Najskuplja vina na svetu

Najskuplja vina na svetu

Odrediti koje je najskuplje vino na svetu, ili pak preciznu top listu deset najskupocenijih, jednako je presecanju Gordijevog čvora, rešenju kvadrature kruga ili otkriću sigurnog sistema teleportacije. Mada, to sa teleportacijom već pomalo kreće u dobrom smeru, pa onda neka bude - rešenja problematike kredita u švarcarskim francima. Zašto?

Zato što tražena i dobijena cena za neku posebnu etiketu zavisi od toliko raznih činilaca da se čoveku zavrti u glavi. A i od kranje cene, zasigurno. Godište vina, tradicija proizvođača, tržište na kome se prodaje, provizija aukcijske kuće, sve to drastično utiče na cenu.

Romanée Conti DRC 1990 500x312

Da li je u pitanju vino sa police, u vinariji, vinoteci ili hipermarketu, ili je to arhivsko vino? Da li se prodaje pojedinačno ili u kartonu, sanduku, buretu, pa se traži neka srednja vrednost? Da li se prodaje regularno (maloprodaja), na aukciji, ili radi neke posebne svrhe? Da li je reč o vrhunskim vinima savremenog doba i upotrebne vrednosti ili su to rariteti, iz recimo potopljenih brodova ili prošlih vekova? Potom, da li je cena izražena u dolarima, evrima, funtama ili možda kineskoj nacionalnoj valuti, tek tu nastaju igrarije sa konverzijom, zarezima i postotcima.

Chateau Mouton Rothschild 1945 500x333

Konačno, kod sastavljanja ovih listi, jako je bitan i faktor: ko sastavlja listu? Amerikanci će rado pronaći podatak da je neko američko vino ipak skuplje od francuskih. A možda je zaista tako.

U svakom slučaju, presek brojnih listi je pre vama, a zanimljivo je znati:

Najskuplje vino na svetu moglo bi biti Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992. Ovo kalifornijsko vino iz doline Napa, prodato je na aukciji u dobrotvorne svrhe za nešto više od 80.000$ po boci, tačnije, karton je stajao tačno pola miliona dolara.

Drugo na listi je Romanee Conti, DRC 1990 sa cenom od oko 28.000$ po buteljci. Ovo je vino svojevremeno pariski arhiepiskop opisao kao "svila i kadifa u boci". 

Chateau Mouton Rothschild 1945, se može pazariti po ceni od oko 13.000$. Zanimljivo da cena ovakvih vina drastično raste iz godine u godinu, što potvrđuje da je ulaganje u vino daleko bolje nego ulaganje ušteđevine u banku ili srpsku slamaricu. Konkretno, ovo vino iz berbe 1982. se te iste godine prodavalo za 390$, a danas staje oko 2.000$ što znači da mu je za četvrt veka vrednost porasla 500%. 

Znači, napunite podrum vinom i naoružajte se strpljenjem.

A kakva su?

Vina poput Screaming Eagle su prepuna aroma gde uglavnom dominiraju  borovnice, razne bobice, prepečeni hleb, sladić, karamel, kandirano voće i karamel, a prate ih naprsci bibera, cimeta, višnje, crnog voća, čokolade, vanile. Za francuske vedete poput Mouton-Rothschilda, hvalospevi su daleko jednostavniji, tipa: to je još uvek veoma mlado i snažno vino. Čini se zaista razumljivo…

riesling

Prvi pratioci

Jedno od najskupljih belih vina na svetu je svakako Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese (ako ste mislili da su nazivi francuskih vina teški probajte ovo da izgovorite ili zapamtite) iz idealne berbe 2010. sa prosečnom ocenom od 100/100 poena i cenom od 7.030$.
U kategoriji crvenih vina pri samom vrhu je i Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanee Premier Cru 2001 koje se procenjuje na oko 7.500$ za svaku bocu.

Henri Jayer Echezeaux Grand Cru

nazad na vrh