Vinska kultura iz doba Nemanjića

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vinska kultura iz doba Nemanjića

Ove će godine 19. avgust biti specijalno proslavljen u Sremskoj Mitrovici u vinskom smislu. Manifestacija „Zlatni dan vina 2017“ poneće i sufiks „viteški“ pošto se upravo proslavlja osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog. Izložba vina biće postavljena na platou ispred „Carske palate“ i Lokalitetu 85, preko puta ove palate, a iza Muzeja Srema.

Uz proizvođače vina, čitavog dana odvijaće se kulturno-umetnički program uz mnogo duhovne muzike, horova, muzike iz srednjevekovne Srbije.

Inače, ovaj dan odabran je iz još dva razloga, naime, 19. avgust zapisan je kao dan rođenja rimskog cara Probusa i to baš tu, u Sirmiumu, dok je istog datuma i praznik Preobraženja, usko povezan sa vinogradarskim radovima i pripremom za berbu. Ideja organizatora manifestacije, Udruženja poštovalaca vina „Marcus Aurelius Probus“ i umetničke radionice „Savić Art“ je da se zajednički proslave ova dva praznika i dodatno podseti na značaj rimskog imperatora koji je imao veliki uticaj za razvoj vinove loze na Fruškoj gori i istočno od nje.

e1

Kako je u toku najveći produkcijski poduhvat srpske televizije, TV serija „Nemanjići, rađanje kraljevine“,  šesta po redu manifestacija „Zlatni dan vina“ biće u potpunosti posvećena srednjevekovnoj kulturi uzgoja loze i ispijanja vina. Uz dvadeset domaćih vinarija i gostiju iz Hrvatske, vina iz manastira Petkovica i Šišatovac, „Probova nagrada“ za doprinos svetskoj kulturi vina biće dodeljena poznatom nemačkom enologu Šnajder Volkeru, čitaće se odlomci iz „Žitija Svetog Save o Stefanu Prvovenčanom“, održaće se nadmetanje u streličarstvu, biti izloženi mačevi iz serije „Nemanjići...“, naravno uz učešće glumaca iz serije. Nastupaće ansambl „Renesans“, brojni crkveni i drugi horovi, i još mnogo toga...

Vinari stižu oko 18:30 časova, turnir streličara kreće pola sata kasnije, a ansambl „Renesans“ je poslednji na programu oko 22:30 časova.

nazad na vrh