Vina bizarnih naziva

Vina bizarnih naziva

Kako privući pažnju kupca, najveći je izazov za svakog prodavca, pa i vinara koji treba svoju flašu da stavi na police sa hiljadama drugih. Jer, džaba kvalitet, ako te tržište ne prepoznaje.

Jedan od načina da se skrati put do kupca je i naziv imena koji će malo koga ostati ravnodušnim. Evo nekoliko primera kako sve može da se nazove ono što sipate u čašu, a što ste kupili kao vino!

Bitch Grenache back label

Bitch

Volite li ukus vrele grenache KUČKE na usnama? Upravo se tako zove australijsko vino – Kučka, a da utisak bude potpuniji naziv se na etiketi ponavlja ravno 77 puta i završava rečima „i još nekoliko”. Da li je to tačan iznos negativnih iskustava sa ženama kuma i autora ovog vina, ne znamo, ali da ga vredi srknuti – vredi. Dajte još jednu Kučku

bitch

Inače, kada smo kod kučki, reklo bi se da su mnogi vinari slabi na njih, jer ovo nikako nije usamljena vinska kučka. Tu su još Jelaous Bitch (Ljubomorna kučka), Sweet Bitch (Slatka kučka), Sexy Bitch (Seksi kučka), Royal Bitch (Kraljevska kučka), Sassy Bitch (Živahna kučka)

MH featured banner 620px290p NON SWEET

Mad Housewife

Ovaj kalifornijski kaberne kao da je namenjen domaćicama srozanih najlonki da se, između vrele pegle i seckanja luka, za trenutak zavale u naslonjač pred televizorom, otvore flašu Besne domaćice, srknu neki gutlja i prepuste omiljenoj seriji.

wine merdeLe Vin de Merde

Žan-Mark Speciale (Jean-Marc Speziale), vlasnik restorančića u Anianu kraj Monpeljea, iznerviran činjenicom da vina iz njegovog regiona Languedoc-Roussillon loše prolaze u ocenama stručnjaka, odlučio je da uzvrati udarac i to tako što je pokrenuo sopstvenu poizvodnju vina i dao mu naziv – Govanjak! Pa kad neko kaže da mu je vino govno, nema niko da se ljuti. Valjda…

 

Frog's Piss

Znate li da su žabe iz jedne amazonske familije među najotrovnijim bićima na kugli zemaljskoj? Lepljiva smesa koju luče njihove žlezde na koži dovoljno je jaka da domoroci njima natapaju strele koje momentalno ošamute majmuna i slična manja stvorenja. Takođe, tu žabu ližu lokalni šamani kako bi im podarila vizionarske snove. A šte reći tek o vinu Žablja pišačka, kako su krstili ovo francusko crveno vino?

I ono može da ošamuti majmuna, pa i čoveka, pogotovo ako vas neko njime opali po tintari.

frogs piss

Fat BastardFat Bastard

Ovo mu dođe kao Debelo kopile, a u pitanju je čistokrvno francusko shiraz vince. Novonastali brend se, kažu, širi poput virusa i već napaja samo Amerikance sa blizu pola miliona kutija godišnje, pa ga čuveni BusinessWeek naziva marketinškim fenomenom.

Cat's Pee on a Gooseberry Bush

Doslovno – Mačja piša na Gusberi žbunju! Kum se očigledno dobro uradio. Ili čovek jednostavno mrzi mačke. Ili vino. Ili oboje!

cats pee

Elephant on a Tightrope Wine 630

Elephant on a Tightrope

Slon na zategnutoj žici, pa još kulira sa crnim cvikama. Ima li bolje preporuke za balans ovog francuskog jazziranog kabernea?

oops

Oops!

Legenda veli da je naziv za ovo vino došao kao spontani znak čuđenja da je vinara, do tada uglavnom poznat po lošim vinima, uspeo da napravi nešto što se svidelo i drugima! Ne verujete? Ma nema veze, važno da je šareno i veselo.

arrogant

Arrogant Frog Ribet

Ribet, ta arogantna žaba koja se u samoći folira do besvesti, pretvori se u krpenu lutku kad izađe u javnost. Možda je to preporuka da je ovo vince idealno za solo drinkere (one što piju u samoći, gde su najpametniji, najlepši i najjači).

Os10pioresn

Blasted Church

Raznesena crkva i još koje-kakve nesreće nalaze se ispod etikete koja bi lepo mogla da krasi muzej socrealizma severne Ingulatvije. Istina, nisam čula za severnu, al nemam ni nameru da isprobavam vina sa nihilističkim etiketama.


Rat etiketama

Uz naziv vina, ključnu ulogu i privlačenju pažnje kupca imaju etikete. I dok se neki u tom segmentu oslanjaju na tradiciju, neki jure moderno (poput vinarije Temet), koja je za etikete svojih vina dobila i međunarodna priznanja), neki eleganciju, angažuju se često umetnici, kao u slučaju Vinarije Zvonko Bogdan kod nas ili slavnog šatoa Mouton Rothschild, neki se odlučuju za karikaturu, poput onog vinara kome su etikete radili karikaturisti iz „Šarli Ebdo”, neki se oslanjaju na tvrdnju da seks prodaje sve, pa i vino… 

nazad na vrh

Srodni tekstovi