Vertikalna anatomija zlatnog vranca

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vertikalna anatomija zlatnog vranca

Kompanija Plantaže 13 Jul predstavila je na Novembar vino festu u okviru specijalnog master klassa tri berbe vrhunskog vina Vranac Reserve. Bila je to prilika da okupljeni spoznaju jedno izuzetno vino koje je na ovogodišnjem, najprestižnijem svetskom ocenjivanju Decanter u Londonu osvojilo zlatnu medalju, ali i da se upoznaju sa činjenicom da je ova godina za vinariju Plantaže, iako samo jedna u nizu, praktično rekordna po broju osvojenih medalja i zlata na najvažnijim svetskim nadmetanjima. Samo ove godine osvojeno je 26 odličja od Londona do krajnjeg istoka Azije, od čega čak sedam zlatnih.

Plantaze 4134

Miroslav Radojčin, osnivač SERSA i jedan od najpoznatijih somelijera regiona koji već nekoliko godina radi za Plantaže, ispričao je priču o vrancu kao sorti, o čak deset raznih etiketa u portfoliu Plantaža ako se ne računa vranac Lesendro, vino staro gotovo četiri decenije i još uvek u snazi. Čuli smo i o zapanjujućim kapacitetima najvećeg crnogorskog proizvođača u gotovo svim segmentima, gde u onom vinsko-turističkom broj turista pokazuje i do četiri puta veći rast u poslednjoj godini, o drugim etiketama koje su se okitile međunarodnim priznanjima, ali i da se od berbe 2019 očekuju veliki dometi.

Plantaze 4117
Miroslav Radojčin: Puno poštovanje za crnogroski vranac

Kao i činjenicu o kojoj malo ko razmišlja: da je vinarija Plantaže prva od džinovskih proizvodnih pogona vina iz doba socijalizma u regionu, ispred svog imena bezuslovno razbila prefiks „industrijsko vino"!

Potvrda te činjenice jasno je izražena u čašama gde je etiketa Vranac Reserve iskazana vertikalom iz berbi 2007, 2011 i 2013. Odmah je bilo primetno da se po boji ova vina maltene ne razlikuju iako je reč o 12, 8 i 6 godina starom vinu. Ni traga oksidacije po rubu tečnosti, a arome koje dopiru iz čaše gotovo momentalno opijaju. To je posebno izraženo u najstarijem vrancu koji je senzorno otvoren odmah po izlivanju iz dekantera. Još uvek snažne kiseline održavaju vino sa 14,5 % alkohola u odličnoj formi. Slasno crno bobičasto voće i primetni ali elegantni tanini odvešće vas u dugu završnicu iz koje tek ponešto izviruje rogač, veoma cenjen kao nota u vrhunskom sortnom vrancu, praktično nešto što ovu sortu izdvaja iz tercijarnog klišea čokolade ili kafe u aftertejstu drugih poznatih svetskih sorti.

Plantaze 4131

Vranac Reserve 2011 je po količini alkohola možda najbenigniji (14 %) ali nipošto se ne može reći da se ne ističe. U aromatskom smislu okrenuo je na „crvenu" voćnu stranu. Džem od šipka, crvene šljive, ogrozd vesele nos dok se nepce razigrava primetnim taninima koji su još uvek u fazi sazrevanja i posle osam godina, te se čini da je vranac još uvek pomalo divlji. No to nisu zeleni tanini, već oni muskulaturni koji vino mogu poterati decenijama unapred.

Plantaze 4124

Ipak, etiketa koja je oduševila sudije na Decanteru ali i u Nemačkoj na Mundus Vini gde je žiri vinu Vranac Reserve 2013 takođe dodelio zlato, izazvala je najveće zanimanje. To je daleko najsloženije vino, elegantno, slojevito, u bespogovornom balansu i harmoniji. Na nepcu se tečnost glatko razliva štipkajući isključivo tamo gde treba, a čak 14,7 % alkohola uz sočne kiseline vode ka najzanimljivoj završnici od sva tri degustirana vina. Nakon maksimalno šest meseci u bariku, tri u buretu i oko tri godine u boci, ovo vino za analizu pruža konglomerat šumskog voća, bilja, sladića, čokoladiranih trešanja, šljiva i nara, pa i nešto bibera, dok u završnici čekaju sveža zrna kafe, naznake suvih smokava pa i nešto što bi nazvali aromom tostirane maslinove grančice. Čisto i dugotrajno uživanje.

Za kraj zanimljiv podatak: u ekskluzivnom restoranu Plantaža, Jezero na obali Skadarskog jezera, potražnja gostiju za belim vinima ove vinarije prevagnula je ove godine nad crvenim segmentom. Direktan pokazatelj da kombinat Plantaže 13 Jul puno pažnje posvećuje i drugim sortama, pa i to da je Crnoj Gori moguće napraviti vrhunsko belo vino što Crnogorska Malvazija i etikete iz linije Pro Anima zasigurno jesu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama