Kad i Janko prodaje grožđe

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kad i Janko prodaje grožđe

Vest iz Smedereva da Dragan Vasić, vlasnik eminentne vinarije Janko prodaje veće količine dobrog i zrelog grožđa iz svojih vinograda učinila je da se zamislimo: Zar je korona toliko uticala na domaće vinarstvo da je jedna od najopremljenijih modernih vinarija s velikim kapacitetom u podrumu prinuđena da se odrekne dela ovogodišnje berbe?

Odgovarajući na ovo pitanje, Janko koji je upravo dobio nezvanično obaveštenje da je u Beču na AWC 2020 nadmetanju osvojio zlatne medalje za vina Bifora, Zavet i Stari Zavet, te srebra za Crveni Zapis, Testament, Vrtlog, Misija i Misija Barrique, kaže:

- Premijum segment sirovine uvek ostaje u vinariji i sa njime dižem kvalitet, posebno crvenih vina, što se lepo vidi i po tome da Crveni Zapis iz berbi 2015, 2016 i 2017 nigde nije ocenjena ispod 90 poena, bilo da je to na Decanteru ili u Beču, a nedavno je na jednom ocenjivanju dobio i 92 poena. Istovrmeno,deo roda već šest-sedam godina unazad prodajem, tako da ovo i nije presedan. Znam i da su pojedine kolege takođe prodale ove godine dosta grožđa, mada niko o tome ne voli da priča, što nije sporno jer svako ima svoju politiku. Ali ja priznajem da sam odlučio i prodao otprilike 20 procenata više nego inače. Čisto da relaksiram ekonomsku situaciju, ne zato što mi ne ide prodaja. Jednostavno taj novac koji ću naplatiti u ovom momentu znači mi više nego onaj koji bi za tri godine naplatio u vinu.

Janko kaže da je u aprilu, maju i avgustu imao pad prodaje svojih vina, ali su u junu i julu, a posebno u martu kad je sve počelo sa koronom, prodavali više nego u istim mesecima prošle godine, a to se ponovilo i u septembru.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi