Žuto vino za 57.000 evra

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

JURA-1
Na aukciji
održanoj 6. februara, tokom tradicionalne manifestacije Dani žutih vina u Arbou, flaša lokalnog vina iz 1774. godine prodata je za fantastičnih 57.000 evra! To je rekordna cena za neko vino iz oblasti Žire (Jura), regije koja se graniči sa Švajcarskom, ne toliko poznate po skupim vinima. Flaša koja je dostigla tu cenu sadrži takozvano žuto vino, napravljeno isključivo od savagnin grožđa, koje je inače teško pronaći izvan Žire.

JURA-2U procesu sazrevanja, žuto vino odležava šest godina u velikim hrastovim buradima, gde se na njegovoj površini razvija slatkasta gljivica koja mu omogućava da ostane pitko i posle nekoliko vekova. Na drugoj strani, tokom tih godina provedenih u buretu čak trećina vina ispari, što vinari otpisuju kao „deo za anđele“ (la part des anges), a ono što ostane pakuje se uglavnom u manje flaše od 0,62 l, poznate kao clavelins. Ipak, vino koje je na ovogodišnjoj aukciji u Arbou dostiglo rekordnu cenu bilo je u većoj flaši od 0,87 l, a proizveo ga je izvesni Anatoile Vercel (1725-1786) od grožđa iz njegovog vinograda.

 

JURA-3Neka od vina koje su ove godine bila na aukciji u Arbou

 

Da su postignutom cenom svi bili iznenađeni govori podatak da je početna cena na aukciji za ovo vino bila „svega“ 5.000 evra. Međutim, tokom licitacije brzo su se izdvojila dva ozbiljna kupca – na jednoj strani Švajcarac Pierre Chevrier, koji je davao ponudu u ime nekolicine ljubitelja vina iz Francuske, Belgije i Švajcarske, te jedan francuski biznismen koji se, kaže, na početku zakleo da neće ići preko 25.000 evra u licitaciji, ali je od vina odustao tek kada je cena premašila 56.000!

„Najstarije vino koje sam do sada pio mlađe je od ovog čak 90 godina, pa je i to bio razlog što sam tako žarko želeo da kupim tu flašu“, poverio se posle izgubljene aukcije Francuz lokalnim novinama.

Na dJURA-5rugoj strani, srećni kupac je izjavio kako je oduševljen što će on i njegovo društvo probranih vinopija imati priliku da proba vince nastalo još u vreme kralja Luja XV!

Konačno, recimo i to da je čak 50.000 gostiju prošlo ulicama Arboa tokom dva festivalska dana, gde su imali priliku da premijerno probaju lokalna vina nastala od berbe iz 2004. godine, koja se upravo pojavila na tržištu.
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama