Bure vrhunskog vina Podruma Radovanović kao književna nagrada!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bure vrhunskog vina Podruma Radovanović kao književna nagrada!

Podrum Radovanović iz Krnjeva ustanovio je književnu nagradu za životno delo, a laureat će dobiti barik (225 litara) najboljeg vina ove ugledne vinarije!

Nagrada će se dodeljivati godišnje, a prvo uručenje barika vina zakazano je za 24. oktobar u Krnjevu. Dobitnik će istovremeno dobiti i naziv srpskog ambasadora vinske kulture sa mandatom od godinu dana. Tako će na svojevrstan način duh helenskih vremena, kada su vino i poezija išli ruku pod ruku, ponovo zaživeti u novoustanovljenoj književnoj nagradi „Podrum Radovanović”

Na pres konferenciji u Klubu književnika, predstavljen je tročlani žiri ove nagrade, u sastavu: Aleksandar Gatalica, pisac i prevodilac, Žarko Trebješanin, psiholog i teoretičar, te Modrag Simić, književni kritičar i bivši direktor biblioteke Radoje Domanović u Velikoj Plani.

trio-tanja-trebjesanin-mija4165

Iako će pločica sa imenom dobitnika biti pričvršćena na barik od srpskog hrasta, zapremine 225 litara, piscu, naravno, neće zaista biti uručeno bure.

- Dobitnik neće kući vući ovo bure, jer je ono Mijino sredstvo za rad i red je da mu ostane – objasnio je Gatalica i dodao da će vino biti presuto u 300 boca ukupne vrednosti od oko 3.000 evra, bezmalo flaša vrhunskog vina za pisca dnevno tokom čitave godine!

Napomenuto je i to da se prilikom žiriranja uzima u obzir da pisac, pored značaja za književnost, mora biti i ljubitelj vina. Taj uslov je verovatno lakše ispuniti, ali dobro...

diploma-radovanovicA šta vezuje pisanje i proizvodnju vina objasnio je Radovanović:
- Ako je književno delo lako, pročitamo ga i brzo zaboravimo, baš kao i lako vino koje ne traje dugo u sećanju.

Žiri će i narednih godina birati dobitnike ove nagrade, a menjaće se na tri godine. Takođe, predviđeno je da dobitnik oreže barem jedan grozd, a postoji mogućnost i da jedna linija vina Radovanović ponese njegovo ime, što je praksa koja već odavno postoji u Francuskoj.

Dodela ove nesvakidašnje nagrade biće i svojevrsni uvod za Beogradski sajam knjiga, koji se otvara dva dana kasnije.

Konačno, između ta dva događaja, 25. oktobra u Radovanovićevom vinogradu u Krnjevu održaće se već tradicionalna humanitarna berba uz prisustvo velikog broja inostranih ambasadora.

Ovo je strašna godina

Upitali smo Miju Radovanovića kako vidi ovogodišnje vinske (ne)prilike, hoće li u njegovom podrumu biti boca sa oznakom berbe 2014 i da li će ova godina biti značajna kočnica zahuktalom srpskom vinarstvu na velikoj sceni?
- Teško da će biti berbe 2014. u mom podrumu, kao ni bilo gde u Srbiji. Nikome ne cvetaju ruže, ovo je strašna godina. Pokušaćemo da se provučemo, da napravimo vina koja će barem biti pristojna. Lepo kaže vladika Ignjatije, Bog se baš nije potrudio da nešto uradi za srpsko vinarstvo. Inače, oni vinari koji su sve vreme negovali pravi odnos prema vinu, odležavanju vina, koji imaju zaliha, oni će ovo lakše podneti, ali će u problemu biti novi vinari i nove vinarije. Oni koji počinju. Ako im vina iz ove godine budu prva na tržištu, jako će loše proći!

nazad na vrh

Srodni tekstovi