Zlatna Vukoje Selekcija® Bijela 2015, Podrumi Vukoje 1982

Zlatna Vukoje Selekcija® Bijela 2015, Podrumi Vukoje 1982

Nijedna biljka nije tako duboko utkana u našu kulturu i življenje kao žilavka. Ona je simbol vinarstva, gastronomije, ali i opstanka naših žilavih ljudi na ovom posnom kršu“ - večito pri predstavljanju svojih vina naznači Radovan Vukoje, lokomotiva modernog vinarstva u Hercegovini.

Ali da žilavka nije jedini atribut kojim se može parirati najboljim svetskim vinima, Vukoje je dokazao upravo ovim vinom koje samo koketira sa autohtonim sortama gde je žilavka svakako No.1. čime iskazuje svu vrednost trebinjskog teroara upravo u sferi internacionalno priznatih sorti kakav je šardone.

Jer vino Zlatna Vukoje Selekcija® Bijela iz berbe 2015. koja je 2018. godine na tržištu, dodatno je bliža tom internacionalnom predznaku u odnosu na svoja prethodna izdanja.

Od kupaža u kojima je žilavka činila 45% a šardone nešto više od polovine, Bijela Selekcija ima čak 80% šardonea, žilavke 15% i prstohvat dubrovačke malvazije čime dodatno dobija na aromatičnosti.

Grožđe koje se bere sredinom i krajem septembra kad je baš zrelo dolazi iz vinograda Zasad polje u neposrednoj Trebinja gde je sadnja loze krenula 2006. godine a poslednje su posađene dubrovačka malvazija i tamjanika. Vinograd leži na mekom zemljištu ali je ubrzo ispod površine čvsrta i kompaktna stena što sigurno ima uticaja na sazrevanje zbog dodatnog zagrevanja ali i mineralnost ovog vina.

Nakon brižljive selekcije najboljih grozdova i  maceracije od nekih 20 časova uz kontrolisanje temperature, kreće odležavanje u bariku narednih devet meseci dok će vino još dodatnih pola godine odmarati u boci. Kao rezultat svega toga, vino Zlatna Vukoje Selekcija® Bijela je zlataste boje sa zelenim odsjajima, kompleksne arome badema, koštuničastog voća, a u sferi slasti vina osećaju se suve smokve, dunje i vanila. I dok uživate u veoma dugoj završnici, pečat kraškog tla naznačen je u jasnim mineralnim ukusima koji se izdvajaju iz elegantne teksture, zaokruženosti, izuzetne ravnoteže punog tela poduprtog tačnom dozom ukomponovanog alkohola i uvek prisutne svežine.

Bez ikakve sumnje, ovo je veliko, ozbiljno vino koje će dodatne atribute otvoriti uz finu gastronomiju gde ga treba obavezno probati uz rakove, rečnu i morsku belu ribu ili elegantne slojevite paste sa sirevima. Dimljena piletina i losos, ili perad svih vrsta biće savršeno zaogrnuta strukturom vina koje se takođe jako lepo odupire i najjačim sirevima, ovčijem pa i onome iz ulja.

Prema deklaraciji, Zlatna Vukoje Selekcija® Bijela je vrhunsko suvo belo vino sa kontrolisanim geografskim poreklom. Ova Selekcija je i vino nagrađeno u Beču na IWC nadmetanju, ali čim krene u vašu čašu, razumećete da je ona daleko više od toga: dokaz da i gotovo čist šardone sa potpisom Trebinja i Podruma Vukoje 1982, može biti veoma uzbudljiv i originalan šardone.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama