Crveno belo vino – užas!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Peter-YealandBojenje belog vina u crveno! Može li ovaj novosvetski trend ozbiljno da zaživi? Ni u ludilu, ako za mišljenje upitate vinske snobove. Ali, nismo svi mi...
Kada se krajem prošle godine na policama pojavio prvi u crveno obojeni sauvignon blanc, odmah je dobio nadimak „sauvignoir” i odrednicu – novozelandsko-čileansko kopile!

Izumitelj ove vinske i sortne simbioze je izvesni Peter Yealands, poštovani vinar iz čuvenog vinskog regiona Marlborough na Novom Zelandu. Uzbuđenje na tržištu je eksplodiralo, a određena količina odmah je izvezena u Aziju i SAD. Vino je blend sa 95% domaćeg novozelandskog sovinjona i 5% čileanskog bojadisera.
peter yealands sauvignoirYealanda ne muče jetke optužbe za „vinsko bogohuljenje”, več činjenica da bojadiser nije domaći, da mora da se uvozi, pa je odmah posadio dva hektara istog uveren da je pred „melezom” lepa budućnost. I tek će da sadi...

Prema važećim zakonima, vino ima pravo da se zove sauvignon blanc ako je sortnost veća od 85%, ali proizvođač se zapravo diči novim imenom sauvignoir. I želi da svoje vino vidi na policama sa crvenim vinom iako ga trgovci uporno guraju među rozee.
- Reč je o eksperimentu – tvrdi Peter. – Želimo da sovinjonu udahnemo novi vetar u jedra, a ne da varamo ljubitelje crvenog vina. A ako nekome smeta ovaj blend, setite se samo koliko blendova se proizvodi u Šampanji.

Peter-Yealand-03Konačno, konkretnu ocenu dali su stručnjaci Wine-Searchera: ovo je kao neka mešavina božolea i sovinjon blana. Puno crvenog voća, passion fruita, lako telo sa svežim limunastim kiselinama. Ne previše kompleksno, ali osvežavajuće za letnje dane i zbunjivanje prijatelja tokom blind testa.
Drugim rečima, okej je za pijenje u mraku, ali pritom ne treba zaboraviti, Peter Yelands je autor mnogih jako dobrih i zanimljivih vina. Njegovo penušavo vino Violet od pinot grisa, izuzetan je roze penušavac, a nimalo ne zaostaju brojne etikete sorti pinot noir i sauvignon blanc.

Priča o geniju prirode

Peter Yealands je pola veka u raznim vrstama biznisa postigao toliko da se danas pišu knjige o njegovom životu. Osnovao je prvu okeansku farmu, najuspešnije odgajivalište jelena, vodeću vinariju baziranu na održivom razvoju. Svaki njegov projekat danas vredi stotine miliona dolara i pritom čuva prirodno okruženje.

nazad na vrh

Srodni tekstovi