Kaberne vredan 60 miliona dolara!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kaberne vredan 60 miliona dolara!

Međunarodni proizvođač i trgovac alkoholnim pićima Constellation Brands platio je cenu od oko 60 miliona dolara pri otkupljivanju Schrader Cellars vina iz Napa doline, u Kaliforniji. Constellation Brands je druga po redu najveća vinska kompanija koja na godišnjem nivou, samo u Sjedinjenim Državama, proda oko 40 miliona kutija vina.

U poređenju s tim, vinarija Šreder proizvede 2,500 do 4,000 kutija godišnje, u zavisnosti od berbe, međutim kompanija Constellation Brands nalazi veliki potencijal u Šrederovom Napa kaberneu, vođena sve učestalijom politikom traganja za kupcima među konzumentima premijum vina.

Schrader Cabernet je jedna od prvoklasnih kaberne etiketa iz Napa doline i prodaje se po ceni od 200 dolara po boci. Vina su konzistentno izvanredna, uzbudljiva i tokom starenja postaju sve bolja. Redovno dobijaju veoma visoke ocene na blajnd testovima, što je rezultovalo dugom listom čekanja za kupce.

Fred Schrader 01Fred Šreder - sada već bivši vlasnik Schrader brenda

Vrednost pojedine vinske marke bazira se na više opipljivih elemenata, kao što je količina u zalihama i lista pretplaćenih kupaca, međutim osnivač, Fred Šreder, niti poseduje sopstvenu vinariju, niti svoj vinograd. Bračni par, Fred i Karol Šreder, svo grožđe kupuju od Endija Bekstofera, vlasnika nekih od najunosnijih vinskih plantaža Napa doline, uključujući i istorijski čuven To Kalon vinograd.

Iako ni Constellation Brands ni Fred Šreder nisu dali nikakvu izjavu po pitanju navedene cifre, prema dobijenim informacijama, kompanija Constellation Brands nema nameru da povećava količinu proizvodnje, kao ni da menja dosadašnju poslovnu taktiku ovog podruma. Vina će nastaviti sa svojom proizvodnjom u vinariji Outpost, količina će ostati ista, stoga bi se trebalo zapitati šta to, s poslovne tačke gledišta, čini Šrederov kaberne toliko vrednim?

Budući da se većina Šreder vina prodaje, po punoj ceni, svojim odanim kupcima preko pretplatne liste, Constellation Brands ima priliku da stupi u direktnu prodaju ove vrste sa svojim drugim etiketama, dobivši listu izabranih i visoko uticajnih konzumenata, kao i pristup maloprodajnim mestima i restoranima.

Napa valley 01

Pored toga, postoji potencijal za proširenjem Schrader Cellars-a, ukoliko se kompanija Constellation Brands odluči na takav korak. Endi Bekstofer poseduje oko 36 hektara vinograda To Kalon. Nabavna cena koju Šreder plaća za grožđe iz ovog vinograda je oko 20,000 dolara po toni, međutim Constellation Brands drži većinu To Kalon vinograda, koja broji 220 hektara, kroz vlasništvo Robert Mondavi vinarije. Kako bi snizila trošak proizvodnje i time povećala profit, kompanija Constellation Brands mogla bi da ustupi deo svoje Mondavi To Kalon plantaže podrumu Šreder. Šreder bi takođe mogao da premesti svoju proizvodnju u Mondavi vinariju, što takođe predstavlja potencijalnu uštedu.

Veća dostupnost To Kalon kaberne sovinjona takođe bi dozvolila marki Šreder da se dalje širi iz svoje trenutne pozicije, uz potencijal da tokom vremena poveća proizvodnju na 10,000 do 15,000 kutija godišnje. Ovaj podrum bi jednog dana mogao dostići proizvodnu masivnost čuvenog Opus One vina, koje se nalazi pod zajedničkim vlasništvom kompanije Constellation Brands i šatoa Mouton-Rotšild iz Bordoa. Proizvodnja Opus One vinarije iznosi oko 26,000 kutija godišnje i prodaje se po ceni od 285 dolara po boci.

Naravno, postoji realna opasnost da se prevelikim povećanjem proizvodnje ošteti reputacija marke Šreder. Verovatno najgora stvar koja bi mogla da se dogodi, bilo bi dramatično povećanje proizvodnje uz sniženje cene vina.

Schrader Cabernet 01

Za kompaniju Constellation Brands ovaj potez je još jedan korak u sve više zahuktaloj strategiji preuzimanja premijum vina. Kompanija je prvobitno izgrađena na vinima prodavanim po vrednosnoj ceni, ali je tokom poslednjih nekoliko godina dobar broj prihoda proisticao od piva, kao što su Corona i Modelo. Početak ove promene u pristupu je odluka Constallation Brands kompanije da se fokusira isključivo na vinske marke čija se vina prodaju po ceni od deset dolara naviše, kao i one sa jasno izgrađenim identitetom. Kompanija je 2015-te godine kupila pino noar marke Meiomi za 315 miliona dolara, a 2016-te godine prodala je svoju kanadsku filijalu vina proizvedenih na količinu i kupila crvenu kupažu vinske kompanije The Prisoner za 285 miliona i pet etiketa Charles Smith vina za 120 miliona dolara.

Da li će kompanija Constellation Brands nastaviti sa svojom strategijom fokusiranja na premijum vina i gde će je ta strategija dalje odvesti, ostaje da se vidi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama