Vinarija Aleksandrović: Iskorak u novu dimenziju

Vinarija Aleksandrović: Iskorak u novu dimenziju

Jedno od najcenjenijih i najtraženijih vina u Srbiji poslednjih godina je Trijumf Gold, sovinjon blan iz Vinarije Aleksandrović. Da je to tako govori i podatak da ovog vina već više od pola godine nema na policama.

Bilo je zato posebno zadovoljstvo kada smo dogovorili posetu ovoj poznatoj vinariji s namerom da prvi probamo novi Trijumf Gold 2017, koji će izaći pred publiku u drugoj polovini aprila. A kako to obično biva kada vas dočeka vlasnik Božidar Aleksandrović, uskoro su se pred nama našli i neki sasvim neočekivani noviteti!

Vinarija Aleksandrovic 43Vino kao pečat klime i zemljišta, Božidar Aleksandrović izuzetno je ponosan na novu berbu jednog od najboljih belih vina Srbije

Za početak, ovaj najnoviji šumadijski sovinjon blan skreće pažnju izuzetnom perzistencijom aroma koje ubrzano pripremaju vaš mozak za već projektovanu sliku uživanja. Iznenađenja nema – što u izlogu to i u radnji! Trijumf Gold 2017 već posle prvog gutljaja deklariše se kao sovinjonski sveže i elegantno vino iz kojeg sve iskri, ali i kao vino iznenađujuće punog tela. I to uprkos činjenici da nosi gotovo čitav procenat manje alkohola nego prethodna berba! Kada na to dodate i izražene kiseline, koje će ovo vino učiniti i dugovečnim, jasno je da su u vinariji Aleksandrović napravili izuzetan proizvod. Trijumf Gold 2017 će bez dileme i ove godine biti deficitarna roba, uprkos tome što će ga biti više nego lane!

- Ovo je kruna poslednje tri berbe – kaže Boža Aleksandrović. – Uspeli smo da proizvedemo vino koji je pečat klime i zemljišta, vino kome kumuju svežina Rudnika i večernja hladnoća. To je najveća tajna ovog našeg sovinjona.

Vinarija Aleksandrovic 24Trijumf Gold 2017 predstavlja čist ručni rad, Vladan Nikolić je dugogodišnji enolog Vinarije Aleksandrović

Reklo bi se da i glavni enolog Vinarije Aleksandrović Vladan Nikolić deli mišljenje da je u pitanju izuzetno uspešno vino čak i u okvirima visokih standarda ove vinarije.

Grožđe za Trijumf Gold izdvajamo iz najboljih delova vinograda.- Stilski, ova berba dala je punije i ekstraktivnije vino u odnosu na prethodnu godinu – kaže Nikolić. – Ovo sada je jedan brutalan sovinjon novozelandskog tipa, s tim što su novozelandski intenzivni na mirisu ali nemaju ovako izraženo telo. Bez lažne skromnosti uveren sam da posle tri-četiri meseca u boci možemo naš Gold da poredimo s najboljim novozelandskim sovinjonima. Uostalom, ovo u flaši predstavlja čist ručni rad iz užasno malog prinosa, svega tri i po tone po hektaru, odnosno 500-600 grama po čokotu!

- Uvek smo ostajali kratki s Goldom jer nije bilo moguće povećati proizvodnju – dodaje Aleksandrović. – Grožđe za to vino izdvajamo iz najboljih delova vinograda, proizvodnja je do sada iznosila oko sedam hiljada boca godišnje, pri čemu treba imati na umu da takva vina nastaju samo u najboljim godinama.

A 2017. je, barem što se Vinarije Aleksadrović tiče, bila upravo takva – odlična za bela vina i možda najbolja koju pamte za crvena!

- Dobili smo takva crvena vina da je to neverovatno – s ponosom konstatuje Nikolić!

Vinarija Aleksandrovic 47

Dok razgovaramo, arome Golda raširile su se iz čaše do te mere da ih lako možete osetiti i sa metar udaljenosti. Naravno, interesovalo nas je i kada procenjuju da će vino dostići maksimalnu zrelost u boci?

- Za otprilike godinu dana, ali će bez problema potrajati i tri, četiri, možda i pet godina – uveren je Aleksandrović.

Oni koji prate rad Vinarije Aleksandrović znaju da je to vinarija koja iz godine u godinu stalno podiže lestvicu kvaliteta svojih vina. I to ne jednog, već praktično svih koja izlaze iz njihovog podruma. A to nije mali broj, jer u ovom trenutku imaju dvadesetak etiketa na tržištu.

- Naš jedini cilj je kvalitet – kategoričan je Aleksandrović. – Kada smo 2012. godine, posle sedam-osam godina rada u vinogradu, došli u priliku da pričamo o premijum kategoriji, Vladan mi je rekao: „Božo, mi smo tek sad na početku!“ Što znači da uvek postoji prostor za dalji napredak. Mi tek ulazimo u fazu koju će obeležiti težnja da svakom vinu damo identitet. Što to nismo ranije uradili? Zato što smo imali mlade vinograde koje nismo dovoljno poznavali, nismo imali dovoljno iskusan i obučen tim, a i sami smo učili. Sada vinograd proizvodi vino, a mi mu samo pomažemo.

Vinarija Aleksandrovic 2Naš jedini cilj je kvalitet, vlasnik Vinarije Aleksandrović u razgovoru s novinarima Vino.rs

Sa svoje strane, Vladan Nikolić misli da su konačno došli u poziciju da naprave nešto što nikada nisu i da je to najveći izazov za njih.

Svako naše vino koje uzmete sa police biće u rangu onih najboljih, što je poenta koja je posebno očigledna kod ovog Trijumf Golda, ali i onih iz prethodnih berbi.- Svake godine imamo temeljne  pripreme, analize prethodnih  berbi su od velikog značaja, jer je to naša kolekcija svih dobrih i loših stvari koje smo uradili i naravno činimo da sve ono što se nije pokazalo dobro eliminišemo u budućem radu. Ništa se u vinarstvu ne može postići preko noći i nije problem jedne godine napraviti dobro vino, ali imati viziju razvoja podruma, to mora sistematski da se radi i velikim delom se oslanja na prethodna iskustva. Kontinuitet kvaliteta postići i odžati ga godinama i stalno ga unapređivati  je cilj našeg posla, a to je izuzetno teško postići jer zavisite pre svega od prirode. Tu u startu imam na umu broj proizvedenih boca, jer nije isto da li proizvodite desetak hiljada ili trista hiljada. Mislim da smo uspešna vinarija zato što nam uspeva da održimo kvalitet svih 18 etiketa. Svako naše vino koje uzmete sa police biće u rangu onih najboljih, što je poenta koja je posebno očigledna kod ovog Golda, ali i onih iz prethodnih berbi.

Budući da su jedan od najdugovečnijih tandema u srpskom vinarstvu, pitamo ko je tu glas razuma, a ko donosi emociju?

- Teško pitanje – preuzima na sebe Vladan da prvi odgovori. – Boža je vizionar ali i top menadžer koji je svoje vizije sanjao godinama i konačno ih pretočio u praksu. Racionalan i trezven, sve jako dobro odmerava šta i kako uraditi, a ja sam više umetnički tip koji ima sreću da se ne bavi problemima prodaje, marketinga i slično, već sam isključivo fokusiran na proizvodnju. Mislim da je to jako važno, jer ako ste pod pritiskom različitih problema, manje ste kreativni i posvećeni  a to se direktno reflektuje na kvalitet proizvoda kojeg radite. Hiljadu puta se i posvađamo zbog različitih pristupa, ali smo i jedan i drugi svesni da je to u interesu što boljih rezultata.

Vinarija Aleksandrovic 5

Po reakciji, izgleda da se vlasnik vinarije slaže s takvim viđenjem.

- Ja sam diplomirani inženjer vinogradarstva, učen i školovan kako se podižu vinogradi i gaji grožđe – kaže Aleksandrović – Vladan je diplomirani tehnolog koji je učio kako se od grožđa proizvodi vino. Matematički gledano, mi smo te dve priče: vinogradar Boža plus Vladan enolog, podeljeno sa dva jednako je jedan dobar! A ko je najviše dobio od ovog tandema? Pa upravo vinarstvo, tačnije Vinarija Aleksandrović.

Uz brojne stare adute, Vinarija Aleksandrović već uveliko priprema i dva velika iznenađenja. U pitanju su dva sortna vina – prokupac, koji će biti prvo vino ove vinarije od neke ovdašnje sorte, a zatim i prvi njihov sortni kaberne sovinjon! Probali smo oba en primeur i zaključak je nedovosmislen – kada se pojave na tržištu ostaviće sasvim sigurno značajan trag na aktuelnoj srpskoj vinskoj sceni!

