Schlossberg: Kad se vila pretvori u vino

  • Objavljeno u Vesti
Schlossberg: Kad se vila pretvori u vino

Platina osvojena na Wine Vision Trophy 2023 za vino Cabernet Sauvignon 2019 i izbor među pet crvenih vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta u protekloj godini definitivno je potvrda povratka knjaževačke vinarije Podrum Džervin 1927 na veliku vinsku scenu Srbije.

Nekadašnji džin koji se poput ptice Feniks nakon privatizacije izdigao iz pepela, istina u dosta redukovanom izdanju, sve brže napreduje u svakom pogledu. Možda je to prilika i da podsetimo na svetski najpoznatije vino ovog kraja, Džervinovu crvenu kupažu sorti merlo i kaberne Schlossberg poreklom iz Potrkanjskog vinogorja.

U pitanju je kupaža 70% merloa i kaberne sovinjona, proizvodi se od grožđa koje dolazi iz plantaže Boševo sa nadmorske visine od 290 metara, gde su loze stare oko devet godina. Zemljište je smonica a kontinentalna klima toplih leta i hladnih zima pruža idealne uslove za uzgoj.

Berba se obavlja ručno, biraju se samo potpuno zdravi grozdovi i fermentacija odvija u inoksu. Nakon devet meseci odležavanja u hrastovom bariku iz raskošno crvene boje vina izviru intenzivne šumske voćne arome, zrele višnje, šljive i kupine. Kompleksni sekundarni uticaji drveta kao dim, vanila, čokolada se izvijaju iz vina punog tela sa mekim, zrelim taninima i 14,5% alkohola, dok gipke kiseline obezbeđuju ne samo otvoren gastronomski pristup već pitkost uz dugu i sočnu završnicu.

Schlossberg odlično prati zrele sireve, teletinu ispod sača, bifteke i gulaš od divljači.

image00004

U prepoznatljivoj boci koju na etiketi krasi crveni Džervin pečat, ovo legendarno vino istočne Srbije izvoženo širom sveta ima prosečnu cenu od oko desetak evra. A legenda veli...

Pre više decenija Džervinov sinonim za kvalitetno vino namenjeno isključivo nemačkom tržištu bio je Schlossberg, ili „zamak na brdu".

Ime nije bilo tek marketinški trik već priča o reprezentativnoj vili smeštenoj na brdu iznad vinarije, oazi elegancije, mira i autentičnosti gde su dočekivani nemački kupci u ambijentu luksuza sa prelepim pogledom. I gde se duh istočne Srbije iskazivao na najlepši način.

Zadivljeni ambijentom i viđenim kupci nisu mogli a da ne povežu to iskustvo sa vinom. Tako se i rodila ideja za posebno crveno vino Schlossberg namenjeno izvozu. I zaista, Schlossberg je više od vina, on je most između prošlosti i sadašnjosti Džervina.  |

Foto: Vinarija Džervin
nazad na vrh