Vinistra 2012

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

vinistra12

Izložba vina i vinarske opreme Vinistra 2012 održaće se u Poreču od 11. do 13. maja. Ovo je glavna izložba istarskih vina, koja se iz godine u godinu pozicionira kao jedno od ključnih regionalnih mesta susreta vinara, uljara, proizvođača delicija, ugostitelja i donosioca odluka u svetu eno-gastronomije.

Centralno mesto će po običaju zauzeti vinari, predstavljajući vina poslednjih berbi, kao i svoja odležala vina. Posebna pažnja biće posvećena malvaziji iz berbe 2011, koja je već na zagrebačkoj en primeur degustaciji u februaru dobila niz pohvala vinskih stručnjaka i medija. Sa zanimanjem će se probati i teran, čije godište 2009. mnogi smatraju jednim od najboljih dosad.

Uz vina, sa svežim će se uljima predstaviti maslinari, a tradicionalno će prisutni biti i proizvođači delicija.

Uvek popularan gourmet prostor i ove će godine biti podeljen na dva dela. U prostoru Vinistra Gourmeta svakodnevno će se održavati kulinarske prezentacije uglednih međunarodnih restorana čija se jela i kuhinja spajaju s istarskim vinima i maslinovim uljima.

Niz vinskih i cigar večeri na nekoliko istarskih lokacija, kao i organizovane after-party zabave, zaokružiće ovogodišnju eno-gastro ponudu Vinistre i posetiocima udahnuti delić istarskog lifestylea.

Uoči Vinistre u Poreču će se 25. aprila održati 4. izdanje Svijeta malvazija, neslužbeno svetsko prvenstvo malvazija, koje će okupiti vina ove sorte iz Hrvatske, regiona i nekoliko drugih zemalja. Najbolje malvazije odabraće međunarodni žiri sommeliera, enologa, ugostitelja i predstavnika medija. Među osvajačima zlatnih medalja prošle su se godine, uz hrvatska, našla vina iz Italije, Portugalije i Španije. Javno proglašenje rezultata bioće u sklopu 19. Vinistre, 11. maja. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi