Trianon 2015, Erdevik

Trianon 2015, Erdevik

Šta zapravo znači reč „Trianon“? Pa zapravo, ona samo podseća da se ovde možda radi o nekom trojstvu, makar bilo to i ono poznato bordoško „sveto vinsko“ trojstvo sorti merlo, širaz i kaberne. I jeste, reč je o kupaži pomenutih loza, upravo tim redom a u odnosu 55:37:8 u procentima.

Ali Trianon ne znači trojstvo, ne. Trianon je bilo šifrovano ime jednog CIA špijuna u sovjetskom filmu, Trianon su ogromne dvorane u Americi gde su nastupali big bendovi, jedan neboder u Nemačkoj nosi isto ime ili koncertni hol u Parizu. A najozbiljnija značenja su ona iz Webster rečnika koja tvrde da je to mala elegantna vila, poput minijaturnog dvorca kakav je izgradio Luj XV kraj Versaja. I koja se zove Petit (mali) Trianon, dok je veliki ili Grand Trianon sagradio njegov prethodnik na zabačenom delu versajskog imanja, a kako bi tu mogao da gosti intimne zvanice bez poštovanja krute dvorske etikecije.

I tu otkrivamo vezu između ovih nasumično poređanih podataka.

Šta je zapravo uloga crvenog vina Trianon 2015, prvog u produkciji mlade vinarije Erdevik koja tek stupa na tržište?

Pa da mladu vinariju predstavi u dobrom svetlu od samog početka sa četiri osnovna zahteva: Da vino bude dovoljno dobro, da etiketa bude dovoljno zvučna i konačno da prvoj velikoj crvenoj etiketi koja će svakako uslediti da dovoljno prostora i „vazduha“ da udahne u vrhunskom drvetu u kome odležava. I naravno, da ne košta previše.

Upravo je Trianon sve ove zahteve besprekorno ispoštovao jer dok se u krugu poznavalaca vina sa nestrpljenjem sve više govori o premijum vinu Grand Trianon koje se iščekuje, stariji brat, „obični“ Trianon ubrzano učvrščuje pozicije na vinskoj berzi.

Spravljen od sopstvenog grožđa iz krčedinskog vinograda koji mnogi apostrofiraju kao jedan od najboljih u Srbiji, Trianon je lagano crveno vino lepe obojenosti, odličnog balansa iz koga baš ništa ne štrči umnogome zahvaljujući pametnoj upotrebi već ranije korišćenog barika, pa nakon sedam meseci odležavanja vino bez probema fingira i čisti inoks „ako treba“. Njegovih 13% alkohola i dosta svileni tanini, te fin izbor aroma crvenog voća na nosu i nepcu od čega je većina ono bobičasto i nepretenciozno, čine ga savršenom preporukom uz gotovo sva mesna jela. Kad se primetne ali lepe kiseline udruže sa začinskim notama iz širaza, te krene neka čokoladna slast koja sa obe strane jezika dugo traje uz malo orašaste masnoće u završnici, sve ovo posebno prija ne previše pečenom kvalitetnom crvenom mesu poput bifteka. Zanimljivo kod ovog vina, možda aftertejst ili završnica nisu predugi, ali zato ukus u ustima bukvalno nema kraja.

Za pitko, lepo zapakovano crveno vino, cena nešto niža od 10 evra, svakako nije previsoka.

nazad na vrh

Srodni tekstovi