Božidar Aleksandrović:
Stvaranje vinskog brenda u Srbiji

Prokupac, ubran prošle godine i koji će dospeti pred publiku krajem 2019. godine, već ovakav kakav je sada može da natera i najozbiljnijeg skeptika da još jednom razmisli o dometima ove najpopularnije domaće sorte uverava Nikolić.

- Ja sam sa tom sortom radio 20 godina i znam šta je prokupac. Mi jednostavno želimo da vratimo tu sortu, da naše vino bude stoprocentni prokupac i da pokušamo da ga predstavimo svetu onakav kakav on zaista jeste. Ne želimo da ga kupažiramo i maskiramo sa drugim sortama. Inače, mi imamo prvi zasad prokupca sa čistim klonskim materijalom i nismo želeli ranije da uđemo u tu priču jer smo znali da ako zasadimo materijal prisutan na terenu imaćemo jedan grozd ovakav, drugi onakav. Jedan sazri 10 dana ranije, drugi 15 dana kasnije, što je za rad prava katastrofa. Trenutno je u novim baricima naša prva berba i to smo uzeli one najskuplje barike, specijalno tostirane na niskim temperaturama i pripremljene za prokupac kako bi izbegli jake tostirane note koje bi vrlo brzo dominirale ovim vinom a to ne želimo. Moram biti iskren i reći da nisam puno očekivao od prokupca ali ono što smo dobili ove godine potpuno me je iznenadilo. Mi u Srbiji tek počinjemo da spoznajemo šta ova sorta istinski može da ponudi i mislim da će naše vino od prokupca biti veliki doprinos srpskom vinarstvu jer ćemo biti svi u prilici da po prvi put  probamo vino od čistog selekcionisanog klona.

Vinarija Aleksandrovic 29

Uveliko se priča i to kako se na Oplencu u nekakvom oglednom dobru uzgaja klonski selekcionisani prokupac...

- Radi se na tome, to će biti – objašnjava Aleksandrović. Udruženje vinara Šumadije posadiće vinograd, nije sporno. A Vinariji Aleksandrović prokupac je potreban iz više razloga. Prvi, da vidimo šta od te sorte može da se dobije s ovakvim načinom proizvodnje gde su dirigovani prinosi, gde je uloženo u momenat berbe, u znanje i opremu. Malo je ko u prošlosti imao uslove da se na taj način bavi prokupcem, pa ni sami ne znamo koliki je domet te sorte. Mi ove godine prvi put imamo berbu i vino dobijeno na taj način, što je višestruko bitno i za zemlju i za nas. Prokupac još uvek tražimo i istražujemo, ali on jeste autohtona sorta. Znate,  gde god smo se u svetu pojavili, na bilo kom sajmu od Hong Konga, preko Šangaja, do zapadne Evrope i Amerike, prvi kontakt koji vinski trgovac ostvari sa vinarijom je pitanje: „Imate li nešto specifično?“ – objašnjava Aleksandrović i dodaje da su najveći propust napravili stručni kadrovi u državi koji nisu za sve ove godine uspeli da izdvoje klonove i sačuvaju genetski materijal.

Sve u svemu, sada već pravom nizu malih i velikih vinskih čuda iz vinarije Aleksandrović kao da nema kraja. Trijum Gold 2017, baš kao i najavljena nova vina koja smo probali samo su nove stanice na tom neverovatnom putu uspeha.

Srpski sovinjon visokog sjaja

Vinarija Aleksandrovic 6

Trijumf Gold 2016 iz Vinarije Aleksandrović jedno je od najboljih vina najpoznatije srpske vinarije, puno i snažno ali istovremeno sa izraženom svežinom. Uz jedva primetan „začin“ pino blana i rizlinga, Gold iz Topole nudi intenzivan miris i slojevitost.

Prethodna berba ponela je naziv najboljeg srpskog belog vina, što je samo jedan od razloga zbog kojih se berba 2016. prodala za svega nekoliko meseci na tržištu. U njoj su dominirali zova, citrusi i belo cveće, breskva, menta, tropsko voće, a u ustima dugotrajne arome grejpa, limete, zelene paprike i na završnici kremasti tonovi praćeni dodirom vanile.

Vino iz berbe 2017 sa 13,6 procenata alkohola još je pitkije i elegantnije od svojih prethodnika koji su imali i preko 14,5 procenata alkohola. Pritom nosi ljubičastu nalepnicu, oznaku geografskog porekla i kvaliteta, a hrskave kiseline i mudro upotrebljeno drvo garancija su višegodišnje postojanosti.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama