Trnjak 2016, Vinogradi Nuić

Trnjak 2016, Vinogradi Nuić

Ko se još boji kamena, žege i jakog sunca? Trnjak kao sorta svakako ne. On voli žilavo i teško, na kršu nastao, a krševit ni malo, već jako elegantan i prefinjen. Nepravedno zapostavljen stavljanjem blatine u prvi plan, sada se lakta za svoje mesto, a ima i čime da se probije pa mu dobro ide. Preživeo je zapostavljenost tako što je poslužio blatini kao muški cvet za oprašivanje pošto sama nije imala tu sposobnost.

Iza robusnog i nezgrapnog imena Trnjak vina Nuića iz Ljubuškog, krije se jedan gospodin. Kada ga otvorite i poslužite, prvo što vas obori s nogu je njegova muževna aroma kože, začina, pre svega dimljene paprike, bibera, sve to uvijeno u plašt laganih dimnih aroma. Kada plašt spadne i primetite da je gospodin jako dobro građen sa svojih 15% alkohola, koje mu nikada ne bi ste dali, čeka vas pravo iznenađenje.

Sjajno balansirano vino deluje krajnje elegantno. Onda pomislite na kamen sa kog je potekao i na sunce koje ga je peklo i zapitate se kako? Do sorte je, a bogme i do vinogradara i vinara. Ne spada u sorte sa prevelikim potencijalom za odležavanje, ali će se do jedne decenije svakako lepo držati. Lepo će se slagati sa jelima od govedine sa crvenim, aromatičnim i voćnim sosevima, jagnjetinom ili janjetinom, kako vam volja, ali bi i pikantan tuna stek, blago zapečen, bio sjajan izbor.

Duhovi starih Ilira koji počivaju u vinogradima šapuću priče korenu loze, pa je samo pitanje kada će nam ona nešto od toga i preneti. Nuići moradoše specijalnim mašinama drobiti kamen kako bi napravili pogodnu podlogu za sadnju vinograda, a u procesu naiđoše i na dve stare ilirske grobnice koje su restaurirali i ostavili tu gde jesu kao svojevrstan spomenik istorije. I da šapuću. Ne plašite se zbog toga hercegovačkog krajolika, vrlo je on plodan i blagorodan. Živ bio ovaj Trnjak i iznenadio nas još puno puta.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi