Da se tu nije radilo o jednokratnom iznenađenju, potvrdilo je i prošlogodišnje ocenjivanje, gde je ova mala vinarija iz Dobra Voda kraj Jagodine ponovo osvojila zalato za isto vino, ovaj put u nešto drugačijoj kupaži u kojoj merloa čini čak 90 procenata.

Generalno, uspesi vinarija iz manje poznatih vinskih zemalja skrenuli su pažnju javnosti, pa su organizatori uz najavu ovogodišnjeg ocenjivanja koje će se održati od 2. do 5. maja u švajcarskom gradu Aigle napisali:

„Tokom nekoliko poslednjih godina primetan je enorman rast učesnika iz Istočne i Centralno-istočne Evrope. Njima je ovo nadmetanje postalo ključ za ulazak na zapadno tržište, čemu je uzrok sve veći broj medalja za vina iz Bugarske, Rumunije, ali i Moldavije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Turske, Jermenije, Gruzije, Libana pa u poslednje vreme Rusije i Ukrajine. To znači da su ocenjivači iz Zapadne Evrope, Amerike i Azije prosto morali da naštimuju vinska čula prema istočnim vinima baziranim na autohtonim i do skoro gotovo nepoznatim sortama i sve boljem kvalitetu vina dobijenog od njih“.

ziriU žiriju Concours Mondial de Bruxelles prošle godine bila su i dva člana iz Srbije, Tomislav Ivanović (drugi s leva) i Gvozden Radenković (drugi s desna)

Dokaz da je neophodno prilagoditi se novim vinskim igračima s Istoka je i sve veće uključivanje sudija iz našeg regiona, pa je Srbija već u Pekingu imala dvojicu predstavnika, Tomislava Ivanovića i Gvozdena Radenkovića. Kako će biti u Švajcarskoj gde će 350 ocenjivača iz 50 zemalja sveta ocenjivati vina u krajnje neobičnom ambijentu 200 metara dugog drvenog biciklističkog trkališta u srcu olimpijskog trening centra, ostaje da se vidi. A mi se nadamo da će veći broj srpskih vinara poslati svoje proizvode, jer kvalitet je nesumnjiv.

Inače, tokom četvrt veka postojanja Concours Mondial de Bruxelles je zapravo bio u mogućnosti da analizira svetske vinske trendove iz prve ruke. Veoma je zanimljiv podatak da broj organskih i biodinamičkih etiketa ubrzano raste u poslednjoj deceniji, da bi 2018. dostigao cifru od 772 prijavljene etikete, od čega je stotinak biodinamičkog porekla, više nego duplo u odnosu na 2015. godinu.

Primetan je i možda najbrže rastući „veganski trend“, pa se ove godine očekuje veliki broj etiketa s natpisom vegan friendly.

Concorso Mondiale di Bruxelles 2018 new

I dok je Kina i dalje veoma atraktivno tržište, fokusirana su i neka nova koja se jako brzo razvijaju: Singapur, Tajvan i posebno Češka, koja iako vodi na svetskoj listi pivopija sa 150 litara po glavi stanovnika godišnje, ipak se sve više okreće vinu.

- S obzirom na klimatske promene, najveći izazov budućnosti biće proizvesti sveža, voćna vina sa niskim alkoholima, a konzumenti će sve više obraćati pažnju na to kako piju vino umesto koje piju. Trend je da se sve više pije uz obrok, a sve manje samo vino – tvrdi prvi čovek ovog ocenjivanja Baduin Havo (Baudouin Havaux).

A šta se očekuje ubuduće?

- Budućnost vinske industrije je u autohtonim sortama – tvrdi Tomas Kostenoble, generalni direktor Concours Mondial de Bruxelles.

Eto, nemoj posle da bude kako nismo znali...

Srpske medalje na Concours Mondial

Pre velikih uspeha vinarije Vinis na Concours Mondial de Bruxelles, medalje s ovih ocenjivanja donosila su i vina iz vinarija Radovanović, Rubin i Zvonko Bogdan.

Vinarija Radovanović je 2011. godine osvojila srebrne medalje s vinima Cabernet Sauvignon Reserve 2008 i Chardonnay Selekcija 2009, baš kao i kruševačka vinarija Rubin s vinom Terra Lazarica Cabernet Sauvignon 2007 godinu dana ranije. U Kruševac su otišle srebrne medalje i 2008. godine za vino Terra Lazarica Cabernet Sauvignon 2003 i Terra Lazarica Chardonnay 2007, dok je 2013. godine ova vinarija osvojila i zlato za vino Terra Lazarica Cabernet Sauvignon Barrique 2007. Te godine uspeh je daleko veći jer je i Vinarija Zvonko Bogdan osvojila najsjajniju medalju za vino Život teče 2010, kao i srebra za etikete Cuvée No.1 2010, Pinot Blanc 2012, Rosé 2012 i Sauvignon Blanc Barrique 2012.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama