Koje je vino pravo za zaljubljivanje?

Koje je vino pravo za zaljubljivanje?

Šta treba znati o vinu na Dan zaljubljenih? Spajanja mogu biti lepa, lepša i – nezgodna. Spajanje Dana zaljubljenih tj. Valentinova i vinarske slave Svetog Trifuna ili Trifunja u isti datum na prvi pogled može doneti samo dobre stvari.

Ako pođemo od toga da je osnovna razlika između seksa i ljubavi ta što seks smanjuje tenzije, a ljubav ih prouzrokuje, primetićemo da se čaša vina idealno uklapa u oba scenarija. Ništa drugo ne može ni približno dobro da odigra ulogu medijatora između strasti, emocija i razuma. Iz tog, ali i još nekih razloga, kaže se da vino i ljubav, kada se nađu zajedno na pravom mestu u pravom trenutku čine čudo. I tu ne bi imalo šta posebno da se doda. Osim, možda, da su devojke kod nas do pre neku godinu bile bolje od maltene bilo kog domaćeg vina, tako da je pravo čudo bilo ako vas ujutro nije bolela glava. Od vina, naravno!

vino za zalubljene 01

Situacija je sada donekle drugačija, mnoga su domaća vina dorasla devojkama, pa ponekad ni sami ne znate gde će vam ruka pre krenuti – ili za čašu ili za… Ljubav je to, ne pita u kom pravcu će vas poneti!

U svakom slučaju, običaj je (a i red) da se na Dan zaljubljenih uveče otvori flaša nekog posebnog vina koje će začiniti vaš romantični trenutak. Koje je to vino? To je pitanje od milion dolara u mnogim marketinškim agencijama koje širom sveta pokušavaju da zaljubljenima na taj dan prodaju vina svojih klijenata.

Couple drinking wine

Teorija o tome koje je vino pravo za zaljubljivanje, odnosno koje će na najbolji način umesto vas da kaže voljenoj osobi to što ste naumili, ima bezbroj. I svaka polazi od – autora teorije!

Muškarci, po pravilu, veruju da je odgovor u laganim i aromatičnim vinima, žene misle da nište ne govori o ljubavi tako dobro kao crvena boja vina, oni sa vrha socijalne lestvice adute polažu u najskuplja vina, pa kakva god bila, oni bez iskustva (i bez previše novca) potražiće rešenje u čileanskim, južnoafričkim, španskim, makedonskim, francuskim ili bilo kojim drugim uvoznim vinima koja stoje na policama samoposluga po pristupačnim cenama. Samosvesne i uspešne žene nemaju ništa protiv da sa voljenom osobom (ravnopravno) podele flašu robusnog vranca ili plavca, intelektualci oba pola gotovo spontano naginju prefinjenom ukusu sovinjon blana ili pinoa, opijeni ljubavlju vole da broje mehuriće u čaši, a iskusni kažu – svako dobro vino je dobro za svaku dobru priliku!

5

Bitno je imati na umu da je vino idealan zastupnik vaših emotivnih, intelektualnih i finansijskih predispozicija. U tom smislu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sve to uspešno spojite u jedan neodoljivi vinski doživljaj:

1. Argentinski malbek ili čileanski kaberne sovinjon su svakako sorte koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, baš kao i velika vina Riohe, ali će i neki mali, vatreni tempraniljo ovog dana možda odraditi stvar. To su naravno predlozi ukoliko ste uplatili skijanje u inostranstvu gde na snegu provodite ovaj svečani dan. Izuzetno zadovoljstvo svežine i strasti na domaćem terenu doneće divna moderna vina iz Negotinske krajine poput kabernea Aglaja vinarije VIMMID, ili već čuveni Mataljev Kremen. Ukoliko partnera želite dodatno da zadivite Kremen kamen je još ekstraktivnija varijanta, a iznenađenje bi mogla biti boca iz „privatne rezerve“ podruma Stobi od sorte pti verdo. Čokolada iz barikiranog vina Verdot nosi istu onu dozu strasti kao i pomenuta latinoamerička ili španska vina.

2. Ukoliko ovaj dan ima ulogu i da usput izbriše neke nesuglasice nagomilane prethodnih meseci, preporuka je dublje zavlačenje ruke u džep nakon čega sledi opuštanje uz brojne arome i slasti koju pružaju najvatreniji i u isto vreme najviše sofisticirani balkanski aduti. Takvo je recimo vino Alma Mons vinarije Belo Brdo. A ako „brisanje” treba da bude žešće ili čak maksimalno, onda svakako Vranec Terroire vinarije Chateau Kamnik!

RedWineLoversClub

3. Iako je crveno boja ljubavi, malo će se koja žena buniti ako joj na vrata donesete šampanjac. Umesto buketa cveća od sto crvenih ruža, kupite jednu ružu i vino za 99 evra. Ili to može biti ružičasti Spark Rosé 2014 proizveden od sorti sanđoveze 65%, montepulćano 20% i malo pino noara. Latinski apostrof na Dan ljubavi koji je najbolje da kupite na njegovom izvoru u vinariji Chateau Kamnik gde košta daleko manje od 99 evra. Za „kusur“, platite prenoćište u hotelu pri vinariji. Voila!

4. Da li su baš roze vina sve više trendy, ili su ruže pomalo „out” ali ako se odlučite za pink vince, nećete pogrešiti: Pogotovo ukoliko je ona na sebe preuzela gastronomski deo romantične večeri udvoje. Ovo je takođe sjajan izbor i u domenu odnosa kvaliteta i cene, tako se za sedam evra, dinar više-manje mogu pazariti izvrsne i dosta različite roze etikete kao što su jako osvežavajući Deurić Urban Rose, ekstrakt jagoda i malina Rondo Rose vinarije Jeremić, ili Rose Zvonko Bogdan okićen brojnim medaljama širom sveta.

5. Šardone je vino kome ni jedna žena najverovatnije nije (uspešno) rekla – ne! Vinarija Lastar od samog početka insistira na vrhunskim dometima svojih etiketa od sorte šardone a rezultati se sve jasnije vide! Zavežite joj oči i na malom intimnom blajndtestingu dajte da gucne iz velike vinske čaše ili bazni Chardonnay, ili barikirani Triangl ove vinarije iz Sekuriča. Puterasti ukus odvešće je momentalno do Burgundije. Ukoliko joj umesto toga, ponudite voćni i mineralni šardone Terasa, neka to bude bez poveza na očima. Ovo vino deluje pomalo i kao serum istine, odmah ćete prepoznati da li je spremna za sudbonosno „da“.

Kherson marriage agency

6. Prema nekim istraživanjima u svetu, bilo da je zovete širaz ili sira, ova je sorta navodno idealna za jedno pravo ljubavno vino. I dok vam mirne duše možemo preporučiti elegantnu crnu etiketu Private Reserve Shiraz vinarije Stobi kao savršeni par uz pečene mesne poslastice, jedna domaća kupaža pružiće podjednako veliko zadovoljstvo. Vinograd u Krčedinu poznat je kao ultimativni teroar za ovu sortu, a taj vrhunski širaz se u obliku kupaže sa merloom i nešto kaberne sovinjona nalazi u vinu Trianon iz vinarije Erdevik. Svakako probati! Ali ako vas ovo veče asocira na kakvu godišnjicu ili predviđate bar tri decenije zajedničkih memorija, onda pravi izbor može biti i violetni i jako začinski 30 SYRAH® velemajstora vinske kulture Radovana Vukoja iz Trebinja.

7. Ona može biti podjednako i gorka i slatka. Ljubav naravno. Ako ste u mogućnosti da na tu svojevrsnu klackalicu utičete kupljenom etiketom, onda predlažemo perjanicu Fruškogorske vinarije, medeno, slasno i slatko desertno vino Quet Tri Sunca. Ovo će vino čudesnim kolom aroma sigurno umeti da zavrti pamet, zasladi veče i raspali plamen ljubavi bez obzira na sve! Ko ne voli slatko, Traminac iste vinarije donosi identične arome.

8. Vaša veza je nešto autentično, originalno, jedinstveno. Nema razmišljanja, srpska autohtona sorta ovaploćena u svežem crvenom nektaru bajkovitog imena Zmajeviti iz vinarije Despotika, svojim će plamenom rasterati sve strahove, nedoumice, i raspaliti strast.

Ostalo je na vama!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama