Vina Slovačke: Slatka i elegantna

Vina Slovačke: Slatka i elegantna

Jedna informacija koju je na samom početku specijalne degustacije slovačkih vina održanoj u ambasadi Republike Slovačke iznela njena ekselencija, ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, iznenadila je sve prisutne.

Naime, čak se dve trećine površine Tokaja, čuvene vinske regije iz koje dolaze aromatična mađarska vina koja na najvećim svetskim nadmetanjima redovno odnose šampionske titule, zapravo  nalaze u Slovačkoj:

- To je isto to vino koje imaju Mađari, a čak se dve trećine teritorije vinske regije nalazi u Slovačkoj. Imali smo sa Mađarskom dugoročni spor oko korišćenja naziva geografskog porekla, ali smo spor dobili i možemo da koristimo naziv Tokaj jer je grožđe isto. Ali je takođe istina da se više zemlje obrađuje i više vina proizvodi u Mađarskoj, no mi to okrećemo u svoju korist i kažemo: iako se u Mađarskoj više vina proizvodi, naše je kvalitetnije.

DSC07484dagmar
 Njena ekselencija ambasador Republike Slovačke Dagmar Repčekova

Zaista, vina Tokaj vinarije Košice, tri etikete različite slatkoće i još dve vrhunske etikete sa 4 i 6 putnovy ili putonjoša koje smo probali na kraju ove degustacije potvrđuju da je reč o neospornom kvalitetu, gde je posebno zanimljiva potpuno suva varijanta. Ali to je bio samo delić doživljenog, jer nam je Roman Kitrajber, glavni tehnolog najveće prisutne vinarije Vinidi, predstavio ukupno 14 etiketa iz tri slovačke vinarije uz originalne slovačke žute sireve i tradicionalnu živu muziku cimbala, violine i etno instrumenata Slovaka iz Pančeva.

Veza Slovena i vina

U nazivu vinarije Vinidi krije se jedna malo znana činjenica. Iako na prvi pogled ovaj naziv asocira na vino, on nema nikakve veze sa pićem bogova. Naime, Vinidi je bio naziv za stare Slovene pre mnogo, mnogo vekova.

Degustacija je započela na najbolji mogući način, suvim penušavim vinom rađenim na tradicionalni način iz vinarije Chateau Topol`čianky. Divne kiseline, harmoničan, puterast sa citrusnim mirisima, Sekt 1993 Elegant Cuvee od 80% šardonea i 20%  rulandskog plavog da bi se dobio blanc de noir, oduševio je sve prisutne. Iz iste vinarije uslediće lagano vino prepuno zelenih jabuka Veltlinsko zeleno (gruner veltliner), Palava, lepo ali slatko i Rulandsko plavo, crveno suvo vino iz kasne berbe. Vinarija Vino DIOUS Gornji Orešani donela je Pino sivi, ekstraktivno bogato vino tipično sortnog mirisa, iskričavo i pomalo gorkasto, potom prvu slovačku novostvorenu sortu Đevin, belog slasnog potomka veltlinera i traminca, pa ukusan ali slatkast roze Cabernet Sauvignon i na kraju Plavi Portugal, crveno vino od veoma stare slovačke sorte, nešto jačih kiselina i slabijeg tela ali prijatno za piće.

somelier Roman Kitraiber
Roman Kitrajber, glavni tehnolog najveće prisutne vinarije Vinidi i voditelj programa

Konačno, vinarija Vinidi iz Baba na Malobabskoj gori, prikazala je sedam etiketa od kojih su neke privukle posebnu pažnju. Muller Thurgau 2015 je suvo belo vino, zlatasto sa primesom zelene. Miriše na cveće, travu i zrelo žuto voće. Sočno je sa prijatnim kiselinama u završnici i 12% alkohola, a šampion je na Nacionalnom salonu vina Slovačke Republike i mnogim drugim takmičenjima. Iako nam je sorta muller thurgau poznata preko Austrije, Švajcarske i drugih zemalja srednje Evrope, naši domaćini su ustvrdili kako se danas uglavnom samo u Slovačkoj gaji. Pitki, laki i kiselkasti Đevin idealan uz svu hranu, jako slatko Rulandsko sivo, mirisna ali nešto slabija na ukusu Frankovka modra, te tri ozbiljnija crvena vina u samoj zavšnici degustacije otkrili su široku paletu ove vinarije koja poseduje 55 hektara vinograda.

muller thurgau najbolje vino07485Muller Thurgau 2015 najbolje vino

Ukupan utisak je dobar i zanimljiv. Očito da se u Slovačkoj proizvode, traže i piju blaga, elegantna dobro odmerena, ali većinom slatka vina. To ne čudi ako se zna da na muskatne sorte u uzgoju otpada čak 99,3% proizvodnje. Ali, Slovačka je i pored dela sredstava koja stižu iz EU u problemu kad je vinogradarstvo i vinarstvo u pitanju. Proizvodnja opada a potražnja raste. Prosečna potrošnja po glavi stanovnika je sa 12,5, poslednje godine dostigla 18 litara. U šest vinogradarskih oblasti od 2004. za narednih deset godina ukupna vinorodna površina spala je sa preko 12.000 na nepunih 9.000 hektara, a onda tokom 2014. opala još dadatnih 12,8%. Te godine obrano je ukupno 38.450 tona grožđa. Najveći izvoz je u Češku 83%, i Mađarsku oko 10%, dok se čak trećina penušavih vina izvozi u Benin, a ostatak u Italiju, Japan, na Tajvan i u Ukrajinu. Neka vina idu i u Kinu ali se te sorte posebno gaje.

vinaC07469

- Potrošnja vina raste, ali je potrošnja piva ipak veća – kaže Dagmar Repčekova. – Primetno pada interesovanje za obrađivanje vinograda i zato želimo da reklamiramo dobra vina i hteli bi svake godine da vam predstavimo vinarije koje istina nisu velike, ali su svakako jedinstvene.

Zaista, susret sa vinima Republike Slovačke otkrio nam je jednu novu viziju a reč je svakako o iskrenim vinima koja u sebi sadrže vekovnu tradiciju i izgrađene ukuse koji bi se verovatno dopali i najširoj srpskoj publici. I još nešto, u Slovačkoj oznake medalja sa većinom nacionalnih nadmetanja i onih u okruženju, sa ponosom lepe na boce. Decanter i druga zapadna ocenjivanja očito da nisu ultimativna preokupacija, kao negde. 

3 crvena favorita

antrfile 2Iako je belo vino Muller Thurgau uz penušavac ostavilo ukupno najbolji utisak, Cabernet Sauvignon 2011, Dunaj 2012, i Alibernet 2011 teško se mogu zaboraviti. Kaberne, malo bleđi i nežniji sa divnom dozom gorčine crne čokolade prethodio je kompletnom iznenađenju Dunaj, tamno crvenom vinu od slovačke novostvorene sorte dunav. Voćni tonovi na nosu, trešnje, višnje, tamna čokolada, ukus pun i harmoničan uz sveže bobičasto voće pojačano sladićem prožeto je sa nenametljivih 14% alkohola. Slovačka varijanta tempranilja, zanimljiva sorta alibernet koja nema veze sa bermetom, iskazala je delimično divlje ali bogato, izrazito voćno lice, puno prezrele crne ribizle uz kiselkastu aromu i 13,5% alkohola kome je zafalilo samo još malo jačih tanina da istakne kandidaturu za najbolje vino degustacije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama