Nova superior linija vinarije Jeremić

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Nova superior linija vinarije Jeremić

Poznata smederevska vinarija Jeremić iz naselja Jugovo ponudiće do kraja godine na tržište dva nova vina – Sonata Icone 2016 i Merlot Terroire 2015, stidljiv ali jasan nagoveštaj ulaska na teren visokih premijum vina Srbije. Ovo „stidljiv“ odnosi se na činjenicu da je novog sovinjona flaširano tek 600 boca, a merloa 800, dok „jasan“ ukazuje na izuzetan potencijal i kvalitet oba vina o čemu će se s mnogo respekta tek govoriti!

Teška, zatamljena boca, etiketa veoma nalik na one iz nekog čuvenog šatoa, Sonata Icone 2016 provela je u novom Icone buretu od 500 litara šest meseci, a finalni proizvod koji će ovog leta biti dostupan tek u nekoliko prestižnih restorana krucijalan je dokaz da sovinjon blan voli drvo. Paralelno smo pili klasičnu Sonatu i njenu „odrvenjenu“ sestru, uživajući u oba vinu, ali je razlika očigledna. Prvo u strukturi, jer je ova nova krematozna, nešto punija i drastično drugačije aromatske slike prepune bresaka. Svi zeleni mirisi karakteristični za sortnost sovinjona, dobro poznati iz Sonate, ovde su se razvili u kompleksnije i mineralnije note s finim dodirom vanile

jeremic dva vinaDva nova vina za vinski posnos Srbije

Baš kao i Sonata Icone 2016, koja će verovatno biti u najužem izboru za naziv najboljeg belog vina Srbije 2017. godine, i Merlot Terroire 2015 izašao je iz novog Icone bureta čuvene firme Seguin Moreau, gde je odležao čitavih 18 meseci. Ovo je ujedno i prvi sortni merlo vinarije Jeremić, a pred publiku će verovatno krajem godine. Upečatljivih voćnih aroma, zatvoreno ljubičaste boje, iako još izrazito mlado vino, poseduje prefinjene strukture i tanine. Onaj ko bude uspeo da sačuva neku flašu ovog merloa barem pet-šest godina imaće u rukama tada nesumnjivi vinsku dragulj!

- Ovo je za mene početak ozbiljnog i dugoročnog projekta koji bi trebalo da obogati ponudu i dodatno podigne lestvicu kvaliteta vinarije – priča Jeremić. – Odluku o kupovini burića donosim nakon berbe, kada samo grožđe određuje dalji razvoj. Jer, da bi vino provelo godinu i više u novom buretu mora imati određenu strukturu i snagu da to iznese kako treba. U suprotnom će ga nadjačati drvo, uzeti mu prirodnost i nametnuti uticaj, a to onda prelazi željenu granicu.

Vinarija Jeremić: Kad vina zasviraju
Kako je nastala vinarija Jeremić i sve o njihovim vinima inspirisanim muzikom pročitajte ovde!

Vinarija Jeremić inače poseduje 11 hektara vinograda, od kojih je u rodu svega pet, a merlo i sovinjon za ova vina dolaze iz onog sedam godina starog, sa poteza Beli breg, stotinak metara iznad vinarije odakle se pruža veličanstven pogled na Dunav i Banat.

Da li je tajna kvaliteta novih etiketa samo u čuvenom, najskupljem francuskom bariku?

Onaj ko bude uspeo da sačuva neku flašu ovog merloa barem pet-šest godina imaće u rukama tada nesumnjivi vinski dragulj!- Do sad nismo imali iskustva s opremom Seguin Moreau, iako smo čuli da je vrhunska, a serija Icone sam vrh kvaliteta. Praktično smo napravili eksperiment, stavili smo isto vino u barike različitih proizvođača i moram da priznati da sam u početku bio pomalo razočaran, jer je delovalo da i nema neke veće razlike. Međutim, posle godinu dana vino iz Iconea počelo je da se odvaja u odnosu na ono u drugim buradima, da bi nakon 18 meseci u potpunosti opravdalo reputaciju. Ta su burad maratonci! Naravno, radi se o promilima razlike koji se teško osete, ali i za njih se treba boriti jer je ponekad i mrvica potrebna da bi vaga na skali kvaliteta prevagnula na željenu stranu.

Da li će najbolji svetski barik imati i dalje ulogu u stvaranju superior brenda vinarije Jeremić?

- Ušao sam u ritam, poručio novu Icone burad, pošto za belo vino ima smisla samo staviti ga u potpuno novo drvo. Srećom kvalitetno grožđe nije problem, tako da očekujem da ćemo narednih godina praviti nešto preko 3.000 litara ovih vrhunski vina. 

Vina Jeremić oduševila Francuze

Fenomenalan je bio prijem vina Jeremić, pogotovo sovinjona Sonata Icone 2016 kad su nedavno, kao deo srpske delegacije vinara i stručnjaka gostovali u Francuskoj, baš pred rukovodećim ljudima iz kompanija Seguin Moreau.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama