Žarko Stilin: Kvarner je neotkriveni vinski dragulj

Žarko Stilin: Kvarner je neotkriveni vinski dragulj

Kvarner je poslednjih godina izrastao u jednu od najdinamičnijih vinskih regija Hrvatske, a najviše zasluga za to pripada udruženju Kvarner Wines čiji je agilni direktor Žarko Stilin postao neka vrsta zaštitnog lica.

Uz sve veći kvalitet lokalnih vina ova uspešna vinska priča ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći Turističke zajednice Kvarnera koja je prepoznala izuzetan značaj vina u promociji čitave regije. To se videlo i na nedavno održanoj Regionali 2024 u beogradskom hotelu Metropol Palace gde je zajednički nastup vinarija Kvarnera privukao veliku pažnju posetilaca.

Regionala 2024 62

Kakvi su vaši utisci kada je u pitanju vinska publika Srbije?
- Srpska vinska publika me je vrlo ugodno iznenadila zato što vinskim degustacijama pristupa vrlo studiozno. Gotovo svi koji su posetili naš štand sa zanimanjem su se raspitivali o vinima, sortama, vinogradima, količini proizvodnje i gde se vina mogu probati.

Šta vam se čini da im je bilo najzanimljivie?
- Pre svega priča o autohtonim sortama za koje mnogi nisu nikad čuli: žlahtina, jarbola, belica (kupaža verdić, mejsko belo, divjaka, jarbola i brajkovac), trojišćina i sansigot. To su vina koja pre toga uglavnom nisu imali prilike da upoznaju i to im najviše privlači pažnju. A zatim po pravilu sledi prijatno iznenađenje jer se radi o autentičnim vinima vrhunskog kvaliteta. Obavezno ih posle toga pozovemo da dođu na Kvarner, gde će pored mora, uz miris soli i raznovrsnog primorskog bilja uživati u našem vinu i čarobnim zalascima sunca. A s obzirom na to da vina i vinski turizam promovišemo u saradnji i uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kvarnera nosimo sa sobom uvek i promotivne materijale, suvenire i svašta nešto što može da predstavi našu regiju.

Regionala 2024 54

Kakva je danas pozicija kvarnerskih vina na hrvatskoj vinskoj sceni u odnosu na pre desetak godina?
- S obzirom na veličinu vinske regije Kvarner, svega oko 200 hektara pod vinogradima od čega je gotovo sve pod autohtonim sortama, skoro sva vina prodaju se u lokalu. To ne čudi s obzirom na to da je Kvarner jedna od najvažnijih turističkih destinacija Hrvatske. Stoga možemo reći kako se gotovo sva vina prodaju na kućnom pragu i u ugostiteljskim objektima na Kvarneru. U Hrvatskoj smo dosta dobro zastupljeni u Zagrebu i u Dalmaciji. Udruživanjem u okviru Kvarner Wines 2021. godine povećala se kvantitativno i kvalitativno marketinška vidljivost naših vina koja nastupaju pod brendom turističke zajednice Kvarnera – Kvarner Wines. Ovakvo strateško udruživanje omogućilo je bolju vidljivost i svakom pojedinačnom vinaru. Kvalitet kvarnerskih vina nije bio sporan ni ranije, ali je bolja vidljivost ono što nam je nedostajalo za veći prodor na vinskoj sceni. Samim udruživanjem postali smo i glavni partner gradovima i opštinama u prvom redu Primorsko-goranskoj županji u kojoj vrlo kvalitetno sarađujemo s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj primorsko-goranske županije. Do sada smo ostvarili saradnju na manifestacijama i promocijama u Rijeci, Kastvu, Novom Vinodolskom, Crkvenici, Vrbniku, Puntu, Krku i Malinskoj.

Regionala 2024 55

Može li se onda reći kako je zajednički nastup ključ uspeha svake relativno nepoznate vinske regije?
- Izuzetno je bitno biti prisutan na mestima na kojima se okuplja vinska publika, a to su vinski festivali. Zbog toga zajedno nastupamo na većini sajmova u Hrvatskoj, ali i u inostranstvu. Druga vrlo važna poluga promocije su međunarodna ocenjivanja na kojima su kvarnerska vina vrlo visoko ocenjena, od Decantera, Concurse Mondial de Bruxelles, Vinagora, IWC London, Mundus Vini, International Wine Award, PAR awards, Frankfurt International Trophy, Vinistra, Sabatina... I treća poluga je zastupljenost u vrhunskim restoranima koji nose oznaku Michelin, Gault& Millau i JRE.

Koliko ima članova Kvarner Wines i koliko vina proizvode danas te vinarije?
- Udruženje broji 10 članova: OPG Ružić, Obrt Kapić, Plovanić vina, Vinska kuća Pavlomir, PZ Vrbnik, Gospoja, Katunar Estate Winery, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun i Vinarija Nada. Sve vinarije proizvode vina od autohtonih sorti. Kvarner je prava boutique vinska regija s oko milion butelja vina godišnje. Posebni smo po tome što gotovo svo proizvedeno vino završi u buteljama, veoma malo se prodaje u rinfuzi. Treća smo regija po proizvodnji penušavih vina u Hrvatskoj sa čak 17 različitih penušavih vinaa. Proizvodimo i prošek od sorte žlahtina koji se još 1920. godine našao na vinskoj karti hotela u Baški, i to iz berbe 1911, kao i penušavci koji su se tada zvali vodice. Zanimljivost je i ta što proizvodimo 40-tak vina od sorte žlahtina – penušavci (pet-nat, charmat, klasična metoda), mirna jednogodišnja vina, odležana vina, jantarna i slatka vina, te je Turistička zajednica organiziovala i projekt nazvan Žlahtina – vinska kraljica Kvarnera u sklopu kojeg je 30 stručnjaka iz regiona (Hrvatska, Bosna, Srbija, Slovenija, Italija i Austrija) opisalo sva vina od sorte žlahtina.

Regionala 2024 64

Da li uopšte ostaje nešto kvarnerskih vina za izvoz?
- Ne previše. Zastupljeni smo tu i tamo u Europskoj uniji, najviše u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Italiji i u Švajcarskoj.

Šta smatrate za komparativnu prednost kvarnerskih vina u odnosu na susednu Istru ili druge hrvatske vinske regije?
- To da je Kvarner kao vinska regija zapravo neotkriveni dragulj. Količina vina koja se proizvodi nije toliko značajna u Hrvatskim, niti evropskim, a kamoli svetskim okvirima, što ostavlja prostora za tajnovitost i svojevrsnu mističnost vina koja se ovdje proizvode još od antičkih vremena. Naime, prvi hrvatski zapis o drvenoj bačvi u kojoj se čuvalo vino dolazi upravo s Kvarnera, s otočića Sveti Marko, a poznato je i to da su stari Rimljani u svojim vilama Rusticama na Krku proizvodili vino. Interesuje i podatak da se cela kvarnerska vinska regija, poput Bordoa u Francuskoj i Pijemontea u Italiji nalazi na 45 paraleli. Ali, da bi se stekao pravi utisak o kvarnerskim vinima najbolje je doživeti ih neposredno tamo gde nastaju. Zato pozivam sve čitaoce vašeg portala da posete Kvarner i urone u njegovu eno-gastronomsku čaroliju. Siguran sam da će ih oduševiti i da će posle toga nastaviti redovno da se vraćaju na Kvarner.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh