Najviši vinogradi Župe

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Najviši vinogradi Župe

Uskoro će na vinskoj mapi Srbije a u okviru vinarije Čokot biti ucrtani novi, najviši vinogradi u Župi.

Kalemovi prokupca su već spremni da zaposednu tri hektara zakupljenog i južno orjentisanog zemljišta na 620 metara nadmorske visine. Nalaze se u neposrednoj blizini moderne Čokot vinarije dr. Radovana Đorđevića koja se dorađuje iz dana u dan dok u podrumu, u raznim stilskim varijantama sazrevaju isključivo tamjanika i prokupac. Da li baš isključivo?

Nedavno smo imali priliku da osim etiketa Experiment koje su od prvih dana privukle pažnju ljubitelja vina probamo još neke eksperimente, pa i prvi oranž od tamjanike vinara Radovana.

vinarija Radovan 137 00077
Dr. Radovan Đorđević, vlasnik vinarije Čokot

Nova berba vina Experiment tamjanika 2021 izuzetno je bogata sočnim kiselinama (7,1 gr/l) sa 12,5 % alkohola dok radna verzija anprimer degustiranog vina Radovan tamjanika 100% 2021 iz sedmog punjenja drvenih buradi od 225 litara već sad iskazuje zamamni potencijal. No pravo iznenađenje izazvalo je dugomacerirano vino od najpopularnije bele župske sorte iz berbe 2019 koje se nama veoma dopalo mada autor ima i neko drugo mišljenje.

- Bobice su samo nagnječene da puste sok a onda je vino 150 dana fermentisalo u buretu od 500 litara nakon čega je u boci odstojalo još godinu dana. Bio je to eksperiment da dobijem vino koje je dugo maceriralo a da nema nikakve mane. Priznajem, ne znam kako se rade oranž vina, probao sam nekoliko takvih i zaključio da su iskrena. Ovo se meni lično ne dopada previše. Mislim da može biti još strukturnije, sa intenzivnijim mirisom i zato ga nisam radio u berbama 2020 i 2021, ali ću ove godine pokušati ponovo.

Ovaj i još jedan novitet pojaviće se kao posebne, nove etikete a reč je o kupaži 90% prokupca sa 10% peti verdoa koji stiže sa pola hektara iz mladog Radovanovog vinograda peti verdoa posađenog 2016. godine. Veoma potentno vino odležalo  je 15 meseci u korišćenom hrastu od 500 litara pa u boci oko godinu dana. Sam odnos 90:10 ne predstavlja odnos u kilogramima grožđa već broja čokota u vinogradu pošto peti verdo rađa daleko manje nego prokupac. Bar kod Radovana.

vinarija Radovan 070 00064

Osim 2,5 hektara sopstvenih vinograda iz kojih isključivo radi vina Radovan od tamjanike i prokupca, Đorđević sirovinu dobavlja iz kooperacije sa desetak kooperanata i ukupne površine od oko 3,5 hektara. Od tog grožđa nastaju etikete Experiment, a ideja je da sa novim površinama ubuduće svo vino radi od sopstvenog grožđa. Barem sledećih 30 godina koliko traje uzeti zakup.

I za kraj, ponudio nam je Eksperiment Prokupac 2016 koji je zapravo bio poseban eksperiment. Zanimljivo vino u kome, istina, bure pomalo dominira ali na ukusu i po boji koja se uopšte nije promenila vidi se da je još uvek živo posle skoro šest godina provedenih u novoj hrastovini. Ima tu i vanile i kokosa ali nije to prva asocijacija jer dominiraju svežina i kiseline koje se izvrsno održavaju. Posebno su lepi još uvek mladi tanini i lepa sortnost iskazana začinima koja je u završnici ipak nadvladala sekundarne arome iz drveta.

- Jednostavno, nisam bio zadovoljan tim vinom – objašnjava Radovan. – Grožđe je bilo zelenčivo, nedozrelo. Unapred otpisano ostavio sam ga u buretu da vidim šta će da se desi. No, sa druge strane bio je to test. Da vidim koliko dugo prokupac može izdržati u buretu i što je zanimljivo, poslednje četiri godine nisam dodavao vinobran ubeđen da će na kraju završiti kao destilat. Očekivao sam iskreno da će vremenom pasti, da neće prokupac moći da izdrži, ali očigledno nije tako. I sada se recimo divno i veoma brzo razvija u čaši posle puna dva dana dekantiranja.

Prokupac jeste izdržao ali samo delimično. Od četiri bureta po 500 litara, tri su ipak pretvorena u odličnu rakiju od prokupca. Što da ne, gosti se neće buniti.  |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi