Pohvale za vinariju Matalj iz Hrvatske

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Saša Špiranec, uticajni hrvatski vinski novinar i vinski sudija  Foto: Youtube/printscreen Saša Špiranec, uticajni hrvatski vinski novinar i vinski sudija Foto: Youtube/printscreen

Salvu pohvala vinariji Matalj iz Negotina i vinaru Nikoli Mladenoviću sasuo je Saša Špiranec, uticajni hrvatski vinski novinar i vinski sudija. Tekst njegove kolumne Vinske mušice u Jutarnjem listu razumemo kao divnu vest za kompletan teroar vinorodne Istočne Srbije.

Decanterov sudija, osnivač Vinart Grand Tastinga, ali i drugih značajnih vinskih manifestacija u Hrvatskoj, Špiranec nije štedeo reči pohvale za kompletnu ulogu koju Matalj igra u vrtoglavom napretku negotinske vinske priče. A sve uz visokih 92 poena za vino Chardonnay Terasa 2022, 93 poena za Kremen 2021, te 93+ za novitet, blend kaberne frana i kaberne sovinjona Zemna reserva 2020.

Šta bi tek bilo da se autor teksta pozabavio i vinom Kremen Kamen, za koje uzgred napominje kako ga je Master of Wine Rod Smit proglasio „najboljim crnim vinom ovih prostora“!

Ono što Špiranec zapravo govori je kako je pored sjajnih vina, uz Ivanovića, Vinčića te još neke druge, Mladenović stao na čelo novog talasa kao „verovatno najvažnija figura srpskog vinarstva u ovom trenutku“, koji na vinsku scenu vraća starije, a i neke sasvim zaboravljene sorte.

Negotin 491
Nikola Mladenović vlasnik vinarije Matalj   /  Foto: Boban Vidović

Na početku su već iz prvih berbi dva vina, Kremen i Kremen Kamen od kaberne sovinjona skrenula pažnju na Matalj vinariju – opisuje uzlet i vinsku biografiju Mladenovića Špiranec. Kreće osvajanje najznačajnijih domaćih i internacionalnih priznanja. Dva puta za redom najboljeg vina Srbije u izboru Vinio.rs (2013. i 2014. godine), zatim za najbolje crveno vino Balkana (Balkans International Wine Competition), pa dva zlata na Decanter WWA u Londonu.

Internacionalni eksperti su takođe puni hvale. Tako pomenuti MW Rod Smit kaže da je Mataljev kaberne jedan od najboljih s kojim se susreo u karijeri, a hvale ga i MW Kerolajn Gilbi i mnogi drugi. Temelj tog uspeha su težnja za kvalitetom ali i položaji na kojima je Matalj zasadio lozu, kaže Špirancec.

Vođen logikom „da su povijesne vinogradarske pozicije najčešće najbolji izbor za sadnju novih vinograda i danas, jer nekad su se vina nazivala po kraju iz kojeg dolaze, a ne po sortama“, Matalj je odlučio oživeti zamrlu tradiciju svog kraja i zasaditi kaberne na istorijskom položaju Kremenjača po kome je vinu nadenuo ime.

Povratak starih pa i sasvim zaboravljenih sorti koje su naglo postale vruća i tražena roba i kojima se popularnost preko noći vinula u nebo kao što je grašac (graševina) na Fruškoj gori, u južnoj Srbiji prokupac, a u Negotinu bagrina, začinak, prokupac i crna tamjanika, daju mogućnost izrade autentičnih vina kakav je Mataljev Cuvée Bukovski. Taj blend lokalnih sorti uz negotinski kaberne kao najznačajniji kapital koji Mladenović ima, novi je pravac kojim on uporno ide i pritom predvodi oveću skupinu vinara s istom intencijom.

Dakle, od samog početka se kod Matalja nije radilo o slučajnosti nego o promišljenosti, osluškivanju tradicije i traženju najboljeg položaja za svaku sortu – zaključuje Špiranec.   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi