Grand Tasting predstavljen u Trebinju

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Pet vinskih musketara: Josip Brkić, Radovan Vukoje, Mate Volarević (stoje), Frane Milina Bire i Bariša Škegro Pet vinskih musketara: Josip Brkić, Radovan Vukoje, Mate Volarević (stoje), Frane Milina Bire i Bariša Škegro

Vinski spektakl Grand Tasting, zakazan za 23. mart u Beogradu u hotelu Metropol Palace imao je svojevrsnu pretpremijeru u Trebinju, u restoranu Vinska Galerija Vukoje.

GT u Trebinju 22Pripreme za Grand Tasting prate se u čitavom regionu, s konferencije u Trebinju

Na konferenciji za medije predstavljeno je pet vinarija iz tog dela regiona, Hercegovine i južne Dalmacije, izabranih za manifestaciju koja će okupiti najbolje vinarije od Slovenije do Severne Makedonije, a koje će u Beogradu ponuditi publici najbolja vina iz svojih podruma. Biće to, kako je najavljeno, neka vrsta regionalne vinske lige šampiona, najbolje od najboljih!

GT u Trebinju 52Goste na specijalnoj večeri pozdravili su domaćin Radovan Vukoje i ispred organizatora Grand Tastinga Vladan Stanojlović Kika

Na Grand Tasting iz tog dela regiona stižu Podrumi Vukoje 1982, Škegro, Brkić, Bire i Volarević. Reč je o vinarijama koje svaka na svoj način predstavljaju autentičnu vinsku priču i čija su pojedina vina pravi ekskluzivitet na vinskoj sceni, kako je na konferenciji za medije upriličenoj u Trebinju istakao Viktor Čikeš, glavni i odgovorni urednik portala Vino.rs.

GT u Trebinju 49Uvertira za uspomenu, vinar Josip Brkić sa suprugom Draženkom

- Grand Tasting nema ambiciju da ponudi presek aktuelne scene, već da na jednom mestu predstavi izbor najboljih vina iz nekih od najboljih vinarija regiona. Zbog toga je ovo pozivni događaj na koji dolaze samo odabrane vinarije. Fokus je na kvalitetu, ne na broju učesnika i etiketa – izjavio je glavni urednik Vino.rs.

Kako do karata za Grand Tasting?

antrf ulaznice 2

Za Grand Tasting 2019 pušteno je u prodaju svega 1.000 ulaznica po ceni od 2.500 rsd. Budući da će se na ovoj degustaciji točiti raritetna vina čija je cena veoma različita, svaki posetilac uz ulaznicu dobija katalog s opisom svih vina na Grand Tasting 2019, vinsku čašu i apoene u vrednosti od 2.000 dinara, svojevrsni wine money pomoću kojeg će moći da proba i pije vina po želji.

Takođe, na licu mesta će biti punktovi za dokupljivanje vinskih apoena, a biće omogućena i kupovina vina na flašu.

Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti online posredstvom servisa tickets.rs ili direktno u Beogradu od naših akvizitera (mob: +381 61 696 3560 i +381 64 111 8279), a korporativni klijenti mogu kupiti grupne pakete ulaznica kao i dodatne apoene za degustaciju prijavom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Za sve dodatne informacije možete se obratiti i putem maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

GT u Trebinju 57
Hedonistički praznik u Trebinju, jedan od specijaliteta u Vinskoj Galeriji Vukoje

Druga ideja iza manifestacije je da se vinima, posebno vrhunskim, vrati dignitet koji je poprilično urušen velikim brojem vinskih sajmova i festivala na kojima se često toči sve i svašta i gde je mnogim posetiocima izgleda važnije da za cenu ulaznice probaju i popiju što više. To je dovelo vinare u situaciju da na takvim mestima toče uglavnom ono čega imaju najviše ili vina koja žele da promovišu, dok ono najbolje nude samo prijateljima, kolegama ili profesionalcima. Zato će se na Grand Tastingu, gde će biti veliki broj raritetnih i skupih vina, svaka čaša posebno plaćati, ali po povlaščenoj ceni koju su odredili sami vinari. Na taj način, mnogi će imati priliku da prvi put probaju nešto što inače sebi nisu mogli da priušte, bilo zato što je cena flaše preskupa ili jednostavno zato što nisu imali priliku to vino nigde da kupe!

GT u Trebinju 61Vino je neiscrpna tema, Frane Milina Bire i Mate Volarević

Radovan Vukoje, domaćin ove pretpremijere Grand Tastinga i vlasnik vinarije Podrumi Vukoje 1982, jedan je od onih koji su prvi podržali ovaj iskorak u vinskoj festivalskoj praksi regiona.

- Posebna nam je čast da možemo da najavimo ovu veliku manifestaciju jer smatram da upravo ovakve manifestacije podstiču rast vinske kulture, dajući šansu ljudima da probaju velika vina iz regiona koja kvalitetom mogu da pariraju najboljim svetskim vinima – kaže Radovan Vukoje.

GT u Trebinju 70Neumorni tim Vinske Galerije Vukoje omogućio je prisutnima nezaboravno iskustvo

A kako to izgleda kada se vrhunska vina regiona ukomponuju s vrhunskim gastronomskim specijalitetima, mogli su da provere gosti restorana Vinska Galerija Vukoje, gde je uveče, posle press konferencije, organizovana specijalna večera s pet vina iz svih pet vinarija s ovog područja koje će se naći na Grand Tastingu.

Uz Biretovog Grka 2017 posluženo je autentično predjelo, rolnice od kačamaka, sira i domaćeg pršuta servirane s rukolom, uz fantastični rižoto od blitve i kozica pila se Brkićeva žilavka Greda 2015, specijalno pripremljeni odrezak od autohtonog goveda buša pratilo je vino Carsus Blatina 2016 Škegro, leks kare je seviran uz Plavac mali Gold Edition 2013 Volarević, dok je za kraj ostavljen originalan desert od čokolade i smokava uz Vranac Rezerve 2012 Vukoje.

Hedonistički praznik za sva čula, uvertira dostojna ogromnih iščekivanja na Grand Tastingu 2019!

Premijerno u Beogradu

GT u Trebinju 48Blatina za nove domete, Bariša Škegro s vinom Carsus Blatina 2016

Od vinarija koje su pretpremijerno najavljene u Trebinju, čak četiri uopšte nisu prisutne na tržištu Srbiji: Brkić iz Čitluka, koji je s vinima dobijenim iz biodinamičke proizvodnje napravio pravu malu revoluciju u ovom delu regiona, zatim Bire s Korčule, čija se vina od sorte grk poslednjih godina redovno nalaze u vrhu lista najboljih belih vina Hrvatske, Škegro iz Ljubuškog, koji je sortu blatina podigao na nivo o kojem se do sada nije pričalo i koji će na Grand Tastingu predstaviti i prvo oranž vino od žilavke, te vinarija Volarević iz Metkovića, koja je otvorila novo poglavlje u priči o najznačajnijoj dalmatnskoj sorti plavac mali.

Čuveno vino Grk Defora prvi put u Srbiji

GT u Trebinju 43

Frane Milina Bire izrastao je u kultnu figuru regionalne vinske scene zahvaljujući vinima od sorte grk koja uspeva samo u okolini mesta Lumbarda na ostrvu Korčula. Njegova vina se danas mogu naći isključivo u nekoliko najboljih hrvatskih i svetskih restorana, a perjanica njegove vinarije Grk Defora prvo je vino od ove sorte napravljeno sur lie metodom i poslednjih godina redovno nalazi mesto u većini izbora za najbolje belo vino Hrvatske.

- Iskreno, nisam se mnogo razmišljao kada sam dobio poziv za Grand Tasting, bez obzira što s komercijalne strane meni to ništa ne znači jer mi smo mala vinarija i sve što proizvedemo prodamo praktično unapred. Ali ideja da se na jednom mestu nađem i družim s najistaknutijim kolegama iz regiona i da publici zajedno predstavimo ono najbolje što imamo bila je dovoljan razlog da dođem s vinima u Beograd, bez obzira što vina u Srbiji ne prodajem jer jednostavno nemam dovoljno da isporučim ni ovima s kojima sada sarađujem – kaže Bire.

Rezerva za ponos

GT u Trebinju 46

Jedna od najznačajnijih vinarija u čitavom regionu, Podrumi Vukoje 1982 krije u arhivi i buradima pravo vinsko blago, a jedan od bisera iz te riznice Vranac Vukoje Rezerva 2012, biće predstavljen u Beogradu na manifestaciji Grand Tasting.

- Ova etiketa je ponos naše vinarije, a berba 2012 dala je vino izuzetne snage i kompleksnosti, bez dileme jedan od najboljih vranaca koji sam napravio, vino koje je posle dve godine odležavanja u buradima i još tri godine u boci razvilo specifične arome višnje, nane, crne čokolade i tabakere hercegovačkog duvana, vibrantnih kiselina i svežeg, punog ukusa – kaže Vukoje, koji će u Beogradu predstaviti još nekoliko izuzetnih vina za istinske vinske sladokusce.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi