Domaine Lepovo Rose prvi put u Srbiji

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Domaine Lepovo Rose prvi put u Srbiji

Asortiman vina Domaine Lepovo, boutique departmana makedonske vinarije Tikveš, predstavljen je u Beogradu u vinoteci Wine & Pleasure.

Kroz moderaciju enologa vinarije Marka Stojakovića, za tili čas je razjašnjeno zbog čega Tikveš posebnu pažnju poklanja teroaru i zašto su baš ta vina među najcenjenijima u regionu. Inače, Domaine Lepovo već godinu dana je usmeren ka organskoj proizodnji, a vina na degustaciji kao da su ponuđena upravo onako kako su ih ocenile sudije na ovogodišnjem Decanteru.

Domain Lepovo Chardonnay 2018 osvojio je u Londonu preporuku i 85 poena. U pitanju je sveže, bogato aromama vino, dok u dve godine starijoj i kremastijoj verziji pažnju privlače početne tercijarne arome i ukusna suva voća.

Domain Lepovo 8
Marko Stojaković, glavni enolog vinarija Tikveš i Domain Lepovo

Domain Lepovo Rose 2018, kupaža grenaša i merloa, nešto je malo tamnije nijanse provansalskog rozea. Doneo je bronzu i 88 poena sa Decantera, a predstavlja vino puno svežine koje začinskim naznakama i strukturom izvrsno prati gastronomiju.

Trend da se specifičnost berbe verodostojno oseti u vinu jasno je primetan u crvenim perjanicama. Domain Lepovo Pinot Noir 2016, srebro sa Decantera i 91 poen, izrazito je voćnog karaktera, sveže ali sa respektabilnim taninima, dok je godinu dana stariji pino, već rasna i složena aromatska priča sa naznakama kafe u završnici.

I za kraj, Domain Lepovo Grand Cuvee 2015 dokazuje da je trenutno i bez svake sumnje top priča pred nama. Eksplozija u ustima, ali ne samo aroma, već i kiseline, još malo golicavih tanina, strukture koja ostaje u sećanju. Vranac moćno i voćno „galopira“ u sastavu sa 60 %, praćen harmonizujućim uticajima 25 % kaberne sovinjona i ostatka merloa. Ne znamo kakav je onaj iz berbe 2016 koji je na Decanteru upravo osvojio 93 poena i srebrnu medalju, no poslednje vino Domain Lepovo Grand Cuvee 2013 priča je za sebe. Ovde je sve na svom mestu, a u jako dugoj završnici moguće je prepoznati puno toga, od kafe, čokolade, preko šumskog tla i blagih naznaka tartufa. A opet sve umotano u softanu taninsku strukturu presvučenu zrelom višnjom.

Na rastanku, treba podsetiti da je vinarija Tikveš samo u proleće ove godine osvojila 22 medalje na takmičenjima International Wine Chalenge (IWC), Concours Mondial De Bruxelles i zlatno odličje na takmičenju rozea u Kanu, čemu sad treba dodati 11 medalja sa Decantera, te još četiri pomenute medalje za Domain Lepovo s istog nadmetanja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi