Najbogatiji francuski vlasnici vinarija

Najbogatiji francuski vlasnici vinarija

Da li ste ikada pomislili koliko novca imaju vlasnici najpoznatijih francuskih vinarija? Odgovor na to pitanje daje najnovija lista francuskih milijardera, među kojima se nalazi i popriličan broj vlasnika čuvenih šatoa!

Bernar ArnoNa čelu kolone francuskih vinskih milijardera, Bernar Arno

Ako je suditi prema najbogatijem na toj listi, šampanjci se (uz neke sporedne biznise) najviše isplate. Bernar Arno (Bernard Arnaul) je za poslednjih godinu dana osiromašio četiri milijarde dolara, ali je i dalje drugi najbogatiji Francuz s imetkom od 30 milijardi, a prvi na listi onih koji poseduju vinariju! Njegova Moet Hennessy Louis Vuitton imperija sadrži čuvene penušave i vinske brendove Krug, Dom Perignon i Cheval Blanc.

Serž Deso Serž Deso vlasnik je čuvenog Chateau Dassault

Serž Deso (Serge Dassault), čija porodica poseduje Chateau Dassault u St.Emilionu i bavi se avioprevozničkim biznisom, uznapredovao je na nivo od 20 milijardi dolara, dva ipo više nego prethodne godine.

Žerar i Alan VerthajmerDva šatoa za dva brata, Žerar i Alan Verthajmer

Braća Verthajmer, Alan i Žerar (Alain i Gerard Wertheimer), dobro znani u svetu i kao vlasnici brenda Chanel, imaju Château Rauzan Ségla, ali i bordoški Château Canon, a sve zajedno „teški“ su oko 16,5 milijardi dolara.

Fransoa PinoFransoa Pino, vlasnik čuvenog Château Latour, pre neku godinu pazario je i vinariju Araujo Estate u Kaliforniji

Vlasnik čuvenog Château Latour, Fransoa Pino (Francois Pinault) trenutno je na 11,7 milijardi dolara, a poseduje i vinariju u dolini Napa, Araujo Estate.

Alen Rišar Alen Rišar nalazi se na čelu alkoholnog giganta Pernod Ricard

Porodica Rišar, koja drži kontrolu nad najvećim svetskim proizvođačem alkoholnih pića Pernod Richard, zauzima 21. mesto na listi, ali nema vinarije u Francuskoj, već poseduje čuvene posede Campo Viejo u Španiji, Brancott Estate na Novom Zelandu, Jacob’s Creek u Australiji i Graffigna u Argentini.

Rober PežoVozi i pije, Rober Pežo

Konačno, među najbogatijim vinarima Francuske je i Rober Pežo (Robert Peugeot), vlasnik najvećeg dela deonica istoimenog automobilskog giganta, ali i suvlasnik Château Guiraud u Soternu, a najnovija procena njegovog računa zaustavila se na cifri od 2,8 milijardi, 800 miliona manje nego prethodne godine.

I posle kažu da se proizvodnja vina ne isplati…

nazad na vrh

Srodni tekstovi