Srbija na ProWine China 2019

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share
Srbija na ProWine China 2019

Sedmo izdanje vodećeg sajma vina i alkoholnih pića u Kini ProWine China 2019 održano je sredinom novembra u Šangaju, a prvi put je tu svoje mesto našao i nacionalni štand Srbije pod sloganom „Serbia’s Finest”.

Zahvaljujući organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, 11 naših vinarija i tri destilerije predstavljene u Šangaju ostvarile su brojne kontakte sa distributerima pića, ugostiteljima i drugim stručnim posetiocima kojih je bilo preko 20.000 iz svih kineskih provincija. Sajam ProWine China fokusiran je na poslovanje umesto na konzumaciju pića, pa ukupna poseta predstavlja sublimat profesionalaca, a ne ljubitelja vina i vinskih entuzijasta, što jeste najveća prednost u odnosu na konkurentske sajmove.

Prowine China 1900

Na sajmu su se između 820 izlagača iz 37 zemalja od srpskih vinarija predstavile: Temet, Doja, Trivanović, Rubin, Fruškogorski vinogradi, Zvonko Bogdan, Erdevik, Aleksandrović, Aleksić, Čoka i Toplički vinogradi.

Deo utisaka iz Šangaja preneo nam je Nebojša Aleksić, vlasnik vinarije Temet:

- Bilo je korisno. Bilo je interesovanja za vina, komentari su generalno pozitivni, ima upita. Očekujemo da nešto od toga konkretizujemo, trenutno smo u prepiskama sa svima, pa ako je pitanje da li je u Šangaju bilo okej za budućnost, bilo je. Treba se držati priče.

doja tangaj o

Naravno, pored sugestije jednog broja vinara da bi država mogla malo više da ih podrži i dodatno aplicira u ukupnim troškovima, zanimljivo je čuti i zapažanja Aleksandre Barović iz vinarije Vista Hill, koja se prvi put obrela na ovom velikom sajmu u sopstvenoj režiji i uz veliku pomoć vinarije Toplički Vinogradi koja već izvozi na kinesko tržište:

- Lepo smo putovali, imali lep štand. Poslovno gledano, iako postoji prevodilac na štandu, jezička barijera otežava pregovore što je peh onima koji dođu prvi put. Ali, prišlo nam je dosta Kineza, razmenjuju se mailovi. Najpozitivnije iskustvo je ono što tek na ovakvom sajmu vidite koliko Srbija još treba da radi na sopstvenoj promociji. I naš je utisak da treba što više vinara da ide uz podršku države kakvu imaju najveći regioni iz Francuske, Portugalije ili Australije, čija su vina ovde, kako neko reče, oslobođena poreza. Znači, Kina jeste super, ali moraš se pojaviti tamo vezano, barem dve godine za redom.

mmexport1573632933972

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama