Vinski sajmovi u regionu koje ne treba propustiti

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinski sajmovi u regionu koje ne treba propustiti

Vinskih sajmova, festivala, manifestacija i kako ih sve ne nazivamo, ima toliko da se i vinari tu više ne snalaze. I dok svako od njih u skladu sa obavezama i željama bira gde će se pojaviti, pokušali smo običnom ljubitelju vina da predočimo nekoliko značajnih vinskih manifestacija u regionu koje iz nekog razloga ne treba propustiti.

SRBIJA

Wine Jam Terroirs u beogradskom hotelu Radisson Blue trebalo bi da bude kulminacija jednogodišnjih manjih i većih vinskih dešavanja koji se pod nazivom Wine Jam održavaju po Beogradu. Ovaj veliki jam zakazan je za 17. i 18. novembar, a u fokusu će biti vina koja pretenduju da imaju ukus podneblja odakle dolaze.

vinosaur WineFair

Beogradski salon vina jedan je od vodećih i najstarijih vinskih festivala u regionu. Ove godine će se 8. i 9. decembra održati po 14. put u salama hotela Hyat, a po običaju očekujte veliki broj vinskih radionica, manje-više sve veće vinarije čija su vina prisutna na srpskom tržištu i uobičajenu navalu žednih gostiju koji često tu provedu po ceo dan.

Wine Style Salon u hotelu Zira okrenut je odabranoj, profesionalnoj publici, a sledeće izdanje zakazano je za 31. marta 2018. godine.

wine fair

Salon vina Kragujevac u dosadašnja tri izdanja pokazao je pre svega da postoji zahvalna vinska publika i izvan Beograda. Ipak, ono što ovu menifestaciju izdvaja od sličnih u Srbiji pre svega je opuštena atmosfera druženja, tako da ne čudi što su već sada mnogi ljubitelji vina zacrtali u kalendar april 2018. godine kao datum za ponovno druženje u Kragujevcu.

Festival šumadijskih vina proslaviće u specifičnom okruženju Kraljeve vinarije na Oplencu sledeće godine pet godina postojanja. Jedinstven je po tome što se na jednom mestu mogu videti sva vodeća vina najagilnijeg udruženja vinara u Srbiji, po čemu je praktično jedini takav vinski festival u Srbiji, a i po tome što ima svoju „reprizu“ u Bosni i Hercegovini, u Andrićgradu na Drini.

hesh WineFair 13431

Interfest u Novom Sadu predstavlja najmasovnije sajamsko vinsko okupljanje u Vojvodini, dešava se već 14 godina sredinom juna na glavnom gradskom trgu i, barem kako mnogi vinari tvrde, predstavlja svojevrstan test popularnosti za svakog od njih jer se vino ne pije u neograničenim količinama za plaćenu ulaznicu, već se svaka čaša posebno naplaćuje pa je moguće utvrditi koliko je bilo interesovanje za koje vino.

HRVATSKA

VINOcom u Zagrebu je možda i najveća vinska manifestacija u regionu ako je suditi po broju izlagača. Za ovogodišnje 12. izdanje, zakazano za 24. i 25. novembar, prijavljeno je više od 250 vinarija, a uz praktično sve relevantne vinarije iz Hrvatske, publika će imati prilike da se upozna i sa vinima najznačajnijih regionalnih proizvođača, od Makedonije do Slovenije.

Vinistra2016 018

Vinistra spada u najstarije vinske manifestacije u regionu, a jubilarno 25. izdanje održaće se od 11. do 13. maja u Poreču. Pored vina, tu se procenjuju još i maslinova ulja i rakije, a čitavu manifestaciju prate i ozbiljne gastronomske degustacije.

Dalmacija Wine Expo jedinstven je po tome što se održava u dva grada, s tim da Split i Makarska menjaju uloge kao domaćini vinskom i gastro delu ove popularne manifestacije poznate i po tome što rado širom otvara vrata vinarima iz Srbije.

Vinosaur 2017 17

Festival graševine, kao što naziv govori, specijalizovana je manifestacija koja se održava svakog juna u Kutjevu i na kojoj se uz tradicionalne zvuke tamburica i specijalitete lokalne kuhinje nemilice ispijaju vina od ove najpopularnije hrvatske sorte.

BOSNA I HERCEGOVINA

Vinosaur u Banja Luci završio je ove godine 10. izdanje (19. i 20. oktobar) kao jedan od najznačajnijih i najbolje organizovanih vinskih festivala u regionu. Sve u svemu, zbog izuzetnog interesovanja izlagača i publike za 2018. godinu najavljen je nov termin održavanja u proleće i u novom, komotnijem prostoru.

vinosaur 21

Sarajevo Wine Weekend održan je u Domu armije krajem oktobra po 13. put i privukao je oko 60 vinarija, kako domaćih tako i onih iz regiona, posebno Slovenije i Hrvatske.

Salon žilavke u Trebinju, pod okriljem Vinske galerije Vukoje, održao se prvi put ove godine 18. avgusta uz prisustvo velikog broja uzgajivača vina od ove sorte iz čitave Hercegovine i već na startu najavio velike ambicije i potencijal da postane jedna od omiljenih vinskih manifestacija u regionu.

SLOVENIJA

Slovenski festival vin održaće se po 20. put u Ljubljani, termin je 17. i 18. novembar, a dešavanja su ove godine raspoređena na dva mesta – Grand Hotel Union i Hotel Slon. Budući da je u programu objedinjeno nekoliko manifestacija i mnoštvo dešavanja, organizatori su se odlučili za slogan „Festival svih festivala“.

vinosaur 124

Vinski Univerzum  startovao je prošle godine kao najveći regionalni festival mladih vinara namenjen mladoj publici. Drugo izdanje zakazano je za 20. decembar u ljubljanskom Grand Hotelu Union, a učešće je potvrdilo oko 60 mladih vinarija iz regiona.

MAKEDONIJA

Vino Skop ima tradiciju od 11 godina, a poslednje izdanje trajalo je pet dana na trgu Majke Tereze u Skoplju od 20. do 24. septembra. U ritmu dobre muzike, veliki broj posetilaca uživao je u vinima tridesetak proizvođača.

Vinodonia je sasvim mlada manifestacija, nalik na Beogradski salon vina, koja će se ove godine održati 1. i 2. decembra po drugi put u Skoplju u hotelu Marriot. U fokusu su najprestižnije makedonske vinarije, a izložbeno/degustacioni deo obogaćen je predavanjima i radionicama.

img 5304

CRNA GORA

Montevino u hotel Hilton u Podgorici bio je centar vinskog sveta Crne Gore u martu ove godine, a sledeće, osmo izdanje ovog festivala, zakazano je za 16. i 17. mart. Kao manifestacija iza koje stoji Nacionalno udruženje crnogorskih somelijera, posebno je zanimljiva vinarima koji žele da nametnu svoje etikete za predstojeću letnju sezonu.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama