Vodič kroz vinske puteve Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vodič kroz vinske puteve Srbije

Početkom proleća 2015. godine pojavio se u prodaji vinski turistički vodič „Vinarije i vinogradari Srbije”, u kojem je autor Zoran Rapajić predstavio po svom izboru 77 top vinskih destinacija Srbije.

Vodič se sastoji iz nekoliko delova. Crno bela knjižica sadrži osnovne podatke i minimalnu priču o izabranim vinarijama, poređanim prema vinskim regionima. Potom je tu knjižica u kojoj je sve to predstavljeno kolornim fotografijama, piktogramima gde je objašnjeno koliko hektara vinarija poseduje, da li ima smeštajne kapacitete, degustacioni prostor, a uneti su i GPS podaci radi lakšeg snalaženja, što je za sad jedinstveno u okvirima domaćeg vinskog turizma. Odeljak sa kartama, jedna koja prikazuje vinske puteve i druga koja detaljno otkriva položaj vinarija, zatvara prigodna razglednica kojom možete preneti utiske prijateljima i pozvati ih da i oni posete srpske vinske puteve. 

- Vodič je nastao iz moje ljubavi prema vinu, vinskom turizmu i želje da vinari konačno dobiju nephodnu alatku koja će vinoljupce lakše dovesti do njih – kaže Rapajić, direktor i vlasnik izdavačke kuće Admiral Books, koja je objavila ovaj vinski vodič, nastao kao rezultat projekta izgradnje turističke signalizacije Srbije.

zoran rapajicAutor vinsko turističkog vodiča: Zoran Rapajić

Naime, Rapajić je radeći na tom projektu, za nešto više od godinu dana, obišao oko 150 podruma i vinarija u Srbiji i svako od tih mesta obeležio GPS-om. Iza njega su nastupali projektanti koji su projektovali saobraćaj, potom su došli izvođači radova. Formirano je devet vinskih puteva, a tamo gde nije mogao uspešno da ih reši, nastale su vinske oaze.

Međutim, ponegde su table skinute čim su nameštene, kao u Jagodini, gde su lokalne vlasti smatrale da obeležja nisu postavljena onako kako oni smatraju da treba, pa su vinarije Temet, Cilić i Jagodinska vinarija ostali bez tabli!

Kobnačno, da bi čitav projekat, inače rađen u saradnji s nadležnim ministarstvom, u potpunosti zaživeo, bilo je neophodno da i Turistička organizacija Srbije uloži dodatni trud. Ali, i tu je, čini se, nastao problem.

- TOS kao da ne želi taj projekat. Istina, zvali su dva-tri puta, ali još ništa od realizacije. Problem je verovatno što je ovaj projekat nastao u Ministarstvu i nijedan vinar za učešće u njemu baš ništa nije morao da plati. Samim tim, u ovoj priči nema mesta nikakvom biznisu. Moj vodič je jedini u kome postoje GPS podaci i tako će ostati. Ali i jedini gde se neće plaćati učešće da bi se u njemu bilo, jer takav je uređivački koncept, nema reklama i tačka. Ne može niko da dobije pet strana zato što je platio!

Kako do vodiča

Cena ovog bukleta je 540 rsd + pdv, u svim knjižarama. U početku bilo ga je i na kioscima, a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu postoje Admiral Books klubovi gde se može kupiti sa 20 posto popusta.

Na drugoj strani, uočljivo je odsustvo nekih nesumnjivo značajnih vinarija, poput Aleksić, Šapat, Toplički vinogradi, Milanović, Vinum lii Rogan, dok su istovremeno u njemu zastupljeni pojedini jedva poznati podrumi!

- Vodič je autorsko delo i ima upravo takav karakter. U njemu nema onih vinarija koje nisu obeležene na vinskim putevima iz raznih razloga, ali i onih koji autorski nisu izabrani. U dogovoru sa državnim sekretarom, odlučili smo da u vodič uđu i  najmanji, pod uslovom da imaju barem nešto vezano za vinski turizam. Lično sam gotovo sve vinare zvao, išao im na noge da bih „škljocnuo” GPS na ulazu u podrum., pa ipak neki se jednostavno nisu odazvali na pozive.  

Prema Rapajićevim rečima, na promociji „predizdanja” vodiča, 2012. godine, nekolicina vinara iz Župe, koji nisu ušli u sistem signalizacije, verbalno su ga napali tvrdeći da je „obeležio samo vinske vitezove”.

- Poreklom sam iz Župe, preko majčine strane, iz Trnavaca, ali kad sam prvi put stigao tamo nikoga nisam znao. Pitao sam ko od vinara želi da unesemo GPS koordinate, besplatno je. Neki su me dočekali domaćinski, ali neki nisu ni u kuću hteli da me prime. I sada se žale! Takođe, neke od vinarija koje pominjete nisu se odazvale. Nemam potrebe da idem u Vranje, ali ako me pozovu, doći ću. Svakog dana niču nove vinarije, neke se i gase... Ima vinarija poput Rogana, Topličkih vinograda ili Šapata koje su i za mene novost, ali ponavljam, ko me bude pozvao staviću ga na moju autorsku vinsku mapu.

Srodni članci

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama