Chateau de Gourdon: Čudo u Južnoj Roni

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Chateau de Gourdon: Čudo u Južnoj Roni

Vina Chateau de Gourdon, francuske akvizicije makedonske vinarije Tikveš, već dva put za redom osvajaju naslov Best of Show Cotes du Rhone Villages na nadmetanju Mundus Vini.

Veliki je broj čuvenih vinarija iz Italije, Francuske, Nemačke, Austrije ili SAD širilo slavu, uticaj i moć na istočnoevropskom tržištu nakon pada „gvozdene zavese“ 1990. godine. Bilo je to posve logično kada se zna da je nakon 40 godina socijalističke proizvodnje proizvođačima vina u zemljama poput Mađarske, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Srbije, Makedonije ili Gruzije bila neophodna moderna tehnologija i znanje kako bi obnovili svoju vinsku industriju i organizovali „povratak u budućnost“ što bi značilo stvaranje kvalitetne filozofije zasnovane na bogatom nasleđu iz presocijalističkih vremena, ali istovremeno i napredak koji će omogućiti konkurentnost i uspeh  na svetskom tržištu u budućnosti.

FOT 020

Posle gotovo tri decenije razvoja te misli i prakse, tokom koje su svi glavni vinski tokovi tekli isključivo sa zapada na istok, čini se da je pravi primer dala vinarija Tikveš iz Severne Makedonije. Ne samo potezom kupovine jednog od bitnijih šatoa u južnoj francuskoj apelaciji Cote-du-Rhone blizu Bolena, već što je u prilično kratkom roku postigla veliki pomak na globalnoj vinskoj sceni osvajanjem najviših medalja na raznim međunarodnim takmičenjima. Kakva se još priča krije iza tih činjenica?

Možda je još uvek nedovoljno mnogo potrošača u zemljama srednje i zapadne Evrope čulo za ime Tikveš. Ali ako je tako, čekaju ih nova uzbudljiva iskustva pogotovo od kad je dvaput uzastopno na prolećnoj degustaciji Mundus Vini 2021. i 2022. godine priznanje Best of Show Cotes-du-Rhone pripalo vinu Terrasse a l'ombresa tradicionalnog vinskog poseda Chateau de Gourdon koji je niz godina bio nekako uspavan na najznačajnijoj vinskoj sceni sve dok ga s puno osećaja Tikveš nije kupio 2018. godine.

Stara trta Ch. de Gourdon 0737

Tikveš, kompanija osnovana 1885. godine, jeste vodeća i najveća vinarija u celoj jugoistočnoj Evropi, ali bilo je očigledno da postoje pretenzije kako bi se širila van granica regiona da bi jednog dana dostigla i željenu reputaciju dalje prema severu. Od kada je konačno makedonska investiciona grupacija M6 preuzela Vinariju Tikveš 2003. godine uloženi su veliki napori da se maksimizira kvalitet i korak po korak pokrene novi značajan talas u svetu vina.

Potvrde ubrzo stižu sa najpoznatijih vinskih takmičenja kao što su Decanter, Concours Mondial de Bruxelles ili Mundus Vini, ali i od vodećih svetskih vinskih stručnjaka kao što je Robert Parker koji je tokom poslednje decenije vrhunska vina Tikveša pod etiketama Barovo, Domein Lepovo i Bela Voda ocenjivao od 93 do 95 poena.

FOT 116
Cilj je da Tikveš postane jedan od svetskih lidera, predsednik Upravnog odbora Tikveša Svetozar Janevski

Strateški pristup da se Tikveš postavi kao jedan od najpoznatijih vinskih brendova u svetu konačno je ostvaren kupovinom Chateau de Gourdon, čime je automatski stečena i više nego poželjna vidljivost u srcu Francuske. Imanje na kojem prve loze datiraju iz 1870. godine izgrađeno je 1793. godine kao letnja rezidencija kardinala De la Fara. Vinogradi sada zauzimaju 50 hektarai u njima je većina čokota stara više od 40 godina. Uzgajaju se sorte tipične za Južnu Ronu: Grenache Noir, Grenache Blanc, Sirah i Viognier.

- Naša vizija je da izrastemo u lidera ne samo u regionu, već i u čitavom sveta – kaže Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora Tikveša.

Za ljubitelje vina koji posete ovogodišnji ProWein, Tikveš vina iz Severne Makedonije i Francuske mogu naći na štandu B12 „Vina Makedonije“ u hali 11. Dogovaranje datuma posete je putem mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..  |

Txt: Tomas Brandl
Foto: Marijan Močivnik
nazad na vrh

Srodni tekstovi