Mataljev gastronomski dragulj

Mataljev gastronomski dragulj

Specijalna degustacija u beogradskoj školi kuvanja „Il Primo” predstavila je novi gastronomski dragulj Nikole Mladenovića Matalja, vlasnika poznate vinarije „Matalj” iz Negotinske krajine. Ovog puta to nije vino već punomasni miročki sir za roštilj!

Ono što će posebno oduševiti šefove kuhinja je to da se radi o fantastičnom grill siru koji se bez rastapanja griluje na kapi maslinovog ulja sve dok ne požuti, ali se može jesti i „živ”. Ova žvakasta halumi varijanta izuzetno je retka u Srbiji, možda postoji samo jedan ili dva mala proizvođača, a rađena je po najboljoj tradiciji čuvenog pirotskog kačkavalj testa. 

matalj sir 03

Ipak, prave vrednosti miročkog sira otkrio nam je glavni kuvar restorana „Madera” Zoran Stevanović. Na čeličnom degustacionom stolu uz boce šardonea i sovinjon blana Terasa, izvanrednog rozea Dušica, čuvenog kabernea Kremen i poluslatke Crne tamjanike, novog vina s „Matalj” etiketom, ređali su se sve sami specijaliteti gde je svako, baš svako imao nekog svog favorita. Grilovani miročki sir sa grilovanim šparglama, ili sa kratko maceriranim paradajzom volovsko srce i začinjen matičnjakom i maslinovim uljem, ili na miksu zelenih salata, potom na rukoli sa grilovanim čeri paradajzom, pa sa grilovanim tikvicama i nanom, što predstavlja i tradicionalni ukus miročkog kraja… Neverovatno efektne kombinacije koje su kulminirale i s nekoliko čistih gastro imrpovizacijama na kraju: sir mariniran u soku od narandže s nekoliko kapi maslinovog ulja i ruzmarinom, onda sa dižonskim senfom i medom i za kraj vrhunsko zaslađenje – sa smokvama i crnom tamjanikom!

matalj sir 01

Ono što oduševljava je sposobnost ovog Mataljevog miročkog sira da upije i najtananije arome začinskog bilja i namirnica s kojima se priprema i služi. Inače, stočarstvo i proizvodnja sira spadaju u vlašku tradiciju, a Matalj će pokušati da ovu pomalo zaboravljenu priču uznese na najviši gastronomski nivo, tamo gde su njegova vina već zauzela sjajnu startnu poziciju. 

Cena

Mataljev „Miročki sir” nalazi se u prodaji po ceni od 800 dinara za kilogramu, što je za trećinu jeftinije od najbližeg konkurenta u ovoj kategoriji sirova za grilovanje!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi