Najskuplje srpsko belo vino je – stono!

  • Objavljeno u Vesti
Najskuplje srpsko belo vino je – stono!

Trenutno najskuplje srpsko belo vino je rajnski rizling Louis Gedoyn, Cenzurisano, stono suvo belo vino od sorte koju u Srbiji još nismo ljudski ponovo ni zavoleli! 

U Pocerini, tu gde se valjaju magle sa Povlena, u viru četiri brda i četiri reke, rođeno je trenutno najskuplje domaće belo vino, rajnski rizling iz 2007. godine po imenu Louis Gedoyn, sa crvenim pečatom na etiketi i natpisom: CENZURISANO! Napravljeno je u Vinariji Jelić i do nedavno je moglo da se kupi po ceni od oko 800 dinara, ali sada ispod njega stoji cena od tačno – 50 evra! Naravno, tamo gde ovo vino možete da pronađete.

jelic cenzurisano 02

 

Da ne bude zabune, Vinarija Jelić na tržištu ima i kupažu župljanke, italijanskog i rajnskog rizlinga s etiketom Louis Gedoyn, koja je i dalje dostupna za nekih 450 dinara, dok je ova „cenzurisana varijanta” preko noći dobila astronomsku cenu.

Pokušali smo da saznamo zašto?

- U vinariji je ostalo svega 500 boca ovog vina, pa smo doneli odluku da ga ponudimo po ceni koja odgovara kvalitetu sličnih vina iz uvoza – kaže vlasnik vinarije Milijan Jelić. – Na taj način prolongirali smo da vino ne nestane potpuno sa tržišta i iz našeg podruma, jer je u pitanju po našem jelic-cenzurisano-03sudu izuzetno vino i pitanje je da li će se ikada opet ponoviti. Napravili smo ga 2007. godine od grožđa naših dobavljača, jer u to vreme nismo imali svoje vinograde u potpunosti, tako da je to bio period vežbanja da pravimo vina. Eksperimentisali smo sve dok nisu stasali naši vinogradi i dok nismo napravili jedno zaista dobro vino. Ako možemo da ga prodamo po toj ceni, prodaćemo ga, ako ne biće u našoj arhivi.

Ovo sve ukazuje na onu čuvenu poslovnu politiku poznatu kao APP (ako prođe prođe), ali na kraju krajeva svaki proizvođač ima pravo da bira šta će uraditi sa svojim vinom. Pa ako zatreba, može i da ga – cenzuriše!

Doista, odakle se namestio taj naziv „cenzurisano”?

- Cenzurisano je iz raznih razloga. Prvi je što cenzura danas vlada svuda, ne samo u vinarstvu. Ali, u ovom slučaju naziv se više odnosi na jednu famu, pogrešno mišljenje o rajnskom rizlingu koji u Srbiji nažalost ima loš imidž. Ljudi ga pamte po onim rizlinzima iz doba komunizma, kada se radilo na tome da bude što više vina za mase, kad se nije vodilo računa o kvalitetu, nego o rodnosti sorti. Zbog toga danas u Srbiji ne smete da pomenete ni „r” od rizlinga. A rajnski rizling daje vino koje može da odležava i koje može da bude kralj belih vina. Eto zašto smo mu dali naziv cenzurisano!

Ko je Louis Gedoyn?
Francuski konzul Louis Gedoyn u svom dnevniku o putovanju za Damask u Siriji, idući od Drine prema Beogradu, zapisao je:
„Na tom putu ne nađoh ništa vredno pomena do grada Valjeva. Mnogoljudnog, prostranog, prijatnog po velikom broju vrtova u čijoj okolini sam bio uslužen izvrsnim vinima, najukusnijim koje sam ikada bilo gde pio.” (Louis Gedoyn, 23. januar 1624. godine) 
nazad na vrh