Kad Kinezi kupuju

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

vsacki-vinogradi-kinezi-05Došli po vino, odneli vinariju, i to kakvu! Gotovo sve domaće agencije prenele su jučerašnju vest da se podiže bura protesta od strane sindikata ali i u opštini Vršac u slučaju finalne privatizacije Vršakih vinograda i njihove „prodaje” kineskoj kompaniji Guan Nan DOO Beograd za oko 5,3 miliona evra što je realizovano na trećem javnom nadmetanju 26. jula ove godine.

Kako stvari stoje, Agencija za privatizaciju odbacuje optužbe da je privatizacija urađena na štetu zaposlenih i države, a uz kršenje nekih zakona. Međutim, uz celu priču ide i napomena da kupoprodajni ugovor ipak još nije potpisan, a dok se to ne dogodi, privatizacija nije okončana, što znači da kaša ipak nije dokuvana do kraja.

vsacki-vinogradi-kinezi-03Pa i ako cena možda nije zadovoljavajuća, vodeći ekonomisti se slažu da postoji mogućnost da će kupci, vremenom, nekadašnjeg evropskog i svetskog vinskog giganta, iz kliničke smrti dovesti u stanje ozbiljnog igrača na vinskoj sceni. Jer poslednjih nekoliko godina, hektari vrhunskih vinograda lagano, i ne tako lagano su se osipali sa svakom novom rukovodećom garniturom i neuspešnom privatizacijom, pa potom povratkom na državne jasle. U toj igri hladno, još hladnije, najviše je gubila opština Vršac, ali i zaposleni u preduzeću.

Pa opet taj gubitak nije bio ni približan onome koliko je na domaćem (i svetskom) tržištu gubio brend Vršački vinogradi u odnosu na nove vinarije koje su preuzimale tržište. A da dobrih vina u Vršačkim podrumima ima, uverila bi se svaka delegacija potencijalnih kupaca koja je dočekivana sa velikom pažnjom. Tako je bilo i kad su došli predstavnici kompanije Guan Nan sa željom da kupe jedan-dva kontejnera vina i napoje žedne sunarodnike. Tom prilikom smo od gospodina Shaoxionga  saznali da severni delovi Kine preferiraju crvene sorte, dok je jug zbog specifične ishrane okrenut osvežavajućim, izrazito suvim belim vinima.

vsacki-vinogradi-kinezi-02Međutim, kako je degustacija odmicala, kvalitet vršačkih vina sve je više oduševljavao Kineze, pa su umesto o broju flaša, posle kratkog konsultovanja izneli direktno pitanje: Pošto vinarija? Tadašnja garnitura rukovodilaca Vršačkih vinograda, koja je računala na dobar posao i izvoz neke bele etikete, bila je više nego iznenađena. Ali Kinezi su jasno stavili do znanja da će koliko sutra pokrenuti kupoprodajni postupak, preko zvaničnih institucija, uz obavezna pisma namere i sve što ide po protokolu kad je veliki biznis u pitanju. I evo, nakon više od dve godine, privodi se kraju poslovni potez koji je započela jedna od bivših garnitura rukovodilaca, a dovršava je AP.

Sad se jedino pitamo: zašto ta garnitura nije valjala kad je očigledno bila na pravom putu i... zašto nama vršačka vina nisu bila dobra, a Kinezima - jesu?

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama