Dve berbe za berbu zlata u Italiji

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

regent ita Vinarija Aleksandrović beskompromisno nastupa i na tradicionalno negostoljubivim terenima! U Italiji, zemlji koja se u vinskoj sferi prvenstveno okreće crvenim vinskim sortama, u jakoj konkurenciji merloa i kabernea iz čitavog sveta, vina Regent Reserve iz berbi 2008 i 2009 zaogrnula su se zlatnim medaljama.

Za Regent Reserve 2008 ovo je samo još jedna potvrda u nizu nakon osvajanja srebrne i bronzane medalje u Londonu na nadmetanjima International Wine & Spirit Competition i Decanter World Wines Awards, te početkom jeseni na AWC u Beču.

Na devetom izdanju jednog od najprestižnijih enoloških takmičenja ovog tipa u svetu pod nazivom „Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme”, naša vina izborila su se za zlato u konkurenciji 209 etiketa iz 17 zemalja, a Regent Reserve 2008 je osvojio i priznanje specijalnog žirija sastavljenog od vinskih novinara.

O ozbiljnosti ovog takmičenja dovoljno govori podatak da vina ocenjuje ukupno 81 sudija iz čak 27 zemalja sveta! Prema poreporuci OIV, samo 30% uzoraka je uopšte moglo da bude nagrađeno medaljom i iz tog razloga donja granica ocene za zlatnu medalju pomerena je na čak 87 poena. Konačno, dodeljene su 62 zlatne medalje, od čega 41 za Italiju, osam za Hrvatsku, tri Izraelu, po dve za Srbiju i Crnu Goru, a jednu su osvojile Rumunija, Argentina, Bugarska, Francuska (!) i Gruzija.
Specijalne Velike zlatne medalje osvojile su vinarije Corvus Sarapcilik iz Turske za vino Corvus Cruturk 2006 i Ella Valley Vineyards iz Izraela za etiketu Cabernet Franc 2007.

nazad na vrh