Od vinara s ljubavlju

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Od vinara s ljubavlju

Vlasnici nekih od najpoznatijih vinarija Francuske prvi su ponudili višemilionsku pomoć za obnovu Bogorodičine crkve, katedrale Notr Dam u Parizu.

Dok su plamenovi još sukljali visoko u nebo u centru Pariza, a katedrala građena puna dva veka nestajala noseći sa sobom u prah istoriju dugu više od osam vekova, bogati ljudi Francuske ali i ostatka sveta su za trenutak osetili potrebu da učestvuju u obnovi univerzalne svetinje. Tako su Bernar Arno, vlasnik grupe LVMH i Fransoa Pino (Pinault) u čijem posedu je jedna od najčuvenijih svetskih vinarija Château Latour, momentalno izdvojili preko 300 miliona evra za rekonstrukciju što je suma za koju bi se otprilike moglo izgraditi nekoliko katedrala sličnih gabarita. No, najvažnija je želja, spremnost i mogućnost da se pomogne u ovom trenutku.

fransoa pino sa selmom hajekPrvi ponudio novac, Fransoa Pino vlasnik Château Latour, sa suprugom Selmom Hajek

A mogućnost je zbilja velika jer grupa LVMH i porodica Arno, pored svega ostalog što ima i čime se bavi poseduje vinarije Château Cheval Blanc, Château d’Yquem, Krug, Moët Hennesey kao i modni brend Louis Vuitton. Ova grupacija momentalno je ponudila 200 miliona evra i svaku drugu moguću vrstu pomoći, ali je ipak prvi reagovao Fransoa Pino sa obećanih 113 miliona. Njegova priča se ne završava sa čuvenim vinskim brendom Château Latour, već poseduje još brojna imanja u SAD i Francuskoj među kojima su najpoznatija Eisele Vineyard Estate u dolini Napa, Clos de Tart u Burgundiji i Château Grillet na severu Rone. Istovremeno, njegova druga kompanija vlasnik je brendova Yves San Laurent i Gucci, ali i aukcionarske kuće Christie’s.

Bernar ArnoBernar Arno, vlasnik vinarija Château Cheval Blanc, Château d’Yquem, Krug, Moët Hennesey, vodi na listi donatora za obnovu katedrale Notr Dam

No, nisu samo superbogataši udružili snage u nuđenju pomoći za obnovu. Vlasnici vinarija Château Montrose i Clos Rougeard, Martin i Olivie Bojge (Bouygues) priložili su desetak miliona evra dok je Charlois grupa, poznata po proizvodnji predmeta od hrastovine, posebno barik buradi brendova Saury, Berthomieu, te Leroi (osnovane od najstarije konjak kuće na svetu), ponudila vrhunsku drveni građu za obnovu katedrale.

nazad na vrh