Bagrina, drugi korak

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bagrina, drugi korak

Pred nama je nova berba jedinstvenog vina Bagrina Bukovska 2018, vinarije Matalj iz Negotinske krajine. U pitanju je autohtona bela sorta negotinske regije, koje trenutno nema u drugim delovima Srbije, i koja je izazvala popriličnu pažnju profesionalne javnosti kada je premijerno predstavljena prošle godine.

Vino je tada proizvedeno iz vinograda kome je to bio prvi rod, napunjeno je svega 350 boca, bez mogućnosti da se eksperimentiše sa stilovima. Ali, već iz sledeće berbe 2018. godine dobijena je gotovo tri puta veća količina vina koje pokazuje dalje pozitivne korake u smislu razvoja. U čaši je žute boje sa blagom zelenkastom nijansom na obodu, a ono što prvo zaintrigira na nosu jeste kombinacija herbalnih, cvetnih i voćnih aroma sa nešto mineralnih naznaka. Tu su primarne arome belog cveća, pogotovo zove, borove smole i meda, a od voćnih nota vinogradarska breskva, kajsija i ugrejane jabuke.

Matalj 017
Čuvar i nastavljač negotinske tradicije, Nikola Mladenović Matalj

Na nepcu je vino kremasto, umereno puno i mineralno, a čist voćni ukus pretvara se u dugu završnicu koja ukazuje na potencijal vina od ove sorte.

- Mene bagrina podseća na vina iz oblasti južne Rone, na sorte kao što su vionje, marsan i rusan – kaže Nikola Mladenović Matalj, koji se upustio pre nekoliko godina u avanturu podizanja vinograda bagrine. – Činjenica da sad znamo u kom se pravcu krećemo nešto je što nam uliva poverenje u sortu. Kod novog vina smo dobili nešto nižu kiselinu, dobar fenol i lepu strukturu, pa je očigledno da smo se malo više potrudili nego u nultoj berbi koja je praktično bila eksperimentalna i rađena čisto da vidimo šta se od sorte može očekivati. Najviše smo, znači, radili u vinogradu na smanjenju prinosa, jer je bagrina, kao i druge lokalne sorte, poput prokupca ili smederevke, sklona da prerodi, što mnogim vinarima predstavlja problem. Ali tako je klonski selektovana hiljadu godina da ponese što više roda i sad je teško vratiti se unazad. Pritom, veliki prinos nije pozitivna karakteristika ukoliko želite vrhunsko vino, pa je to verovatno bio uzrok što su je na terenu smenili sovinjon, semijon i italijanski rizling i da je skoro zaboravljena i izgubljena.

Sve u svemu, drugo izdanje Mataljeve bagrine ukazuje da je srpska vinska scena po svoj prilici postala bogatija za veoma interesantno vino koje je praktično bilo zaboravljeno!

bagrina ok
Sorta izvučena iz zaborava, bagrina u vinogradu

Nikola Mladenović je kalemove za svoj vinograd i obnovu sorte praktično sam osvojio, vadeći materijal iz jednog vinograda starog preko četiri decenije. Prve godine je, kaže, imao 50 procenata loš prijem loze, pa je neprestano morao da popunjava redove, ali se situacija posle toga drastično popravila i rod je svake godine bio sve veći.

Da li to znači da bi bagrina uskoro mogla da se nađe i u nekim drugim vinogradima Srbije?

- Na žalost to je za sada nemoguće pošto smo sadili iz vinograda koji nije bio očišćen od virusa. Iskren da budem, i ne znam kako se to radi kod kalemova. Mislim da bi trebalo materijal da nosimo u Italiju kako bi se dobio onaj bez virusa, iako bi verovatno najbolje bilo uraditi to ovde. Ali, koliko znam, niko to u Srbiji ne radi. A bilo bi dragoceno. Ipak je to naša sorta...

nazad na vrh

Srodni tekstovi