Duša vina u Plantažama

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Među autorima tekstova u knjizi „Duša vina“ je i književnica Vida Ognjenović Među autorima tekstova u knjizi „Duša vina“ je i književnica Vida Ognjenović

Grupa univerzitatskih profesora, pisaca, slikara i novinara, njih dvadesetak, imala je zadatak da svako za sebe napiše nešto na temu vina, a onda su ti tekstovi ukoričeni u knjigu „Duša vina“, koja je ovog vikenda promovisana u Plantažama u vinskom podrumu Šipčanik.

Dusa vina 34

Nekoliko stotina zvanica u najvećem ovdašnjem vinskom podrumu, u hangarima nekadašnjeg vojnog aerodroma nadomak Podgorice, pozdravili su čelni ljudi Plantaža, Verica Maraš, generalni direktor, prof. dr Veselin Vukotić, predsednik odbora direktora i jedan od autora knjige, te Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga Kompanije.

Dusa vina 12
Kao urednik knjige goste je pozdravio profesor Slaviša Orlović

U ime autora, zvanicama se obratila i istaknuta profesorka beogradskog univerziteta, rediteljka i književnica Vida Ognjenović, te profesor dr Slaviša Orlović, urednik ovog ambicioznog i zanimljivog izdanja.

Dusa vina 2

Inače, u knjizi koju je izdao beogradski Službeni glasnik predstavljeno je dvadesetak srpskih vinarija, plus Plantaže, od kojih je i krenula inicijativa za realizacijom ovakve knjige.

Dusa vina 25

- Izbor vinarija načinili su autori na osnovu specifičnosti vina ili regije, te spremnosti vinara da učestvuju u projektu – rekao je Slaviša Orlović. – Nastojali smo da bude zastupljena većina vinogradarskih regiona u Srbiji, ali smo uvereni da ih ima još koji bi se rado našli u ovoj knjizi i pozivamo ih za drugo izdanje da se pridruže. Jer vino je deo naše kulture i jedan od najkompleksnijih prirodnih proizvoda na svetu. Ova knjiga je naš mali doprinos širenju kulture vina na ovim prostorima.

Dusa vina 3

Među autorima su i dva dobitnika Ninove nagrade, Aleksandar Gatalica i Vladimir Pištalo, te profesori Žarko Trebješanin, Branko Vasiljević, Milan Jovanović, Vukašin Pavlović, Andrija Dimitrijević, Branko Đurović, Damir Grubiša, Ratko Božović, Sanja Domazet, Mahajlo Pantić, Jovica Aćin, pesnik Dragan Jovanović Danilov, slikar Milan Tucović i novinar Petar Peca Popović kao i diplomirani enolog i somelijer Andrija Jakšić.

U višečasovnom muzičkom programu koji je usledio učestvovao je i poznati pevač Hari Mata Hari.

nazad na vrh

Srodni tekstovi