Bregović i Plantaže u Štark Areni

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Bregović i Plantaže u Štark Areni

Ni snežna mećava ni saobraćajni haos nisu mogli da spreče Beograđane da u velikom broju dođu u Štark Arenu 15. decembra. Ulog je bio preveliki, Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, podržan Simfonijskim orkestrom i horom Radio Televizije Srbije pod dirigentskim palicom Bojana Suđića, svirao je svoj verovatno prvi koncert klasične muzike pred širokim auditorijumom na tlu Srbije.

Mi koji smo imali to zadovoljstvo da trodelni violinski koncert „Tri pisma iz Sarajeva" već ispratimo krajem juna povodom obeležavanja 55 godina postojanja kompanije 13 Jul - Plantaže u Ćemovskom polju kraj Podgorice, u najvećem monolitnom vinogradu u Evropi a u vlasništvu Plantaža , bili smo u velikom iščekivanju da ponovo bude teo tog spektakla.

plantaze goran bregovic srpsko pismo

U glamurozno osvetljenoj dvorani sa binom na centru partera, veliki bim na tavanici podsetio nas je na uspehe vinarije Plantaže, na više od pola veka postojanja, dok su hostese Plantaža, u dugim haljinama boja crvenog i belog vina hrabro izdržavale gotovo tri sata muzičkog programa u prohladnoj dvorani. A kad je počelo, nakon kratkog zagrevanja čuvenim Bregovićevim poskočicama, ozbiljni delovi muzike, „pisma“ posvećena muslimanskoj, jevrejskoj i hriščanskoj veri, kombinovani su sa muzikom iz filmova, da bi pravo veselje nastalo izvođenjem čuvenih hitova „Bijelog Dugmeta“ gde su se u čudesnu priču ove noći uključili bivši pevači Bijelog dugmeta Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa pevajući nezaboravne hitove „Ružica si bila" i „Ima neka tajna veza".

Zaista, ko je prisustvovao ovom događaju ili onom u Podgorici, mogao je zaključiti kako zbilja postoji neka tajna veza koja povezuje ljude svih uverenja kad je istinska umetnost na velikoj sceni. Baš kao i boca dobrog vina na stolu. Da je više vina i pesme, sva tri „pisma“ bi se lako čitala kojim god slovima da su napisana...

nazad na vrh

Srodni tekstovi