Tajna merloa iz Negotinske krajine

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Tajna merloa iz Negotinske krajine

Vinarija Tri Oraha iz Velikog Gradišta poznata po jednom od najvećih barik podruma na Balkanu a čuvena po premijum vinima i specifičnim non vintage kupažama pod nazivima 500 i 750, u zavisnosti iz koliko je buradi vino sastavljeno, ponudila je tržištu vanserijski sortni Merlot 2013.

Probali smo ovo vino na prvom izdanju Wine Vision by Open Balkan manifestacije na Beogradskom sajmu gde smo zatekli vlasnicu vinarije Anu Vraneš i njenog oca, osnivača Tri Oraha dr. Radisava Šćepanovića koji nam je otkrio tajne merloa poniklog na krajnjem istoku Srbije u Negotinskoj Krajini.

Prosto je neverovatno kako posle devet godina vino nije izgubilo ni trun od svoje tamno ljubičaste pojave u kojoj je 14% alkohola zauzelo krajnje prepoznatljivu aristokratski oporu poziciju gradeći sa taninima i neraskidivim kiselinama prepoznatljivu pozadinu velikog vina koja donekle može da se žvaće. I na kojoj će arome i ukusi igrati svoju višedecenijsku igru transformacija iz zrelih marela i šljiva u područje sveže seckanog duvana uz dašak eukaliptusa koji hladi u završnici.

Tri oraha MERLO

- Kraj sela Crnomasnica u kanjonu tačno nasuprot Rajačkih pimnica, posađeno je pet hektara merloa na prosečnoj visini od 270 metara počevši od 2006. godine – otkriva tajnu merloa Tri Oraha Radisav Šćepanović. - Razlikuje se ovo vino od drugih svilenkastih ili baršunastih srpskih merloa jer ima jaču strukturu, tanine, specifičnu voćnost ali sve to lepo izbalansirano. Komparirali smo ga sa najbolje na svetskoj sceni ocenjenim francuskim i italijanskim sortnim merloima i dobili jednoglasan zaključak da je to – to!

Sadni materijal je srpski, stigao iz Drenove, a u odabiru klonova i sadnji dragocenu pomoć pružili su dr. Slavica Todić i dr. Nebojša Nele Marković, profesori i vodeći stručnjaci u oblasti vinogradarstva sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

- Ja u to vreme praktično ništa o sadnji nisam znao. Jedino sam se odmah odlučio za srpski hrast. Drvo od kojih su barici je hrastovina francuskog tipa ali koja potiče sa Jastrepca iz šume koju smo u tu svrhu kupili za barike koje isključivo za nas proizvodi naš pinter iz pinterskog sela Modrica kraj Kruševca. On bira i suši drvo po četiri godine, pravi koliko nam treba. Drugim rečima sve u našem vinu je osim sorte srpsko. Probali smo i francuski hrast, Mija Radovanović nam je poklonio petnaest čuvenih, najskupljih francuskih barika, ali ne vredi. Od tog broja šest je procurelo, a ova naša burad od sto možda svega dva procure. Pri čemu meni vino iz njih ima bolji ukus i miris nego iz francuskih. Probao sam i slavonski hrast prema kome je vino jednostavno iskazalo neprijateljstvo.

Tri oraha 234 00167
Porodična ljubav za velika vina, Radosav Šćepanović i Ana Vraneš

Merlot 2013  nije nikakva specijalna ili probirna berba jer grožđe sa ove pozicije uvek stiže u potpunosti zdravo. Nikada nije bilo bolesti u vinogradu…

- Čak i 2014. godine koja je svuda bila loša, šećer je u našem merlou bio preko 24 kada u Krajini niko nije dobacio do 18. Na tim pozicijama jednostavno ne uspeva kukuruz nego raste sjajno grožđe. Neću reći da je 2014. bila za nas sjajna godina ali se iz nekog razloga vino iz nje zaista dopada ljudima jer je za nijansu „umiljatije“ za razliku od ovih drugih berbi koje su dale vina ne previše laka i jednostavna za razumevanje.

Iz berbe 2015 na tržište će ovih dana Bordo kupaža kabernea, merloa i kaberne frana, a za godinu dana stiže i sortni Merlot 2015. Do tad, može se probati u jedinstvenoj vinariji Tri Oraha u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, a kada se temperatura u čaši malo podigne i ovaj Merlot 2013 postaje daleko podatniji, svileniji, mekši.

Bukvalno za svaki ukus.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi