Mirko Niškanović: Stiže Wine Maker Edition s Fruške gore

Mirko Niškanović: Stiže Wine Maker Edition s Fruške gore

Sreli smo se u Beogradu, gde je Mirko Niškanović, enolog fruškogorske vinarije Deurić, najbolja mlada vinarija protekle godine, navratio poslom. Naručuje flaše, čepove, ali i sa dizajnerom razmatra etiketu koja se još nije pojavila, za novi barikirani šardone. O, dizajner će imati pune ruke posla jer će iz ove fruškogorske vinarije nove etikete poteći ubrzo bujicom i napraviti novi kvalitativni talas, kako se baš zove osnovna linija vina vinarije Deurić.

Otvarate barik podrum konačno?
- Početak ove 2017. godine za mene kao enologa je izuzetno značajan upravo zbog toga. A otvorićemo ga tokom februara kad budu spremne dve nove etikete, Chardonnay barrique, vrlo ozbiljno vino i vino Wine Maker Edition. 

Šta je to Wine Maker Edition?
- Marselan je sorta, godinu dana je vino provelo u bariku. Ima već marselana na domaćem tržištu ali je ovo, što bi rekli: „A sad nešto sasvim drugačije“. Wine Maker Edition je linija koja će se menjati iz godine u godinu. Ideja je da enolog odabere bure koje mu se najviše sviđa u podrumu, što znači tri stotine boca nefiltriranog vina koje neće imati cenu. Jer je namenjeno da stoji i pije se u vinariji za specijalne prilike. Takođe nešto što će ostati u arhivi i što će se probati narednih šest-sedam godina.

Mirko Niskanovic 0071

Vinarija Deurić je prva vinarija u kojoj ste zaposleni?
- Prva i jedina. Karijeru sam započeo u proizvodnji jabuka istog proizvođača, pa prešao na grožđe. Voće je u centru interesovanja što je i normalno jer sam agronom, inženjer vinogradarstva po struci. Zadužen sam za proizvodnju grožđa i vina od početka, planiranja vinograda do ulaska vina u boce.

*Šta mislite o voćnim vinima koja su sve popularnija u svetu?
- Slabo su zastupljena kod nas, ima kupinovog, višnje, za dalje ne znam. Umeju da budu super, zavisi od prilike, ukusa, ali kod nas je uvreženo mišljenje da je vino od grožđa, i tačka. I sajder kod nas više posmatraju kao pivo nego kao vino. Voćno vino u Srba nema element duhovnosti i to je to.

Od kad radite kao enolog u vinariji?
- Od 2013. godine. Pre toga smo imali jednu berbu koju nismo mi preradili i vino iz te godine Iskra je bilo čisto za lokalnu upotrebu. Prva prava berba je bila 2014. godine.

deuric enolog 3

Imao sam priliku da probam Iskru, a kvalitativni je skok već naredne godine bio ogroman, zbog čega?
-  Nismo imali završenu vinariju i morali smo nekome grožđe da damo na preradu jer nam je bilo isuviše žao da ga prodamo. Dobili smo to neko stono vino dok je već naredna berba urađena sa francuskim konsultantskim timom, sa Dominikom Deltelom. Počelo je ozbiljno da se radi a jedina nesreća je bila ta što je berba 2014. godine bila kakva je bila. No, ispekli smo zanat i sada se lakše diše.

Koliko je Dominik danas dominantan u vašem podrumu i proizvodnji?
- Od početka je u vinariji a angažman mu je da dođe četiri-pet puta tokom godine. Baš je sad tu, dva-tri dana, da probamo vina, vidimo kako se šta razvija. U našem poslu postoji nešto što se zove procedure. Nešto što mi prenosi kao znanje, šta je naša želja i cilj. A moje je procena da odredim trenutak kad se nešto desilo, kad treba prekinuti neki proces, zbog čega. To su odluke koje se donose na osnovu probe vina u podrumu. Prve je godine francuska ekipa bila daleko prisutnija, učili smo, probali bukvalno zajedno, a sad je taj deo potpuno prepušten meni.

niskanovic degustira

Brzo ste naučili?
- Morao sam (smeh).

Šta vam najteže pada u poslu, da li se noću budite zbog nečega, odgovornosti?
- Sve se svodi na osećaj, probanje, a lagano postaje i stvar iskustva. I ništa mi u proizvodnji ne pada teško, volim proizvodnju.

Brzo širite paletu proizvoda?
- Da. Trenutno imamo osam vina u ponudi, krećemo sa još dva. Tokom proleća i jeseni očekujemo i dva penušava vina rađena tradicionalnom metodom od sorti pino noar (blanc de noir) i šardone (blanc de blanc). A već sledeće godine pojaviće se i dva nova crvena vina. Paleta jeste velika ali će svako u njoj moći da nađe vino po svom ukusu.

deuric enolog 10

Jedna ste od vinarija koja ima najviše kvalitativnih linija u ovom trenutku?
- Crveno i belo vino Talas predstavljaju uvod u portfolio vinarije, a mnogima i uvod u vinski svet. Napravljena su kao voćna, lako shvatljiva sveža vina koja se mogu piti uz hranu i bez nje. Zaštitni znak im je jedro, logo vinarije Deurić, stilizovano slovo „D“ i uvek se predstavljamo tim talasima. Ova su vina jako dobro prihvaćena od najšire publike. Naredni segment je Estate linija sa našim tornjem na etiketi. Roze Urban je bio prvo vino iz te serije i on jasno odudara od ostalih vina koja se prepoznaju po crno-belim etiketama: Traminac, Avangarda, Pinot Noir, Merlo i u budućnosti će biti i Probus.

Nova vina

Chardonnay barrique 2015 koji će se uskoro pojaviti je prvo vino iz premijum segmenta vinarije, a ležao je u francuskom hrastu godinu dana. Nedavno su se na tržištu pojavili Pino noar iz Estate linije ali i Merlot...

- Merlo se pojavio nekao stidljivo i  gotovo istovremeno kad i pino, a zanimljiva je činjenica da se ljudima uglavnom jako dopada jedno vino a drugo manje. Potpuno su stilski različita vina, a svi od vinskog autoriteta koji su ih probali su odreda rekli: odlična su, ali mi se jedno više sviđa.

Mirko Niskanovic jabukeZa enologa, agronoma Niškanovića ni japanske jabuke ispred vinarije Deurić nemaju tajni

Fruška gora se apostrofira kao čudo od teroara, a sve više vinara na njoj eksperimentiše sa raznim sortama. Da li vas privlače eksperimenti?
- Fruška gora ima ogroman potencijal zbog položaja. Nudi mnogo raznolikosti, severne u odnosu na južne padine, Dunav, reljef. Samo u našim vinogradima postoji gotovo četiri različita tipa i zemljišta i reljefa. Imamo na ulazu u vinariju moravu koja je posađena terasasto, okrenuta ka istoku i nema osunčanost posle 16 časova. To će joj dati svežinu i poseban karakter, dok je merlo na zapadnoj ekspoziciji osunčan maksimalno čitavog dana. Puno je mogućnosti ali se ne može baš sve saditi po čitavoj planini, neophodan je precizan odabir parcela. Fruška gora je dugačka vinogradarska puzla.

deuric enolog 1

Da li je kao takva najzanimljivija u Srbiji za vinarstvo?
- Mnogo je toga zanimljivog u Srbiji po tom pitanju. Jeste, Fruška gora je posebna zbog svega izrečenog ali i blizine Beogarad i Novog sada, turistički atraktivna. Ne bih rekao najuzbudljivija, ali meni najdraža defintivno.

Da li bi voleli da se još negde oprobate?
- Uz Frušku goru koja praktično nudi sve što mi je potrebno, zanimljiv mi je deo oko Trebinja, Negotin, Šumadija. Puno je toga, zemlja mala ali ogromne razolikosti. Međutim najzanimljivije mi je da radim u vinariji gde sam krenuo od početka, jer je grožđe osnova. Jako je važno da ispratim sve od odabira klonova, sorti, sredstava...

Koliko imate odrešene ruke u tom segmentu i pri odabiru?
- Agronomska smo firma, ogromna je proizvodnja jabuke a vinogradi su započeti iz ljubavi, kao posao broj dva. Sad se to razvilo u poseban projekat. Nas je trojica agronoma i prvo smo isprojektovali vinograde na današnjih šesnaest hektara. Odabrali sorte, a klonove uglavnom uz pomoć stranih stručnjaka. Naše sorte imaju čak i razne uzgojne oblike pa se jako razliku loza pino noara za roze Urban i za novitet Pinot Noir, sortno crveno vino iz Estate linije. I upravo je fokus na takvim stvarima kod nas.

deuric enolog 7

Malo vinara u Srbiji vodi računa o takvim detaljima?
- Ima ih verovatno ali mi imamo jako veliku komociju jer smo mali po broju hektara a imamo ogromnu infrastrukturu iza sebe i sve možemo da postignemo. Lagano razmišljamo o proširenju vinograda, ali tek kad sve stabilizujemo. Takođe, neke su sorte tek na ispitivanju.

Umetnost pravljenja kupaže

- Pravljenje kupaže nije prosto mešanje raznih vina. Kupaža se pravi dok je vino još na talogu, bar je tako u našoj vinariji. Tako dva taloga i vina sazrevaju zajedno, prolaze ceo proces odležavanja što daje dodatnu kompleksnost. Iz berbe 2016. pripremamo jednu kupažu više sorti, crveno premijum vino sastavljeno od četiri sorte: probus, merlo, marselan i pti verdo. Po uzoru na Bordo, ali varijanta ala Fruška gora.

Koje sorte?
- Imamo praktično osam sorti. Traminac, prvo smo krenuli sa klasičnom varijantom, a tad otišli u tirolsko selo Tramin gde je sorta zvanično nastala i sa njihovog instituta uzeli tirolski klon koji je kod nas manje-više nepoznat, tačnije nije ga niko gajio. To grožđe i aromatiku ćete probati u našem vinu Traminac 2016. Šardonea smo odabrali tri klona, sovinjon takođe i imamo moravu posađenu 2015. godine. Od crvenih sorti uzgajamo pino noar u koji smo svi u vinariji zaljubljeni, imamo merlo, probus i marselan. Ima i začinskih sorti kao što je pti verdo, rajnski rizling...

deuric enolog 8

Da li više volite sortna vina ili kupaže?
- Kupaže, daju mi veću mogućnost igranja, kompleksnost u vinu, slobodu. Sortna vina su bolja za tržište, lakša ze prepoznavanje...

Da li enolog u kupaži može dosta toga da sakrije ili popravi, da nije to razlog što ih enolozi toliko vole?
- U kupaži nema „popravljanja“ i sakrivanja, već se dolazi do kompleksnosti vina. Kod pravih enologa. Većina poznatih vina, pogotovo crvenih u Francuskoj su kupaže, a mi smo krenuli i u kupažiranje belih. I u suštini smo zadovoljni.

tehnolog mirko niskanovic

Pretpostavljam da intimno preferirate vina Starog sveta?
- Volim različitost. Omiljena mi je regija južni Tirol, sever Italije sa složenim svežim vinima. Volim i novozelandska vina.

Pokrećete liniju penušavaca, da li to predstavlja rizik na domaćem tržištu?
- Pomalo su penušavci u zapećku jer smo navikli na ona najjeftinija vina. I tek se poslednjih godina probijaju ozbiljniji penušavci, ali mislim da ima puno prostora. Odlična su za pijenje, i volim da ih pijem.

Cenite li posebno nekog od domaćih enologa?
- Sve ljude koji prave vina cenim u startu. Težak posao gde date puno od sebe.

Dali je potrebno osnovati udruženje enologa u Srbiji?
- Trebalo bi definitivno. Postoje već neki razgovori i inicijative u tom pravcu i verujem da će se to ubrzo ostvariti.

deuric enolog 6

Kako napreduje situacija sa Udruženjem vinara Fruške gore?
- Postoji ukupno 59 registrovanih vinarija, verovatno još toliko neregistrovanih. U Udruženje je ušlo 33 vinara i predali smo elaborat za geo poreklo. Vrata su širom otvorena i za ostale. Pokrenuli smo određene projekte, biće verovatno nekih zajedničkih nabavki, olakšavanja posla vinarima. A mislim da je udruživanje najbolja stvar.

Ko su najaktivniji članovi?
- Oni najveći jer je njima najviše stalo, što je i prirodno. Ali, svi smo aktivni, poprilično smo brzo završili elaborat s obzirom na njegovu obimnost, lepo sarađujemo.

Vinska bašta

Uz projekat Wine Maker Edition, specijalnog vina namenjenog uglavnom razvoju brenda i vinskog turizma Deurić u koji će se posebno pažnje ulagati, razvija se i priča Wine Garden. Veliki travnati plato iza vinarije biće preuređen i namenjen uživanju turista uz vino, kao pravi raritet u okvirima turističke ponude Srbije.

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi