Prvi penušavac vinarije Probus Vineyards

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Prvi penušavac vinarije Probus Vineyards

Sremska vinarija Probus Vineyards pustila je na tržiše Perspective 2018, prvo penušavo vino rađeno tradicionalnom metodom od sorte šardone.

Milorada Miloševića Belog zatekli smo u njegovoj vinariji u Velikim Radincima a hladan penušavac Perspective već čeka na stolu. Iz čaše se pri sipanju momentalno izvije snažan tok mirisnih zelenih jabuka a vino razvije obilnu veselu penu. No već u trenutku kucanja sve se smiri i zaogrne elegantnom odorom teksture, sitna perlaža zagolica nežno nepce koje na poklon dobije i ugriz sočne kiseline. To sve samo najavljuje idealno za slavlja ali i opušteno uživanje.

Probus 010

- Upravo tako – potvrđuje Beli. – Izuzetno je pozitivan za piće, rađen u krajnje optimističnom laganom stilu i kao takav perfektno osvežava. Divan je za leto a tako ćemo ga raditi i dalje.

Perspective iz berbe 2018 sa idealnih 11,34% alkohola je tri godine bio na talogu, potom jednu proveo u tanku da bi 2023. bio degožiran i ubrzo flaširan. Onda je krenulo 21 dan dugo svakodnevno ručno obrtanje više od 6.000 boca. Nije ni čudo da je odmah po pojavljivanju ušao u listu 10 najboljih srpskih penušavih vina.

Vino su zajedničkim snagama izneli Miloševićeva ćerka Maja, slovenački tehnolog Uroš Bolčina i pokojna Bana Turčinović, tehnolog uz čije znanje je Beli pokrenuo čitavu priču oko vinograda na Šuljamačkoj glavici i vinariji posvećenoj caru Probusu koja je za samo nešto više od dve godine iskazala ogroman potencijal.

Probus 547
Maja Milošević je moja nećakinja i desna ruka u vinariji, kaže vlasnik Probus Vineyards vinarije

„Perspektiva je čarolija koja nam pomaže da vidimo lepotu u nesavršenstvu, snagu u ranjivosti i svetlost u mraku; to je dar koji nam omogućava da pronađemo smisao i svrhu u svakom trenutku našeg života“ – stoji na zadnjoj etiketi boce Perspective, a ekskluzivno za nas Milošević objašnjava filozofiju vina: „On je kao posebna ličnost koja traži svoju unutrašnju perspektivu, neki svoj odnos. A svako to ima, svako gleda sa svog nekog stanovišta, ti sa svog, ja sa svog“.

Jako je vino lepe, zrele žute boje sa zelenkastim plamenim odbljescima. Reminescencije se rađaju na jabuke u šlafroku, fini slatkast miris šećera na nosu u kontrastu je sa svežinom pa se razvija potpuna harmonija. U tom vinu ima nešto posebno što ga čini ekstremno pitkim.

Probus 078
Novi pet nat Impossible od tamjanike je već spreman za tržište

Pred polazak upoznajemo se sa penušavom budućnošću vinarije Probus Vineyards. Čak tri nova pet nat vina se spremaju za proleće u serijama po 3.000 boca a prvo od njih, tajanstvene zelenkaste boje, kreće za nekih mesec dana ka ljubiteljima laganih mehurića. Od tamjanike je koja je nešto duže macerirala zbog čega ima specifičan ukus, a nastavak je rada na prvom pet nat vinu Impossible koje je u rekordnom roku rasprodato. No posebnu pažnju publike će svakako skrenuti pet nat boje višnje. Od merloa i traminca je u odnosu 60:40 i još uvek bez etikete.

Budućnost je u vinariji Probus Vineyards već počela.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi