Lajver, vina koja je lako zavoleti

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Lajver, vina koja je lako zavoleti

Mađarska vinarija Lajver, predstavila je deo svojih vina srpskom tržištu na koje pretenduje, a nakon degustacije održane na najvišem spratu hotela Crystal u Beogradu, iskreno se nadamo da ćemo ih i dalje piti. Jer odnos kvaliteta koji smo okusili i cene koju su nam otkrili, spada u sam vrh ponude.

Jedno belo, pet crvenih vina i evropska premijera rozea u premijum liniji, koga još ni u Mađarskoj nema, zaintrigirali su prisutne baš kao i priča vinskog sudije i stručnjaka Igora Lukovića o Sekstardu, vinskoj regiji iz koje vina dolaze. Mađarska jeste svetski čuvena po Tokaju, ali južna vinogorja, u kojem je smeštena moderna vinarija Lajver nude izvrsne primere kadarke, frankovke i kaberne frana.

Generalni direktor Andraš Šolter
Direktor Lajver vinarije, Andraš Šloter (Schlotter)

To se i dokazalo u elegantno spakovanim, veoma lakim za piće, voćnim i začinskim vinima Lajver Kekfrankos 2018, Lajver Cabernet Sauvignon 2018, i jako upečatljivom kaberne franu Lajver Frank 2017. Ali je pravi žamor nastao kada nam je otkrivena cena na polici u prodavnici koja bi bila oko 600 dinara!

No, fantastična uvertira je bilo zelenkasto, hrskavo, veoma cvetno i voćno vino Lajver Sound 2020 sa ozbiljno dugom završnicom. Veoma vibrantna najava leta prepuna citrusa, zelenih kajsija i jabuka, jedno originalno, prepoznatljivo i karakterno vino savršeno uz sveže plodove mora i salate.

Promocija vinarije Lajver

- Uz zadovoljstvo što su naša vina dobila priliku da se predstave, iskreno se nadamo da će mlada i moderna vinarija Lajver, i njena vina pronaći mesto na policama marketa i u domovima ljubitelja vina širom Srbije - izjavio je generalni direktor vinarije Andraš Šloter dok smo uživali u bikaver vinu, tradicionalnom specijalitetu mađarskih vinara. Signum Premium Bikaver 2019 (bikova krv) sa aromama kupina, borovnica, šljiva, bibera, muskatnog oraha, kakaa i kvalitetne mlevene paprike, je kupaža većeg dela frankovke i merloa, sočno potentno vino visokih osvežavajući kiselina koje je još uvek mlado da otkrije sve adute.

No, perjanica vinarije Lajver Infinity Cuvee Selection 2015  momentalno je moćnom strukturom, taninima i tercijarnim aromama u završnici pokazala zbog čega se ovo vino može uživati samo u luksuznom degustacionom salonu vinarije, što je upotpunio biftek kao jedan od brojnih mesnih sledova posluženih da istaknu komponente probanih vina.

Igor Luković

I na kraju iznenađenje, premijerni Lajver Rose 2020, provansalske boje u vrhunskoj francuskoj boci. Divne maline i jagode prepletene u hrskavoj mreži citrusa iz grožđa sorte Syrah smešteno je u samo 600 boca, eksperimentalno urađenih u prvoj seriji.

A mi smo zbilja srećni što smo ga probali među prvima u svetu i uživali kao u najboljem desertu. Ostaje samo da sa nestrpljenjem sačekamo da se ova vina pojave u našim prodavnicama.   |

Lajver Premium Roze

Fotografije:  Aleksandar Jančević
nazad na vrh

Srodni tekstovi