Vinogradarski atlas: Najbolja vinogradarska monografija na svetu

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share
Vinogradarski atlas: Najbolja vinogradarska monografija na svetu

Vinogradarski atlas autora prof.dr. Nade Korać, doc.dr. Dragoslava Ivaniševića i dipl.inž-master Darka Jakšića, šefa Grupe za vinarstvo i vinogradarstvo ministarstva poljoprivrede, u izdanju Republičkog zavoda za statistiku, proglašen je na svečanoj ceremoniji u Parizu za najbolju monografiju proizvedenu u 2015. godini po izboru Međunarodne organizacije za vino i vinogradarstvo (OIV). U zvaničnoj objavi OIV podvlači da je ova monografija "postavila visoke standarde u svetu nauke, profesionalne vitikulture i vinske produkcije".

Inače, godišnju nagradu OIV dodeljuje u dvanaest kategorija od kojih je Vinogradarski atlas pobedio u konkurenciji monografija, dok su specijalnu nagradu za životno delo zajednički dobili čuvena vinska spisateljica i Master of Wine Džensis Robinson i profesor Pjer Gale, francuski ekspert za ampelografiju i vitikulturu uopšte.

- Od brojnih razloga zbog kojih je Vinogradarski atlas odabran kao najbolja monografija izdvojio bih pohvale za inovativnost, a posebno smo zadovoljni jer je ovo prvi put da je neka knjiga iz Srbije dobila ovakvu nagradu. Praktično je iz regiona  jedini dobitnik do sad bio profesor Sveto Savić. I posebno mi je drago što sam u projektu učestvovao uz Nadu Korać i Dragoslava Ivaniševića, i mnoge druge ljude koji direktno rade u vinogradarstvu - kaže Darko Jakšić.

Ovo vredno delo za srpsku vinsku kulturu uopšte, Republički zavod za statistiku je preveo na engleski jezik i odštampao, kao i luksuznu verziju u tvrdom povezu, dok se u Zavodu može kupiti i klasična verzija knjige po veoma pristupačnoj ceni, nešto iznad 700 dinara. A da li su Džensis Robinson i zvanice OIV-a imale priliku da komentarišu vinsku scenu u Srbiji?

- Na samoj ceremoniji nije bilo vremena za kontakte, ali smo tokom koktela razgovarali sa brojnim ljudima iz sveta vina. Sa nekima, Italijanima recimo, se poznajemo od ranije jer smo sarađivali na projektu izrade Atlasa. Nažalost gospođa Robinson nije bila prisutna iako smo joj poneli jednu englesku verziju na poklon. Poslaćemo joj naknadno, ali smo zato primerke poklonili predsedniku i generalnom sekretaru OIV-a, kao i drugim bitnim ljudima. Ponavljam, veoma smo zadovoljni jer je ova nagrada još jedan način da srpsko vinarstvo i vinogradarstvo prikažemo svetu u dobrom svetlu - zaključio je Jakšić.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama