Proslava vinskog čarobnjaka iz Hrnjevaca

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Foto: Luka Gerlanc/Cropix, arhiva Foto: Luka Gerlanc/Cropix, arhiva

Jedan od najeminentnijih vinara u regionu, Ivan Enjingi proslavio je u svojoj vinariji 83. rođendan u društvu većeg broja prijatelja i kolega.

Tom prilikom vrata njegovog podruma u Hrnjevcima nadomak Kutjeva bila su otvorena za posetioce koji su imali prilike da probaju vina legendarnog vinara direktno iz bačvi.

Nakon večere i obilaska podruma otvorena je i bogata vinska arhiva, prevashodno čuvenih graševina nagrađivanih na brojnim manifestacijama u svetu. Posebnu pažnju privukla je Graševina 1994, te Rajnski Rizling i Crno Venje iz 1998. godine, sva izborne berbe, koja su obzirom na starost od gotovo 30 godina zadržala raskošnost i svežinu, a nije neprimetno prošao, posebno kod ženskog dela gostiju, ni Traminac mirisavi izborna berba 1999.

Pozdravljajući goste, Enjingi je poručio da se oseća izuzetno dobro i zdravo, što, kako kaže, postiže napornim radom i dobrom prehranom uz pijenje kvalitetnih vina.

Somelijer Marija Bojović iz Novog Sada, koja je bila među gostima kod Enjingija tog dana, zapisala je sledeće:

„Ivo Enjingi, čarobnjak misli i dela, mladić od 83.godine i maestro koji će trajati večno. Nadasve skroman, miran i spokojan. Domaćinski dočekuje goste još od malena, kada je od bake učio prve korake vinarstva. Šaman koji je sa lozom u neraskidivoj vezi, potpunoj harmoniji i bez dodatnih intervencija. Prirodi prepušta da odredi kakvo će mu grožđe podariti, a onda njegovo iskustvo određuje i kakav će stil vina biti. Sva vina su prirodna, napravljena u želji da pre svega budu odraz teroara i tradicije.“

Recimo i to da gotovo sva vina vinskog maestra Ive Enjingija, inače višestrukog učesnika Grand Tastinga u Beogradu, mogu da se nabave u svim boljim vinoteka u Srbiji, te onlajn prodavnici Vino.rs.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi