Salon žilavke šesti put 

  • Objavljeno u Vesti
Foto: S. Vidović Foto: S. Vidović

U sredu 17. avgusta će se od 19 do 23 časa u Vinskoj Galeriji Vukoje u Trebinju održati Šesti salon žilavke.

Vinska manifestacija u slavu vina i vinske kulture namenjena je ljubiteljima vina i vrhunske gastronomije ne samo iz Hercegovine, već čitavog regiona i sveta sudeći po dosadašnjim izdanjima ovog tradicionalnog i izuzetno značajnog događaja zbog fokusa na žilavku, vodeću belu sortu u Hercegovini.

Prvi Salon žilavke bio je jedinstveni događaj. Danas je pred nama već šesta ovakva manifestacija u slavu stare hercegovačke autohtone sorte koja je osnivanjem ovog događaja stavljena u prostor u kome joj pripada počasno mesto, u njen sopstveni Salon, gde će se samo njoj u čast ponovo okupiti oni koji je slave i vole!

Najava za Sesti Salon zilavke

Salon žilavke je jedinstveni događaj ove vrste u regionu na kome se predstavljaju isključivo proizvođači vina od te jedne sorte koja je svojevrsni simbol vinarstva u Hercegovini i čiji vrhunski dometi poslednjih godina privlače pažnju ljubitelja vina u čitavom svetu.

Prošlogodišni „postpandemijski” salon obišlo je više od 700 posetilaca koji su imali priliku da degustiraju žilavke Podruma Vukoje 1982, Vinarije Sekulović, Vinarije Škegro, Vinarije Ratković, Vinarije Anđušić, Podruma Delić, Podruma Aćimović, Podruma Begić, Podruma Ostojić, Podruma Vilinka, Podruma Manastira Tvrdoš, Vina Brkić, Vinograda Nuić, Podruma Rozić, Hepoka i Vinarije Tolj.

Prisutni vinari predstavili su se sa oko 60 različitih etiketa žilavke čime je Trebinje, tih dana, bilo vinski regionalni centar, a pomenuti Salon, koji je sa dodatnim manifestacijama trajao puna tri dana pratilo je više od 70 akreditovanih novinara iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije i Velike Britanije.

Ovogodišnji Salon žilavke će nastaviti sa promocijom Trebinja kao izvanredne turističke vinske destinacije pritom apostrofirajući staru hercegovačku autohtonu sortu kao još jedan od nezaobilaznih pokretača turizma na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.   |

nazad na vrh