Grand Tasting 2024: Vinski samit na vrhu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Grand Tasting 2024: Vinski samit na vrhu

Ekskluzivni vinski salon Grand Tasting u beogradskom hotelu Metropol Palace održava se ove godine u subotu 24. februara. Ova svojevrsna regionalna vinska liga šampiona na kojoj učestvuju najbolje vinarije s prostora ex YU očekuje se svake godine s povećanom pažnjom u čitavom regionu.

Među 50 vinarija pozvanih ove godine na Grand Tasting nalazi se i 14 iz Srbije koje će pokazati zašto su srpska vina dospela u sam regionalni vrh: Podrum Radovanović, Matalj, Kovačević, Erdevik, Deurić, Milijan Jelić, Temet, Vinarija Zvonko Bogdan, Vino Budimir, Cilić gazdinstvo, Jović, Chichateau, Bikicki, te s Kosova vinarija Lakićević.

GT 24 1
Mija Radovanović će predstaviti vertikalu od sedam berbi svog najvažanijeg vina kaberne sovinjon

Mija Radovanović, doajen srpskog vinarstva, predstaviće između ostalog i najbolje crveno vino Srbije prošle godine Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017, a organizovana je i posebna radionica na kojoj će moći da se proba čak sedam berbi ovog vina, među kojima i nova Grand Reserva 2019!

Iz sada već deklarisano organske vinarije Kovačević u Irigu dolaze između ostalog noviteti Brut zero Probus 2022, crveno penušavo vino iz raritetne kolekcije od svega 1.200 boca, kupaža probusa (80%) i prokupca pod etiketom ProPro 2021, te Orange Cuvee 2020 proizveden u 5.000 boca.

GT 24 6
Odlično raspoloženje i vrhunska arhivska vina, rajnski rizling Louis Gedoyn 2007 Milijan Jelić

Erdevik donosi sve berbe nagrađivanog širaza Stifler’s Mom; Chichateau će ponuditi kompletnu vertikalu šardonea Chi koji je 2020. godine proglašen za najbolje belo vino Srbije; vinarija Milijan Jelić, nakon uspeha u Rimu na Nebbiolo nel Cuore sa svojim nebiolom, predstaviće nekoliko berbi vina od te čuvene italijanske sorte; Deurić s Fruške gore donosi sve berbe Pinot Noir; Jović iz Potrkanja kraj Knjaževca iznopsi pred publiku tri berbe Vranac Potrkanjski (2016, 2018 i 2020) i premijerno Dionizije 2021; Cilić će predstaviti novi kaberne Kašmir 2019; organska vinarija Bikicki vertikalu pet berbi njihovog najpoznatijeg vina Uncensored; Vinarija Zvonko Bogdan tri berbe čuvenog Cuvee No.1, ali i najbolje penušavo vino Srbije 2023. godine Eclater 2018, te premijerno Eclater iz berbe 2019 i Icon Campana Albus 2020; Temet iz Lozovika donosi tri berbe Ergo crveno; Vino Budimir iz Župe predstaviće u magnum pakovanjima tri arhivske berbe Triada crvena (2007, 2008 i 2009), Kao da si anđeo 2010, Prokupac boje Lila 2011 i Sub Rose 2009, organska vinarija Lakićević iz Leposavića na Kosovu donosi tri berbe svog najcenjenijeg vina Merula...

GT 24 9
Poslednje boce čuvenog Kremen Kamen 2017 za publiku Grand Tastinga, Nikola Mladenović Matalj

Naravno, u srpskom timu na GT je i poznata negotinska vinarija Matalj s kaberneima Kremen i Kremen Kamen, višestrukim šampionima među crvenim vinima Srbije.

- Donosimo novu berbu kabernea Kremen Kamen, novu berbu teroar vina Zemna, novi Bukovski Cuvee, ali i Kremen magnum iz 2019. godine. Takođe, ekskluzivno će moći da se probaju i pojedina vina iz arhive, da vidimo zajedno s publikom kako su se razvila. Tu pre svega mislim na nekoliko poslednjih boca perjanice naše kuće Kremen Kamen 2017 – obećava vlasnik vinarije Nikola Mladenović Matalj.

Rame uz rame s najboljim vinarima Srbije naći će se i njihove kolege iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore. A sudeći prema najavama organizatora ovogodišnji Grand Tasting biće najveći skup vinara u Beogradu od kako je pre pet godina ova manifestacija pokrenuta. I upravo to uz pažljivu selekciju vina i vinarija izdvaja ovu manifestaciju od drugih i pretvara je u vinski samit na vrhu!

GT 24 4
Hrvatske vinske legende zajedno u Beogradu, Ivo Enjingi i Vlado Krauthaker

Tako iz Hrvatske dolaze legendarni slavonski vinari Ivo Enjingi i Vlado Krauthaker. Enjingi će iz svoje arhive izvaditi i po nekoliko decenija stara Venja, a Krauthaker će posebno predstaviti macerirana vina iz linije Kuvlakhe.

S Korčule stiže slavna trojka Luka Krajančić, Frane Milina Bire i Ivan Batistić Zure s kultnim vinima od sorti pošip i grk. Iz Dalmacije će se još predstaviti ultramoderna vinarija s Pelješca Saints Hills u kojoj kao konsultant radi slavni Mišel Rolan (Michel Rolland), a čiji će vlasnik Ernest Tolj na specijalnoj degustaciji u okviru Masterclass radionica otvoriti pet boca čuvenog vina Dingač iz duplih magnuma. Tu je i vinarija Braća Plančić s Hvara, jedna od zapaženijih na prošlogodišnjem Grand Tastingu, te dva debitanta vredna najveće pažnje – vinarija Grgić koju je u svom rodnom kraju osnovao legendarni američki vinar Miljenko Majk Grgić s Pelješca, te Rizman čiji se vinogradi nalaze na ekstremnim kamenim padinama Komarne nedaleko od Metkovića i koja će doneti čak tri berbe plavca malog s tog položaja!

GT 24 3
Iz vinarije Saints Hills stiže pet berbi legendarnog vina Dingač, Mišel Rolan i Enest Tolj

Psebnu pažnju zavređuje i vinarija Coronica iz Istre koja će premijerno u Srbiji predstaviti malvaziju Ottaviano, koju je vinar Moreno Koronika posvetio svom ocu. Moreno će takođe održati i radionicu na kojoj će predstaviti čak sedam berbi svog legendarnog vina s crvene zemlje Gran Teran, od kojih je najstarija iz 2004. godine!

Iz Istre dolaze još i braća Nikola i Albert Benvenuti s novom berbom jednog od najboljih vina Hrvatske danas Santa Elizabeta 2019, zatim DeGrassi s pregršt arhivskih vina među kojima i Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013. Klaudio Tomaz iz Motovuna stiže s čitavom lepezom stilski različitih malvazija i terana, organska vinarija Ipša predstaviće čuvena vina s položaja Santa Elena, a tu je i ekskluzivna vinarija Meneghetti koja prvi put nastupa na Grand Tastingu.

GT 24 5
Vinsko blago regiona na jednom mestu, Grand Tasting je praznik za najprobraniju publiku

Kada smo kod debitanata na manifestaciji bi posebnu pažnju trebalo obratiti na Vina Antunović iz Slavonije, odakle dolaze graševina ovenčane platinama na Decanter WWA, te u svetu izuzetno cenjenu vinariju Bodern iz Međimurja, specijalizovanu za kasne, ledene i izborne berbe.

Iz Slovenije je tu Marijan Simčič, jedan od najcenjenijih vinara u ovom delu Evrope, ali i Ščurek, Istenič, Sanctum, Gjerkeš, Sirk, Klet De Baguer, M-enostavno dobra vina, sve dobro znana imena i srpskim ljubiteljima vina, a debitant na GT iz tog dela regiona je vinarija Domaine Vicomte de Noüe-Marinič koja će sasvim sigurno biti veliko otkriće za mnoge.

Vinarije iz Hercegovine uvek su privlačile posebnu pažnju, kako zbog kvaliteta, tako i autentičnosti vina od lokalnih sorti žilavka, blatina, vranac i trnjak. U centru pažnje biće Podrumi Vukoje 1982, učesnik svih dosadašnjih Grand Tatsinga, a posebna poslastica biće radionica na kojoj će vlasnik vinarije Radovan Vukoje predstaviti pet berbi Carskog vina, jednog od malobrojnih velikih belih vina u regionu!

GT 24 2
S posebnom pažnjom se očekuje radionica na kojoj će Radovan Vukoje predstaviti pet berbi Carskog vina

Iz Hercegovine stižu još i Škegro, Milas, Vinogradi Nuić, te Podrumi manastira Tvrdoš, a sa severa BiH predstaviće vina sve zapaženija vinarija Jungić iz okoline Banja Luke.

Naravno, Grand Tasting ne može da prođe bez vrhunskih vinarija Severne Makedonije i Crne Gore, odakle i ove godine stižu brojna arhivska vina.

Chateau Kamnik ponovo donosi probrane raritete, a ovaj put posebno valja obratiti pažnju na dve berbe Cuvee de Prestige, iz 2006. i 2012. godine, te Merlot Single Vineyard 2014, Vranec 2015 i čuveni Ten Barrels Cabernet Sauvignon iz 2006. godine, sva vina u magnum i duplom magnum pakovanju!

Grand Tasting 2023 420 2
Velika vina za veliki spektakl, vinski sudija Igor Luković

Tikveš će po običaju imati veliki broj ekskluzivnih vina. Pravi izazov biće vertikale Bela voda red i Barovo red, među kojima će biti i premijere tih vina iz  berbe 2021, dok će Bovin izneti vina koja su pomerala cenovne granice u regionu, poput moćnih vranaca A’gupka, My Way i Era.

Konačno, crnogorske Plantaže su spremile dosta toga iz arhive Starog podruma, od vranca i merloa pa do nove kupaže vranca i pti verdoa Stari Podrum Cuvee Terroir 2018.

Čak ni to nije sve. Oni koji uspeju da nabave ulaznicu za ovaj vinski spektakl moći će da probaju i vina u okviru novog specijalnog programa GT Plus gde će biti dostupna vina sa značajnim međunarodnim i domaćim priznanjima čije vinarije nisu u glavnom programu.

Još jedan novitet ove godine je VIP Lounge, zaseban deo manifestacije gde će Rubin predstaviti arhivu svojih vina i destilata među kojima i čuveni vinjak.

GT_24_8.jpg
Grand Tasting svake godine privlači pažnju i mnogih javnih ličnosti

Uz napomenu da će učešće uzeti i više proizvođača vrhunskog maslinovog ulja iz regiona, te suhomesnatih proizvoda i sireva, jasno je zbog čega Grand Tasting i ove godine privlači toliku pažnju.

Recimo još i to da se ulaznice za ovaj spektakularni vinski događaj mogu nabaviti preko Tickets.rs po ceni od 3.500 rsd, dok će na dan dešavanja na ulazu koštati 5.000 rsd.   |

Foto: Ivana Čutura, PR
nazad na vrh

Srodni tekstovi