U Erdeviku prva srpska koralna vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
U Erdeviku prva srpska koralna vina

Imali smo ekskluzivnu priliku da probamo prva vina iz Srbije koja su sazrevala u moru. U pitanju su dva vina vinarije Erdevik – Grand Trianon 2015 i popularni Roze Nostra!

Vinarija Erdevik, najstarija u Srbiji po tradiciji, a jedna od najmlađih iz premijum kategorije, odlučila se na ovaj prilično egzotičan postupak gotovo igrom slučaja.

- Sedeli smo jedne večeri u Zagrebu, u vajnbaru Basement našeg distributera za Hrvatsku, gde smo se poprilično družili – započinje priču Ivan Mihajlović, direktor prodaje vinarije Erdevik. – Uz ljude iz vinarije Griffin bio je tu i predstavnik podvodnog vinskog podruma Coral Wine iz okoline Zadra koji već dugo potapa vina na 20 metara dubine, gde u moru, u posebnim kavezima odležavaju od šest meseci do godinu dana. Ne znam šta se tačno dešava u tom procesu, ali vino poprimi neki poseban karakter, brže maturira, što verujem da Grand Trianonu samo može da prija, pogotovo pošto sam ranije imao prilike da probam ovakva vina s dna mora.

Erdevik koralnovinoKavez vina spreman da uroni!

Ovaj novi Grand Trianon 2015 barokno je raskošan, vrlo slojevit, elegantan, s izraženom toplinom, kao da je dugo, kvalitetno maturirao, iako je po godinama veoma mlad. Nema preterano veliko telo, ne spada u vina koja udaraju u nos i glavu, ali je završnica fentastična. Iz aftertejsta izvire ne samo zrelo crveno voće nego začini, urme, rogač i kao da je doista dobio dodatnu mineralnost, nekakav poseban šmek. U koralnoj verziji poprimio je zaista specijalan šmek i izraženu dodatnu mineralnost.

Roze je, rekli bi, pretrpeo manje promena. Razlog je možda i to što je vino „ronilo“ duplo manje od Trianona, a najuočljivije je da su kiseline nešto niže nego kod standardne Rose Nostra. Ipak, sve je to još u fazi testiranja, tako da će konačni optimalni rezultati biti poznati tek posle par godina eksperimentisanja.

A kako će se zvati ova vina i koga bi kao potencijalnog kupca targetirali na tržištu?

- Pošto se nalazimo u oblasti nekadašnjeg Panonskog mora, a boce su došle iz Jadrana, postoji ideja da se linija nazove Dva mora ili nešto slično. U suštini, „ležarina“ se plaća na taj način što od ukupne količine boca polovina ostaje Coral Wine-u. Mi smo prvi put za test odneli po 24 boce od ove dve etikete, gde je u moru kraj Zadra crveno vino provelo osam meseci, a roze četiri. Do danas ih nismo probali, ali ako je sve kako očekujemo biće mnogo dobro, jer kad dobro vino pustite u more ono najčešće izađe fantastično. Što se kupaca tiče, to može biti interesantna priča za prodaju čak i u Hrvatskoj. Ovakva su vina prvenstveno namenjena turistima koji posećuju tamošnje primorje, pa se boce prodaju prilično skupo. Možda zbilja sve ode u tom smeru ako budemo zadovoljni kvalitetom.

A Dunav?

Šta bi bilo kada bi recimo potopili boce vina u Dunav?

- Sigurno je da ne bi bilo korala na njima, ali bi se verovatno uhvatile plesni i mulj – kaže kroz smeh Ivan MIhajlović. – Ipak, pokazao sam ove boce našem distributeru iz Crne Gore, koji je i ronilac, i on se ozbiljno zainteresovao za priču. Videćemo...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama