Želite da kupite vinariju u Italiji?

Želite da kupite vinariju u Italiji?

Virus COVID - 19 napravio je haos i na svetskoj vinskoj sceni, nateravši mnoge da oglase prodaju svojih vinarija. I dok u Srbiji ponude za prodaju uglavnom idu usmeno i privatnim kanalima, u razvijenijim vinskim državama to se obavlja preko velikih agencija.

Evo nekoliko aktuelnih iz Italije, gde je izgleda u ponudi najviše vinarija, pa ukoliko ste nekada maštali da imate sopstveno vrhunsko vino i vinariju, prilika je prava. Što bi rekao Bing iz strip sveščice Alan Ford: „Cijena, prava sitnica!“

Siena2
Terasa i dnevni boravak za potpuni ugođaj luksuzne vinarije u Toskani po ceni od 13,5 miliona evra

Toskana ljubavi moja. Jedno od najlepših mesta na svetu gde sjajna vina naprosto kuljaju iz zemlje na svakom koraku. Pa kad je dobro vino upareno sa luksuzom, sreća je apsolutna. Vaš kutak vinskog raja možete naći između Sijene i Montalćina gde italijanski ogranak aukcionarske kuće Sotheby's na prodaju nudi luksuzno imanje sa 10 hektara vinograda u oblasti Val d'Orcia proglašenoj svetskom baštinom UNESCO. Cena za vilu koja poseduje 17 spavaćih soba, čudesno lep bazen, bar, džakuzi i saunu, brojna kupatila kao i restoranski deo iznosi 13,5 miliona evra. Fantastičan pogled sa terasa na zelenu dolinu reke Orsi samo je ukras uz povrtnjake, štale za konje, fudbalska i teniska igrališta. I ne zaboravite da ovde možete praviti svoj savršeni Brunello di Montalcino jer je Val d'Orcia regija vrhunske DOC apelacije, a veći deo vinograda nalazi se upravo tu.

San Casciano 3
Vinarija i privatni raj nadomak Firence, posed San Casciano se prodaje za 12,7 miliona evra

Ukoliko vam je za srce prirastao Kjanti klasiko (Chianti Classico), posed San Casciano u oblasti Val di Pesa osnovan još u 13. veku i udaljen pola sata vožnje od Firence nudi uređene vrtove, ulaz opkoljen čempresima, maslinjacima i malim vinogradom. Naravno, uz cenu od 12,7 miliona evra dobijate tri bazena, dve posebne privatne gostinske vile, tri apartmana atelje tipa, sve uz drevnu glavnu zgradu sa četiri stambene odaje i privatnu kapelu sagrađenu 1647. godine. Prodavci iz kuće Christie's napominju da su lokalni vrhunski majstori sve pažljivo obnovili i učinili savrmenim koristeći najfinije toskanske materijale. A vinograd? Pa i on je tu, svega 1,4 hektara ali vaš je.

Organska vinarija kod Barija
Mala organska vinarija u blizini Barija može biti vaša za nešto manje od tri miliona evra

Primitivo je stil života, južnjački vreo. Možda jug Italije ne nudi toliko luksuza kao Toskana, ali je svakako primamljiv, neukrotiv i slobodan. Nedaleko od Barija, na platou Murge, 270 metara iznad obale mora, nudi se na prodaju organska vinarija i posed sa deset hektara vinograda. Loza se organski uzgaja više od decenije, sertifikat je četiri godine star. Godišnja proizvodnja vina iznosi oko 55.000 boca, a kad se vratite iz usijanog vinograda, čeka vas vila iz XIX veka sa šest spavaćih soba. Sve ovo košta tek nešto malo ispod tri miliona evra. Koliko bi koštalo kod nas?

Pantaleria
Vinarija na usamljenom ostrvu Pantalerija ima cenu od 3,8 miliona evra

Ako vam sve ovo ne oslobađa dovoljno adrenalina možete se posvetiti preživljavanju na minijaturnom ostrvu Pantelerija gde za 3,8 miliona evra dobijate neverovatan pogled sa bazena na Mediteran i nekih 800 čokota loze, čisto da se poigrate i napravite čuveno slatko zibbibo vino pasito tehnikom koja je na ovom ostrvu zaštićena UNESCO statusom. Zibbibo je inače aleksandrijski muskat za koga stručnjaci često govore da je najstarija poznata sorta na svetu. Takođe, vaš uzgajivački duh zadovoljiće dodatno 250 stabala maslina i stotinak stabljika kapra. Objekat koji ide uz ovu cenu je površine 620 kvadrata sa tri kuhinje, četiri dnevne i devet spavaćih soba, deset kupatila, dve izdvojene sobe i garažom.

Salerno zaliv
Šest hektara organskih vinograda na obali Salerno zaliva i pripadajuća vinarija za 3,5 miliona evra

Za obožavatelje terasastih vinograda i neverovatno šarenih mediteranskih gradića, prava mera je na jugozapadu Italije u Salerno zalivu Tirenskog mora. Čudesni projekat šest hektara organskog vinograda strmo se obrušava ka zapenušanom moru podržan sa dva hektara maslina i limuna. Autohtone sorte falangina, pijediroso, bjankočela, đinestra, aglianiko i tintore pravo su blago istinske vinske Italije. Na posedu se nalazi nekoliko objekata kojima je potrebna restauracija, ali je podrum u dobrom stanju. U oglasu na 3,5 miliona evra naznačeno je da se ovde proizvodi i liker limončelo.

Proseko1
Vinarija i imanje od 108 hektara u carstvu proseka za 11,5 miliona evra

Brza zarada sigurno nije razlog zbog koga ćete potražiti sebi dom u kraljevstvu mehurića. I proseko nije samo penušavac, već je to ulazak u svet velikih vinskih brojeva gde se proizvodnja meri i milionima boca. A za to treba imati povelike vinograde, skladišta i degustacionu salu. Jedan takav krupan zalogaj nudi se na svega sat vremena od slovenačke granice, u regiji Friulija-Venecija Đulija. Od čak 108 hektara poseda u provinciji Pordenone, srednjevekovne opštine San Vito al Taljamento, 19,4 hektara u DOC Prosecco apelaciji namenjeno je penušavcu dok se oko 30 koristi za proizvodnju vinskih kalemova. Preostalih više od 50 hektara zauzima kukuruz i drugo bilje, izuzev uređenog vrta od 3.000 kvadrata i bazena.

proseko2
Uz vinariju pazarite i kapelu iz 15. veka

Cena od 11,5 miliona evra je prema kazivanju ljudi iz kuće Christie's prava sitnica ako se zna da samo hektar Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG Prosecco vinograda staje oko 400.000 evra. Istina, ovde gde je DOC, cena je duplo niža, ali opet... U svakom slučaju posed sadrži dvanaestak ekskluzivnih objekata znatne istorijske vrednosti sa preko 8.500 kvadrata, 30 spavaćih soba i 29 kupatila. Deset zgrada je iz XVIII veka, tu je kapela iz XV veka za 40 osoba, tri štale, mlin iz XVI veka. Najveća zgrada je Gastaldia sa 13 spavaćih soba i 15 kupatila na tri nivoa. I na kraju najvažnije, svake godine ovde se proizvede 360.000 boca proseka koji nosi oznaku excellent.

Ako ništa od ovoga nije ono što tražite, imajte na umu da je to tek deo od nekoliko storina italijanskih vinarija koje danas traže kupca.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi